Az Adobe Stock is árul MI-vel generált képeket a háborúról, amelyeket az online kiadványok anélkül vesznek át, hogy jelölnék azok mesterséges eredetét.

Az Adobe mesterséges intelligenciával generált, esetenként teljesen valósághű képeket is árul az Izrael-Hamász háborúról. A Crikey online hírügynökség beszámolója alapján az Adobe Stock szolgáltatásban végzett keresésekre valódi és mesterséges intelligencia által generált képek is megjelennek, a cikk november eleji közlésekor például a "Palesztina" kulcsszóra az első találat egy rakétatámadás fotorealisztikus ábrázolása volt "konfliktus Izrael és Palesztina között generatív MI” címmel. Más képeken különféle tüntetések és konfliktusok, sőt robbanások elől menekülő gyerekek is láthatók, ugyancsak a mesterséges intelligencia által létrehozott.

A közösségi médiában terjedő, félrevezető tartalomra jellemző, hogy ezeket az anyagokat – köztük a név szerint is említett felvételt – már anélkül jelentetik meg híroldalakon, blogokon vagy hírlevelekben, hogy jelölnék azok pontos eredetét. Nem világos, az egyes kiadványok maguk is tisztában vannak-e ezzel, így az Adobe hiába követeli meg a Stock fájlok beküldőitől, hogy egyértelműen jelezzék a generatív MI szerepét, a képek későbbi felbukkanásakor ennek már nem sok hatása van. Ezen túlmenően a feltöltése vonatkozó irányelvek minden felvétel esetében ugyanazok, beleértve az illegális vagy jogsértő tartalom tiltását.

A felszólítgatás nem lesz elég

Nem meglepő, hogy a Crikey által megszólaltatott szakértő szerint aggályos az ilyan anyagok átláthatósága, és ilyen módon félrevezetőek lehetnek, eltorzítva a valóságot és annak értékelését. A félretájékoztatás lehetőségétől való félelem állítólag a hírszolgáltatóknál is komoly problémákat okoz, kezdve akár a helyszínen dolgozó fotósok alkalmazásának munkaügyi vonatkozásaival. Az Adobe az ügyben kiadott közleményében felhívta szigorú tartalmi irányelveire hívta fel a figyelmet, és elkötelezettségét hangsúlyozta a félretájékoztatás elleni küzdelemben együttműködések és szabványok érvényestésével, beleértve a saját termékeit is.

Ami biztos, hogy a közösségi média természete miatt egyébként is nehéz megmondani, mi történik valójában a konfliktusövezetekben – ebben a tekintetben csak hab a tortán, ha az érintett felek maguk is rutinszerűen használják a generatív MI képalkotó eszközeit. Sok képgenerátor kerül forgalomba elégtelen korlátozásokkal, és a gyártók sem törik magukat, hogy érdemben javítsanak a helyzeten. Így a közreműködői hálózatok irányelvei sem sokat érnek az MI-vel szerkesztett vagy máskor és máshol készített képekről, a mesterséges tartalom pedig egyre valósághűbb, és képes átverni az észlelésére szolgáló szűrőket is.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.