Hárommilliárd eurót szánnak arra, hogy megalapozzák vezető szerepüket a mesterséges intelligencia területén.

Bár öt éve még azon a kanzlerini megnyilatkozáson élcelődtek Németországban, hogy az "internet új terület", Angela Merkel mostanság nagyon másként látja a digitalizációs világot: Németország nem mondhatja, hogy világelső lenne a mesterséges intelligencia területén – idézi a kancellár egy közelmúltban elhangzott mondatát a Reuters.

A kancellárt annak a kormányzati tervnek a kapcsán idézték, hogy Németország 3 milliárd eurót kíván befektetni a mesterséges intelligenciához (MI) kötődő kutatás-fejlesztésbe és a technológia alkalmazásába. Ez azonban csak a területre érkező források harmada. Azzal számolnak ugyanis, hogy a piacról kétszer ennyi forrás érkezik majd.

De nem csak a kutatás-fejlesztésre koncentrálnak, hanem az alapokra, azaz az oktatásra is. A tervek szerint a területhez kötődő 100 professzori állást hoznak létre, hogy biztosíthassák a megvalósításához a megfelelő szakember-utánpótlást.

Ez is része az átfogó digitális stratégiának

Az MI-kutatások támogatása egy átfogó digitális stratégia része, melyet a tervek szerint december elején hoznak nyilvánosságra. A stratégia öt területet ölel fel. Egyrészt szükség van a társadalom átfogó edukálására, hogy az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenki megfelelő szintű digitális kompetenciák birtokába jusson. Része az infrastruktúra-fejlesztés, többek között az országos nagy sebességű internet kiépítése 2025-ig. Megfogalmaz innovációs és digitális transzformációs célokat, mindenekelőtt az MI-megoldások implementálását és a munkahelyek digitalizálását az Industrie 4.0 koncepció szellemében. A koncepció része a digitális átmenet társadalmi hatásainak kezelése is, például a munkahelyek védelme és az etikai kérdések megnyugtató rendezése. Végül pedig ki kell alakítani egy modern államot, ami végleg felszámolná a (német) formanyomtatvány- és gumipecsét-kultúrát.

A német lapok a bejelentés kapcsán azzal is foglalkoznak, hogy mire lesz elég 3 milliárd euró. A Német Mesterséges Intelligencia Szövetség (KI Bundesverband) elnöke, Jörg Bienert a Deutsche Wellének azt mondta, a legfontosabb intézkedés a kutatás-fejlesztésbe történő befektetés, de a siker attól függ, hogy milyen sebességgel lehet majd végrehajtani a teljes stratégiát. Abban Bienert legfeljebb reménykedni tud, hogy a belengetett 100 professzori állás segít az MI-szakértők elvándorlásának megállításában. Ugyanis ezen a területen a német innovációs potenciált is nagyon erősen rombolja az agyelszívás.

Kínával küzdenek

A még ha valóban megvalósulnak a piaci szereplők várt beruházásai az MI területén, akkor is tízmilliárd euró alatt marad a 2025-ig rendelkezésre álló fejlesztési forrás. Mint a Deutsche Welle írja, bár önmagában jelentősnek tűnhet az összeg, nemzetközi összehasonlításban – különösen a legnagyobb kihívóhoz, Kínához képest – közel sem olyan eget rengető.

Mint korábban a Bitport is foglalkozott vele, Franciaország 2022-ig mintegy 1,5 milliárd eurót szán erre a területre. Kína pedig azzal számol, hogy 2030-ig az MI-re egy 150 milliárd dolláros iparágat épít fel. A kínaiak ráadásul már hozzá is kezdtek az építkezéshez. Csak arra több mint 2 milliárd dollárt szánnak, hogy Pekingben építsenek egy MI cégeknek helyet adó ipari parkot.

Mi lesz az infrastruktúrával a kínaiak nélkül?

A német digitális stratégia fontos eleme az 5G hálózat kiépítése: jövőre már indítják az ehhez szükséges frekvenciák aukcióit. Itt is a kínai törekvések okozhatnak gondot. Több érdekelt állítólag arról próbálja meggyőzni a német kormányt, hogy zárják ki a hálózatépítésből a kínai beszállítókat, például a Huaweit és a ZTE-t, mert azok biztonsági kockázatot jelentenek. Aggodalmukat a Reuters szerint egyes kormányzati szereplők is osztják.

Sokaknak az a véleménye, hogy a német kormánynak is követnie kellene az amerikai és az ausztrál gyakorlatot. Az USA-ból már 2013-ban ki kellett vonulnia a Huaweinek és a ZTE-nek a telekommunikációs infrastruktúra-piacról. Nem sokkal később az ausztrálok is csatlakoztak az amerikaiakhoz, majd idén egyértelművé tették: az 5G-s hálózatok kiépítésében sem vehet részt a kínai vállalat.

A Huawei Európában azonban nagyon komoly állásokat épített ki, évek óta fontos partnere több német telekommunikációs szolgáltatónak, például a Deutsche Telekomnak is. A kínai infrastruktúra-szállítók kiváltása azonban nem csak emiatt nehéz. Mint a Reuters írja, 5G-ben jelenleg a Huaweinek van a világ egyik legfejlettebb és legolcsóbb technológiája. Persze lenne európai alternatíva is, például az Ericsson és a Nokia.

Cloud & big data

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.