A Google nagyszabású redizájnt jelentett be, ami első körben a G Suite előfizetőit érinti, megvalósítva a kommunikációs platformok magas szintű intergrációját.

A Google Cloud blog szerdai bejegyzése szerint a vállalat is integrált munkafelületté gyúrja különféle szolgáltatásait, így például videókat, a csevegést, a levelezést, a fájl- és feladatkezelőt, mindezt pedig azon a belépési ponton keresztül valósítja meg, ahonnan a legtöbb felhasználó munkanapja indul: a Gmail beérkező leveleket gyűjtő fiókjából. Az erre irányuló fejlesztések jegyében a Meet már megjelent a webes, androidos vagy iOS-alapú Gmail eszköztárában, és az is kiderült, hogy ehhez nemsokára a Google Chat is csatlakozik a mobil platformokon. A mostani bejelentés azonban az eszközök még sokkal szélesebb körű egyesítéséről szól.

A Gmail alól közvetlenül elérhető szolgáltatások között szerepel a Meet és a Chat mellett a Drive, a Docs (Dokumentumok), a Sheets (Táblázatok), a Slides (Diák) és a Tasks szolgáltatások is. Az egyes appok saját funkcionalitása mindezzel nem változik lényegesen, de működésük sokkal egységesebbé válik a G Suite csomagon belül. Erre talán a legjobb példa az a lehetőség, hogy a dokumentumokat akár csoportosan is lehet majd szerkeszteni anélkül, hogy el kellene hagyni a webes Gmail alkalmazást, vagyis a programok között nem kell ide-oda váltogatni az ablakokat.

 


A Google meghatározásában az a változtatások legfőbb célja, hogy a közvetlen együttműködést mindig az adott pillanatban megfelelő kontextusban biztosítsa, így mondjuk valós időben lehet csevegni azokkal a kollágákkal, akikkel éppen együtt szerkesztünk egy dokumentumot, sőt eközben a feladatok kiosztását vagy kipipálását is el lehet végezni ugyanazon a képernyőn. Hasonlóképpen a videohívásokba is egyből be lehet szállni a csevegésekből, a csetben érkező üzeneteket közvetlenül továbbítani lehet a bejövő levelek közé, az üzenetekből rögtön feladatokat lehet gyártani, és a Gmail szöveges keresője is képes lesz rá, hogy átfésülje a többi csatornát.

Ugyanarra mennek, mint a Microsoft vagy a Slack

Bár nem tűnik jelentős dolognak, de a munka során sokat jelenthetnek az olyan kényelmi funkciók, mint a "ne zavarjanak" állapot minden csatornára való alkalmazása, illetve fordítva, az "out of office" figyelmeztetés automatikus figyelmeztetése a Gmailen kívül. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a G Suite számtalan terméke idáig is rengeteg, egymást többé-kevésbé átfedő és egymással összekapcsolt funkcióval rendelkezett, de ezeket a kapcsolatokat nem mindig könnyű átlátni. Az egyes programokat ugyanis külön fejlesztették, és saját magukon belül mindegyik rendelkezik is a szükséges csoportmunka-eszközökkel, de együtt már nem feltétlenül képesek ugyanannak a célnak a közös támogatására.

Ahogy a kommentárok kiemelik, a Google most a Gmail elsöprő népszerűségét próbálja olyan módon kihasználni, mint ahogy mondjuk a Microsoft az Office 365 dominanciájára építve terelgeti a felhasználókat a Teams alkalmazás felé. A változások első körben csak a G Suite előfizetős ügyfelei számára lesznek elérhetők, és a vállalat ugyan az otthoni felhasználókra is kiterjesztené az újításokat, azonban nem feltétlenül ugyanabban a formában. Ami ugyanis hasznos integrációnak számít a Google ökoszisztémájában végzett csoportmunkában, az a konzumer területen könnyen egy nagy csomó kéretlen funkciót jelenthet.

A G Suite csapata már egy éve dolgozik a csatornák integrációjának megvalósításán, és a cég olyan ügyfelei, mint a Colgate-Palmolive,az ATB Financial vagy az Iron Mountain, egy ideje már tesztelik az integrált munkakörnyezetet. A visszajelzések állítólag kedvezőek, így az előnézeti hozzáférést már ezen a héten biztosítják majd az előfizetőknek, hogy aztán az év második felében élesben is bevezessék az új megoldásokat. Az ingyenes Gmail szolgáltatás esetleges változtatásairól a Google saját közlése szerint még maga sem döntött.

A Google bejelentésében egyébként nem csak a G Suite alá tartozó szolgáltatások összeolvasztásáról, hanem az egyes alkalmazások újdonságairól is szó van. Ilyen a Meet és a Chat biztonsági képességeinek javítása, ami ugyancsak az elkövetkező hetekben élesedik, vagy az olyan tervek, amelyek értelmében kép a képben videóhívások is megjelennek a Gmail levelezőben, és a társaság a Dokumentumokat, a Táblázatokat vagy a Diákat is közvetlenül integrálja majd a Meet applikációba. Az egyes fejlesztések részletesebb bemutatásáért érdemes ellátogatni a Google Cloud oldalára; a következő generációs Gmailnek dedikált G Suite oldalon pedig értesítésekre is feliratkozhatnak az érdeklődő felhasználók és adminisztrátorok.

Közösség & HR

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.