Újabb remek példa arra, milyen problémákat hoz, hogy bárki szórakozhat a generatív MI-vel. A rémhír terjesztésében nagy szerepe volt a Twitter kétes üzletmenetének is.
Hirdetés
 

Az már a ChatGPT tavaly év végi robbanásszerű sikert hozó debütálása előtt is világos volt, hogy a mesterséges intelligencia által kreált anyagok az átlagos felhasználók számára egyre inkább megkülönböztethetetlenné válnak a valódi szövegektől, képektől, videóktól.

A generatív MI körüli felhajtás rögtön elő is hozott egy sor problémát, amire már korábban is figyelmeztettek szakértők, ám ezekkel most egyre gyakrabban találkozhatunk kijózanító példák formájában.

Deepfake news

Tegnap a Twitteren kezdett keringeni egy "rendkívüli hír", miszerint a Pentagonnál robbanás történt. Az értesülést ráadásul egy fotóval is alátámasztották az terjesztők, amelyen sűrű füst gomolygott közvetlenül az USA védelmi minisztériumának központja mellett.

A bökkenő mindösze az volt, hogy ebből valójában semmi nem volt valós, a képet ugyanis minden bizonnyal MI segítségével rakták össze. Ennek jelei gondosabb tanulmányozás után fellelhetők a fotón (eltérő szélességű oszlopok, homályos részek a képen stb.), de egy felületesebb pillantás esetében valóban hihetőnek tűnő jelenetet ábrázol.
 

 

Az álhír hatását fokozta, hogy egy magát a Bloomberg részének kiadó fiók is posztolta a képet. A @BloombergFeed mögött ráadásul ott figyelt a korábban az ellenőrzött fiókok igazolására használt kék pipa, amit azonban az új tulajdonos Elon Musk a pénz reményében mostanság bárkinek kioszt, csak fizesse rendesen a Blue szolgáltatás havi díját. (A fiókot azóta felfüggesztették.)

A gyors beavatkozás sem volt elég

A fenti körülmények összjátéka miatt hiába léptek fel a hatóságok példás gyorsasággal, a bombasztikus hülyeség így is okozott némi zavart az amerikai tőzsdén: az egyébként jó hangulatú kereskedés hirtelen lejtmenetbe váltott. A minimális árcsökkenést a történtek tisztázódása után gyorsan ledolgozták a részvények, ám ez a rövid periódus is elég lehetett egyeseknek arra, hogy tisztességtelen eszközökkel kössenek profitábilis üzleteket.

Piaci hírek

Külső appok és dolgozók is hullanak a Redditnél

A közösségi fórum igyekszik egyenesbe rakni magát a várható tőzsdére lépés előtt, de a folyamat messze nem fájdalommentes.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.