A múlt héten felbukkanó és a közösségi médiában gyorsan pörgő deepfake tartalom miatt valószínűleg szigorodik a szabályozói környezet. Az X a hétvégén le is tiltotta az énekesnőre vonatkozó kereséseket.

Úgy tűnik, kellően nagy népszerűséggel bíró személynek kellett digitális hamisítás (deepfake) áldozatává válnia ahhoz, hogy az USA-ban beinduljon a törvényalkotók cselekvési ingere.

A történet pár napja kezdődött azzal, hogy olyan intim felvételek kezdtek keringeni a neten, amelyeken látszólag a sokszoros Grammy-díjas énekes, Taylor Swift szerepel. Bár a képek terjesztését igyekeztek korlátozni, azok az internet természetétől fogva pillanatok alatt elárasztották a csatornákat.

Hirtelen mindenkinek fontos lett

Az ügyre azóta nem győznek ráugrani a politikusok az Egyesült Államokban, sürgetve a mesterséges intelligenciával elváltoztatott hamis képek és videók szigorú szankcionálását. Mindez természetesen jobban vette volna ki magát, ha nem éppen választási év lenne az USA-ban, és a történtek kárvallottja nem korunk egyik legmeghatározóbb popsztárja lenne.

A Fehér Ház pénteken szólalt meg az ügyben. A regnáló kormányzat egyrészt "aggasztónak tartja" az énekesnőről készült hamis felvételeket, másrészt a nyilatkozat igyekezett a közösségi platformokra tolni a felelősséget azzal, hogy az ezeket üzemeltető vállalatoknak "fontos szerepet kell játszaniuk saját szabályaik érvényesítésében, hogy megakadályozzák az ilyen félretájékoztatás terjedését". A Fehér Ház sajtótitkára ugyanakkor azt mondta, hogy a kongresszusnak "jogalkotási lépéseket kellene tennie" a kérdésben - áll a Reuters összefoglalójában.

Mindez egybecseng egy sor amerikai képviselő utóbbi napokban tett megnyilatkozásaival, akik pártállástól függetlenül igyekeznek hirtelen nagyon tevékenynek mutatkozni az ügyben. A felszólalók közül azonban kiemelhető a BBC beszámolója szerint az esetet "borzasztónak" minősítő Joe Morelle kongresszusi képviselő, aki már tavaly előkészített egy deepfake tartalmak terjesztését szankcionáló javaslatot.

Inkább lekapcsolták a villanyt

A hamis Swift-anyagokat első körben egy X-fiók kezdte terjeszteni a nemrégiben még Twitternek hívott platformon. Mire az Elon Musk tulajdonában lévő vállalat letiltotta a felhasználót, már közel 50 millió megtekintésnél tartott az anyag. A "másodközlések" okozta problémát pedig egész egyszerűen azzal oldották meg, hogy a Taylor Swifttel kapcsolatos kereséseket globálisan letiltották a közösségi oldalon (lásd fenti illusztrációnkat).

Az énekesnő esete tökéletesen rávilágított arra, mennyire nincs megfelelően szabályozva a deepfake az USA-ban (és sok más helyen a világban), illetve mennyire nehéz megakadályozni, hogy ezek a tartalmak háborítatlanul terjedjenek az interneten. Pedig a probléma nem új, a technológiával támogatott visszaélésekről szóló cikkek hosszú évek óta rendszeresen felbukkannak a médiában. Tavaly például sem a gázai konfliktushoz kötődő hamis felvételek, sem a Pentagon mellé montírozott robbanás nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy igazán áttörje a politikusok ingerküszöbét.

A Swift-ügy legnagyobb vesztesei valószínűleg a közösségi platformok lesznek, amelyeknek vélhetően immár nemcsak az EU-ból érkező egyre komolyabb vegzálást kell kezelniük, de a hirtelen szuperaktívvá vált amerikai politikusokat, illetve az ötleteikből esetlegesen megszülető új rendelkezéseket is.

Közösség & HR

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.