Színes, hangos és szagos... és IMAX-ben élvezhetjük, ahogy a szoftverrobotok szorgosan kódolnak.

A Microsoft a Future of Work című virtuális rendezvényén jelentette be következő generációs mesterségesintelligencia-alapú "segédpilótáját" a Power platformhoz. A Power Apps, a Power Virtual Agents és a Power Automate is megkapja a segédeszközt. A(z üzleti) felhasználó a Copilottal természetes nyelven közli az alkalmazással, hogy mi a cél, és a mesterséges intelligencia legenerálja az alkalmazás kódját.

"A nagy nyelvi modellek lehetőségeinek kihasználásával a kódabsztrakció evolúciójának következő lépcsőfokára lépünk... ahol ember és gép egymás mellett dolgozik az alkalmazások közös létrehozásán" – írja a Microsoft az újdonságot bemutató blogbejegyzésében.

Persze a Microsoft igyekszik óvatosan fogalmazni. Charles Lamanna low-code platformért felelős alelnök például azt mondta: a Copilot segít a megoldások felépítésében, és fejlesztési javaslatokat tesz. (A rendezvényre készült prezentációját az alábbi vidóban lehet megnézni 23:00-tól.)

Ugyanaz a mechanizmus, mint a Bingben

Maga a folyamat nagyon hasonlít ahhoz, ahogy a felhasználó a mesterséges intelligenciával turbózott új Binget vagy a ChatGPT-t használhatja. Megmondja a programnak, mit szeretne, majd egy chatablakban kommunikálva a rendszerrel finomíthatja, pontosíthatja az elképzeléseit. Így egy idő- és költségelszámoló elkészítése például egy mondat: "Készíts egy idő- és költségelszámolási alkalmazást, amelyben az alkalmazottaim be tudják nyújtani az idő- és költségelszámolásukat". A rendszer elkészíti a felhasználói felületet, és az alkalmazást összekapcsol(hat)ja vállalati adatforrásokkal. A Microsoft szerint az adatok elemzésében és virtualizálásában is sokat segíthet. Például ilyen kérdéseket lehet nekiszegezni: "Melyek a leggyakoribb okai, hogy egy ellenőrzés meghiúsul?".
 


Mint a TechCrunch felhívja a figyelmet
, a Power platform integrációja is mélyebb lesz. Így a Power Virtual Agents használtával egyszerűbb lesz chatbotot fejleszteni alkalmazásokhoz.

A hatékonyságnövekedés pedig – természetesen – elképesztő: Power Automate copilotos preview-ját használó ügyfelek állítólag 50 százalékkal csökkentették a munkafolyamat-automatizáláshoz szükséges időt. A Power Automate egyébként új funkciót is kapott: kihasználva azt, hogy a szolgáltatást a GPT modell hajtja, az alkalmazással automatikusan lehet szöveget generáltatni, például dokumentumokról összefoglalót készíttetni (már ha ez a egy automatizálandó folyamatban fontos).

Csakis kísérleti jelleggel kísérletezzen!

A Microsoft hangsúlyozza, ezek a funkciók még csak kísérleti fázisban lévő preview-k, melyeket nem célszerű éles környezetben bevetni.

A "segédpilóta" metaforából a Microsoft kifacsarja a maximumot. Most már a Microsoft 365-öt is "copilotosítják", derült ki a tegnapi rendezvényen. Az ERP és CRM megoldásokat összefogó Dynamics 365 pedig már a hónap elején megkapta az MI-motort.

Azt persze egyelőre nem lehet tudni, hogy a nagy MI-versenynek, amibe beszállt többek között a Google és a kínai technológiai vállalatok is, mi lesz a kifutása. Még bizonyos alap szerzői jogi kérdések sincsenek tisztázva: a GitHub Copilot nevű kódgeneráló szolgáltatása kapcsán a közelmúltban indítottak pert.

És az is bebizonyosodott, hogy legyen bármilyen fejlettek az OpenAI megoldásai, még mindig komoly problémák vannak a megbízhatóságukkal, az MI generálta szoftverkód pedig hemzseg a súlyos biztonsági hibáktól.

Cloud & big data

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.