Újabb remek példa arra, milyen problémákat hoz, hogy bárki szórakozhat a generatív MI-vel. A rémhír terjesztésében nagy szerepe volt a Twitter kétes üzletmenetének is.

Az már a ChatGPT tavaly év végi robbanásszerű sikert hozó debütálása előtt is világos volt, hogy a mesterséges intelligencia által kreált anyagok az átlagos felhasználók számára egyre inkább megkülönböztethetetlenné válnak a valódi szövegektől, képektől, videóktól.

A generatív MI körüli felhajtás rögtön elő is hozott egy sor problémát, amire már korábban is figyelmeztettek szakértők, ám ezekkel most egyre gyakrabban találkozhatunk kijózanító példák formájában.

Deepfake news

Tegnap a Twitteren kezdett keringeni egy "rendkívüli hír", miszerint a Pentagonnál robbanás történt. Az értesülést ráadásul egy fotóval is alátámasztották az terjesztők, amelyen sűrű füst gomolygott közvetlenül az USA védelmi minisztériumának központja mellett.

A bökkenő mindösze az volt, hogy ebből valójában semmi nem volt valós, a képet ugyanis minden bizonnyal MI segítségével rakták össze. Ennek jelei gondosabb tanulmányozás után fellelhetők a fotón (eltérő szélességű oszlopok, homályos részek a képen stb.), de egy felületesebb pillantás esetében valóban hihetőnek tűnő jelenetet ábrázol.
 

 

Az álhír hatását fokozta, hogy egy magát a Bloomberg részének kiadó fiók is posztolta a képet. A @BloombergFeed mögött ráadásul ott figyelt a korábban az ellenőrzött fiókok igazolására használt kék pipa, amit azonban az új tulajdonos Elon Musk a pénz reményében mostanság bárkinek kioszt, csak fizesse rendesen a Blue szolgáltatás havi díját. (A fiókot azóta felfüggesztették.)

A gyors beavatkozás sem volt elég

A fenti körülmények összjátéka miatt hiába léptek fel a hatóságok példás gyorsasággal, a bombasztikus hülyeség így is okozott némi zavart az amerikai tőzsdén: az egyébként jó hangulatú kereskedés hirtelen lejtmenetbe váltott. A minimális árcsökkenést a történtek tisztázódása után gyorsan ledolgozták a részvények, ám ez a rövid periódus is elég lehetett egyeseknek arra, hogy tisztességtelen eszközökkel kössenek profitábilis üzleteket.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.