Addig nincs nagy baj, ameddig megáll a dolog a gitározó hawaii zenészeknél, de nem úgy tűnik, hogy éppen ott fog megállni.
Hirdetés
 

Már messze nem csak a hétköznapi felhasználók prolémája, ha nehézséget okoz nekik a mesterséges intelligencia által generált képek megkülönböztetése a valódi felvételektől. Ahogy nemrég beszámoltunk róla, a legújabb tartalomgenerátorok belső tesztelésekor állítólag már a szakértőknek is komoly kihívást jelent az eredeti és a hamis képek szétválasztása, miközben a jelenleg alkalmazott biztonsági megoldások vagy a közösségimédia-szolgáltatók saját eljárásai egyáltalán nem fejlődnek olyan ütemben, mint a generatív MI-modellek hatékonysága. A képek vízjelelekkel való ellátása több szempontból sem tűnik megfelelő biztosítéknak, főleg, ha ezek a jelzések senkit sem érdekelnek igazán.

Az Adobe Stock például mesterséges intelligenciával generált képeket árul a gázai konfliktussal összefüggésben, amelyeknél jó esetben felhívja ugyan a figyelmet az MI szerepére, de a letöltött anyagokat sok helyen már anélkül osztják tovább, hogy jelölnék azok eredetét. A szintetikus fotók ráadásul már a Google keresőjében is felbukkannak, időnként a legelső helyekre rangsorolt találatok között, és ha Google sem képes kezelni a helyzetet, akkor valószínűleg tényleg nagy a baj. Szeptemberben a Tienanmen téri vérengzéshez kapcsolódó képeket kellett eltávolítani a keresési eredmények közül, de a Hopper- vagy Vermeer-festmények között is ugyanúgy megjelentek az MI-vel létrehozott alkotások.

Megoldás helyett eszközöket kapunk

A Business Insider riportja szerint a néhai hawaii zenész és énekes, Israel Kamakawiwoʻole nevére keresve is egy mesterséges intelligenciával generált fotót dobott ki első helyen a Google keresője, amiben egyébként vasárnap este óta sem látszik változás. A jelenségre a Pennsylvaniai Egyetem egyik professzora hívta fel a figyelmet egy Twitter-X bejegyzésben, amelyben azt a tanulságot vonta le, hogy tényleg semmiben nem bízhatunk többé az interneten: a hamisítás triviális lett, különbséget tenni pedig lehetetlen. Természetesen az MI-vel szerkesztett anyagok sem hibátlanok (esetünkben Kamakawiwoʻole gitározik, miközben jellemzően ukulelén játszott), de az árulkodó jelek egyre kevésbé direktek.

Érdekesség, hogy a Midjourney segítségével létrehozott képet eredetileg még a nyáron osztották meg a Redditen, ahol nem keltett különösebb feltűnést, valahogyan mégis befurakodott a Google legjobb találatai közé. Májusban már kiderült, hogy a szolgáltató egy olyan eszköz bevezetését tervezi, amelyik bővebb információt nyújt a képkeresések eredményeiről, így a felhasználók elvileg könnyebben megkülönböztethetik a hiteles képeket a hamisítványoktól. A gyakorlatban azonban nehéz elképzelni, hogy az ilyesminek érdemi hatása lehet egy olyan korszakban, amikor már az eredetiség kérdése is statisztikai alapon dől el, megsemmisüléssel fenyegetve az internetes információs teret.

Közösség & HR

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.