Színes, hangos és szagos... és IMAX-ben élvezhetjük, ahogy a szoftverrobotok szorgosan kódolnak.

A Microsoft a Future of Work című virtuális rendezvényén jelentette be következő generációs mesterségesintelligencia-alapú "segédpilótáját" a Power platformhoz. A Power Apps, a Power Virtual Agents és a Power Automate is megkapja a segédeszközt. A(z üzleti) felhasználó a Copilottal természetes nyelven közli az alkalmazással, hogy mi a cél, és a mesterséges intelligencia legenerálja az alkalmazás kódját.

"A nagy nyelvi modellek lehetőségeinek kihasználásával a kódabsztrakció evolúciójának következő lépcsőfokára lépünk... ahol ember és gép egymás mellett dolgozik az alkalmazások közös létrehozásán" – írja a Microsoft az újdonságot bemutató blogbejegyzésében.

Persze a Microsoft igyekszik óvatosan fogalmazni. Charles Lamanna low-code platformért felelős alelnök például azt mondta: a Copilot segít a megoldások felépítésében, és fejlesztési javaslatokat tesz. (A rendezvényre készült prezentációját az alábbi vidóban lehet megnézni 23:00-tól.)

Ugyanaz a mechanizmus, mint a Bingben

Maga a folyamat nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a felhasználó a mesterséges intelligenciával turbózott új Binget vagy a ChatGPT-t használhatja. Megmondja a programnak, mit szeretne, majd egy chatablakban kommunikálva a rendszerrel finomíthatja, pontosíthatja az elképzeléseit. Így egy idő- és költségelszámoló elkészítése például egy mondat: "Készíts egy idő- és költségelszámolási alkalmazást, amelyben az alkalmazottaim be tudják nyújtani az idő- és költségelszámolásukat". A rendszer elkészíti a felhasználói felületet, és az alkalmazást összekapcsol(hat)ja vállalati adatforrásokkal. A Microsoft szerint az adatok elemzésében és virtualizálásában is sokat segíthet. Például ilyen kérdéseket lehet nekiszegezni: "Melyek a leggyakoribb okai, hogy egy ellenőrzés meghiúsul?".
 


Mint a TechCrunch felhívja a figyelmet
, a Power platform integrációja is mélyebb lesz. Így a Power Virtual Agents használtával egyszerűbb lesz chatbotot fejleszteni alkalmazásokhoz.

A hatékonyságnövekedés pedig – természetesen – elképesztő: Power Automate copilotos preview-ját használó ügyfelek állítólag 50 százalékkal csökkentették a munkafolyamat-automatizáláshoz szükséges időt. A Power Automate egyébként új funkciót is kapott: kihasználva azt, hogy a szolgáltatást a GPT modell hajtja, az alkalmazással automatikusan lehet szöveget generáltatni, például dokumentumokról összefoglalót készíttetni (már ha ez a egy automatizálandó folyamatban fontos).

Csakis kísérleti jelleggel kísérletezzen!

A Microsoft hangsúlyozza, ezek a funkciók még csak kísérleti fázisban lévő preview-k, melyeket nem célszerű éles környezetben bevetni.

A "segédpilóta" metaforából a Microsoft kifacsarja a maximumot. Most már a Microsoft 365-öt is "copilotosítják", derült ki a tegnapi rendezvényen. Az ERP és CRM megoldásokat összefogó Dynamics 365 pedig már a hónap elején megkapta az MI-motort.

Azt persze egyelőre nem lehet tudni, hogy a nagy MI-versenynek, amibe beszállt többek között a Google és a kínai technológiai vállalatok is, mi lesz a kifutása. Még bizonyos alap szerzői jogi kérdések sincsenek tisztázva: a GitHub Copilot nevű kódgeneráló szolgáltatása kapcsán a közelmúltban indítottak pert.

És az is bebizonyosodott, hogy legyen bármilyen fejlettek az OpenAI megoldásai, még mindig komoly problémák vannak a megbízhatóságukkal, az MI generálta szoftverkód pedig hemzseg a súlyos biztonsági hibáktól.

Cloud & big data

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.