Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.

Érdekes fejleményekről számolt be a héten a Reuters tűz közeli forrásokra hivatkozva. A hírügynökségnek névtelenül szivárogatók nem kevesebbet állítanak, mint hogy a Huawei Technologies csipgyártásra specializálódott egysége a közelmúltban olyan új, Kínában gyártott alkatrészekkel jelent meg, amelyeket megfigyelő kamerákba építenek be.

Ez azért nagy szó, mert a kínai technológiai óriás az egyik legrégebbi és "legkedveltebb" célpontja az elmúlt években sorozatban érkező amerikai szankcióknak és kiviteli korlátozásoknak. A Huawei a célzott intézkedések hatására egy sor termékkör esetében, például az okostelefonok szegmensében teljesen visszaszorult, ugyanakkor folyamatosan igyekezett megtalálni az új lehetőségeket, és az alternatív beszerzési opciókat. Idén tavasszal például a vállalat büszkén jelentette, hogy tízezres nagyságrendben sikerült már belföldi forrásból származó alkatrészekkel kiváltani a szankciók miatt elérhetetlen nyugati technológiát.

Visszatérve a Reuters értesüléseire: több különböző forrás egybehangzó állítása szerint a Huawei tulajdonában lévő HiSilicon idén kezdte szállítani az új alkatrészeket a megfigyelő kamerák gyártóinak, amelyek között helyi és külföldi cégek is vannak. Mindez a hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint felrázhatja ezt a szegmenst, mivel az amerikai exportkorlátozások bevezetése előtt a vállalat domináns beszállítója volt a térfigyelő kamerákba szerelt csipeknek. Egy 2018-as becslés szerint globális részesedése elérte a 60 százalékot is, ám ez 2021-re 3,9 százalékra zuhant.

A Huawei márciusban jelentette be, hogy áttörést ért el a 14+ nanométeres csiptervezésbe. Ez ugyan néhány generációval elmarad a jelenlegi csúcstechnológiától, ám egyrészt a vállalat helyzetéből fakadóan ez is komoly előrelépést jelent, másrészt a kamerák működtetéséhez ezek a processzorok is bőven elegendőek.

A nyilvános és a nem nyilvános információk alapján annyi bizonyosan elmondható, hogy a vállalat igyekszik "aktívan kimozogni" az amerikai szankciók következményeit.

Érdekes csúcstelefon

A hírhez szorosan kapcsolódik, hogy a cég nemrégiben piacra dobott új okostelefonjával kapcsolatban is felmerült a korlátozások témája. Kanadai kutatók felfedezése alapján a Mate 60 Próban olyan fejlett technológia dolgozik, amelyre elméletben egyelőre nem képes a kínai ipar. Azzal kapcsolatban, hogy ez miként valósulhatott meg, egyelőre a szakértők között sincs egyetértés, de az biztos, hogy egyes amerikai politikusoknál azonnal megszólaltatta a vészcsengőt.

Miközben a 7 nanométeres technológiával készült Kirin 9000s processzor körüli vita még el sem ült, máris érkezett a következő érdekesség. Ugyanaz a kanadai kutatócsapat bedobott egy LPDDR5-ös memóriamodult és egy NAND flash tárolót is a "buliba", amelyeken az SK Hynix címkéje látható. A koreai vállalat azonnal bejelentette: vizsgálatot indít, hogyan kerülhettek a termékei a telefonba. (Mivel hivatalosan ilyesmihez se juthatna hozzá a Huawei.)

A botrányt kirobbantó TechInsights egyik munkatársa szerint egyébként nincs itt, legalábbis a 7 nanométeres SoC esetében semmiféle suskus: a Huawei helyi partnereként működő SMIC-nél kitalálták, hogyan lehet keskenyebb csíkszélességet elérni régi technológiával, mert a kényszer találékonyabbá tette a mérnökeiket.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.