Meg kell akadályozni, hogy Európa lemaradjon Kínától és az Egyesült Államoktól, amihez pénz és kultúraváltás is kell – írják egy közös kezdeményezésükben.

Franciaország és Németország egy új uniós szintű kezdeményezés elindítását szorgalmazó tanulmányt mutatott be a közelmúltban Szófiában tartott EU-csúcson. A tanulmány szerint az eddigieknél jóval hatékonyabban kellene uniós szinten kezelni a technológiai startupok támogatását. A cél az, hogy Európa megőrizze versenyképességét Kínával és az Egyesült Államokkal szemben.

Van mit helyre tenni ezen a téren. Az Unióban a világ népességének csupán 7 százaléka él, de a globális K+F kiadások 20 százalékát adja, és itt születik a magas szintű tudományos publikációk mintegy harmada. Csakhogy ebből a tudományos teljesítményből szinte semmi sem csapódik le az innovációban. Az EU-ban harmad annyi szabadalmat jelentenek be, mint Japánban. A kockázati tőke mennyisége mindössze az ötöde, mint amennyi az Egyesült Államokban a startupokat táplálja, ennek megfelelően sokkal kevesebb a startupok száma – és még rosszabb az arány az 1 milliárd dollárnál többre értékelt unikornisok terén. És az talán még meglepőbb, hogy az EU-s csúcstechnológiai gyártás átlagosan fele akkora hozzáadott értéket tud megtermelni, mit a dél-koreai.

EU-s hálózatot kell létrehozni

Az Unió legnagyobb problémája, hogy a startupkultúra lassú, és hiányzik az a fejlett támogatási közeg, amit például az USA-ban az erős kockázatitőke-ipar biztosít a Szilícium-völgyben vagy a keleti part startupközpontjaiban, például Bostonban vagy New Yorkban.

A másik fontos akadály inkább kulturális: az európai kultúra az amerikaihoz képest kevésbé kockázatkedvelő, és az esetleges bukások sokkal jobban stigmatizálják a vállalkozókat, mint például az USA-ban.

Berlin és Párizs olyan közös erőfeszítéseket sürget, amelyek javítják a kockázatitőke- és a szabályzói környezetet. Olyan rendszert kell kialakítani, amely erőteljesen támogatja az innovációt, és segíti a diszruptív technológiai cégek alapítását és növekedését.

Az egyik ilyen eszköz lenne a két tagállam javaslatában egy olyan EU-szintű hálózat kialakítása, amely a piacképes innovatív kezdeményezéseket segíti, és az így felgyülemlő tudást megnyitja minden érdeklődő tagállam előtt.

A Reuters beszámolója szerint a francia-német elképzelés a nemzeti innovációs kezdeményezésekre épülne, de azokat egyfajta koordinációval – és hozzá társított támogatással – EU-s szinten is koordinálnák.

A franciák már ígértek egy nagyot

Franciaország egyébként már önállóan is lépett. 2022-ig 1,5 milliárd eurót szándékoznak elkölteni mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések támogatására. A pénzzel szeretnék megállítani az agyelszívást, amelyben már nem csak az USA számít tényezőnek, hanem Kína is. Utóbbi ország ráadásul a kínai csúcsszakemberek visszacsábításába is komoly energiákat feketet.

Maga Emmanuel Macron francia elnök is a startupkultúra lelkes támogatója. Nagy perspektívát lát a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokban, fejlesztésekben, de fontosnak tartja azt is, hogy a tech cégek tekintettel legyenek a közös társadalmi érdekekre. Ezeket szigorúbb szabályozást célzó globális szabványok felállításával látja biztosíthatónak.

Ezen a téren egyfajta középutas megoldást képzel el az amerikai és a kínai út között. Macron májusban egy konferencián arról beszélt, hogy az amerikai modell fenntarthatatlan, mivel a nagyvállalatok érdekeinek kedvez, és nem biztosít politikai elszámoltathatóságot. A kínai modell ezzel szemben nagyon stabil, csak hiányoznak belőle azok az értékek, melyek Európa számára fontosak.

A francia-német cél, hogy az EU szövetségi szinten egyszerre összepontosítson az akadémiai szféra technológiai kutatásaira és a vállalkozói szférára, és támogassa a magas kockázatú technológiai fejlesztési projekteket is.

Piaci hírek

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.