Két kutató alapos kísérletben igazolta: immár képtelenek vagyunk megkülönböztetni a valódi embereket a számítógép által generált mesterséges fotóktól.

Egyre nehezebb helyzetben van az emberiség, hiszen a technológia fejlődése mára eljutott oda, hogy tényleg nem vagyunk képesek megkülönböztetni a szintetikusan előállított tartalmakat a valóditól. Hogy ez mennyire így van, arra egy frissen publikált kutatási projekt eredménye szolgáltat tudományos bizonyítékot.

Ál/arc

Az angliai Lancesteri Egyetem és az amerikai Berkley egy-egy szakértője által jegyzett kísérletsorozatban arra keresték a választ, hogy a tesztbe bevont önkéntesek milyen hatékonysággal képesek megállapítani egy eléjük tett portréfotóról, hogy az valódi embert ábrázol, avagy egy szintetikusan "megálmodott" arcról van szó.

A három részből álló kísérlet első fázisában a résztvevők mindössze 48,2 százalékban azonosították sikeresen a mesterségesen komponált felvételeket. Ez meglehetősen rossz arány, hiszen a vakszerencsén alapuló pénzfeldobásos módszerrel is ennél valamivel jobb eredmény lenne várható.

Ezt követően a tesztalanyokat némi gyorstalpaló képzésben részesítették. Elmondták nekik, milyen dolgokra érdemes figyelni, amikor algoritmusok által készített arcokat akarunk kiszűrni. Ezzel a tudással felvértezve enyhe javulás volt tapasztalható, és a valód embereket nagyjából 59 százalékos találati aránnyal voltak képesek beazonosítani a résztvevők.

A legérdekesebb eredményre a harmadik feladatban jutottak a kutatók. Itt arra kérték a jelentkezőket, hogy egy 1-től 7-ig terjedő skálán értékeljék az eléjük rakott arcokat aszerint, hogy mennyire tűnik számukra megbízhatónak az adott személy. A résztvevők a mesterséges intelligencia teremtette fejeket megbízhatóbbnak tartották a valódi emberekről készült fotóknál. A megbízhatóság érzetét nagyban növelheti például egy mosoly is, ám a teszt során használt mintáknál kevesebb volt a mosolygó arc a gép által előállított fotókon, mint a valódi embereket ábrázoló képeken, azaz nem emiatt kerülhetett "megbízhatósági fölénybe" az algoritmus.

Diverzifikált portfólió

A projekthez szükséges szintetikus képeket az ilyen jellegű feladatoknál már hosszú évek óta bevetett generative adversarial network (GAN) technológiával csiszolták tökéletesre. Ebben két mesterséges intelligencia "versenyez" egymással. Az egyik hálózat a generator (a képek létrehozója), a másik pedig a discriminator, amely megpróbálja kiszúrni a nem valódi felvételeket. A visszacsatolás révén az előbbi MI folyamatosan tanul, és egyre jobb eredményre lesz képes. Pár éve a GAN még gyakran mellé nyúlt mondjuk egy fülbevaló megjelenítésénél, ám a jelek szerint mostanra szintet lépett az algoritmusos megtévesztés minősége.

A kutatók nagyon ügyeltek a megfelelő alapkészlet kiválasztására is. A teszt során használt 400 valódi és 400 gép által megalkotott portré nemre, bőrszínre és egyéb paraméterekre nézve is vegyes portfóliót alkotott. Ez azért fontos kitétel, mivel a korábbi hasonló kísérletekben jellemzően felülreprezentálva voltak a fehér férfiakat ábrázoló képek. Érdekes módon a résztvevők pont erről a csoportról tudták a legrosszabb arányban megállapítani, hogy valódi, avagy kreált felvétellel van dolguk. A szakemberk hipotézise szerint ennek az az oka, hogy a gépi tanuláshoz használt adatkészletekben is többségben vannak ezek a minták, így az algoritmus a gazdagabb felhozatalból realisztikusabb végeredmény megalkotására képes.

Nem hihetünk a saját szemünknek se

Természetesen mindez egy újabb intő jel azzal kapcsolatban, hogy mennyire komoly veszélyt jelentenek a mesterségesen manipulált fotók, videók és egyéb anyagok. A deep learning és a fake (mélytanulás és a hamisítvány) szavakból képzett deepfake egyre látványosabb karriert fut be a tévésorozatok gyors és élethű szinkronizálásától kezdve egészen a sikeres bankrablásokig, a dezinformációs kísérletek eddigi hatásai pedig ezen a területen is arra figyelmeztetnek, hogy mennyire fontos lenne az ilyen technológiai alkalmazások és a "támadó MI" szabályozása. Az utóbbi időben már nem is csak technológusok, hanem a témát jól ismerő más szakemberek is gyakran beszélnek azokról a veszélyekről, amelyeket a deepfake jelent a társadalomra.

Cloud & big data

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.