Negyedével kínáltak a Nuance MI-cég aktuális árfolyama fölé. Az Apple is használja a vállalat beszédfelismerő technológiáját a Siriben.

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a Microsoft a Nuance Communications felvásárlásáról, állítja a Bloomberg. A hírügynökség névtelenséget kérő informátora szerint a Microsoft összesen 16 milliárd dollárt, a pénteki záró árhoz képest 23 százalék felárat kínál a mesterségesintelligencia-fejlesztő vállalatért. Az informátorok szerint akár már a héten nyélbe üthetik a nagy üzletet. A Bloomberg értesülését a két cég nem kommentálta. Az ügyletnek egyébként van egy kis pikantériája: a Nuance technológiája adja az Apple Sirijének a beszédfelismerési részét.

A két vállalat kapcsolata nem új keletű. A Nuance speech-to-text technológiáját jelenleg is használják a Microsoft Teamsszel a távgyógyászatban. De ennél is fontosabbak a 2019-ben elkezdett közös orvosi fejlesztések. Olyan hangfelismerő rendszeren dolgoznak, amely az orvos és a beteg rögzített beszélgetéséből felismeri a fontos adatokat (panaszok, diagnózis, gyógyszerjavaslat stb.), és azokat automatikusan rögzíti az elektronikus orvosi nyilvántartásokban. Ha ez megvalósul, az felgyorsíthatja az egészségügy digitalizációját.

A technológia kell, nem a piac

A Nuance pénzügyi eredményeiből valószínűsíthető, hogy nem a Nuance piaci pozíciójában rejlő hatalmas üzleti potenciál mozgatta meg a Microsoft menedzsmentjének fantáziáját. A vállalat éves bevétele ugyan jelentős, rendre 1,5 milliárd körüli, aminek 80 százalékát az amerikai piac hozza, de jövedelmezősége nagyon rossz: bár 2020-ban pozitívan zárta az évet, előtte két évig veszteséges volt.

Ha összejön a nagy üzlet, egy kicsit magyar siker is lesz: egy kulcsfontosságú területen Magyarország lesz a Microsoft-világ közepe. A Nuance ugyanis jelentős fejlesztői kapacitásokkal rendelkezik Magyarországon. 2005-ben szerezték meg az akkor már a ScanSoft tulajdonában lévő, szövegfelismerési technológiákat fejlesztő Recognitát, amit 26 éven át, tavalyi visszavonulásáig Reszler Ákos irányított. (És még egy magyar vonatkozás: a Nuance beszédfelismerő, beszédgeneráló, szemantikai és biometriai moduljaira épül a Magyar Telekom ügyfélszolgáltai szoftverrobotja, a Vanda.)

Ez lenne a Microsoft történetének második legnagyobb bevásárlása. Ennél többet – 26 milliárd dollárt – csak a LinkedInért adott 2016-ban. (A Ballmer-érában beszerzett Nokia is csak 5,4 milliárdot ért meg a szoftvervállalatnak.) Satya Nadelláék lendületben vannak: tárgyalásokat folytatnak a Discord kommunikációs platform felvásásrlásáról (10 milliárd dollár a tét), és felvásárolták a videojáték-gyártó ZeniMax céget 7,5 milliárd dollárért. Ezekkel a főleg piaci nyomulást segítő felvásárlásokkal szemben a Nuance inkább stratégiai beszerzésnek tűnik. A Microsoft egyre nagyobb energiákat fordít a mesterséges intelligenciájával kapcsolatos területekre, több ezer alkalmazottja dolgozik MI-vel kapcsolatos fejlesztéseken. A vállalat szerint ez a felhőszolgáltatások jövőbeni sikerességének kulcsa.

Piaci hírek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.