Addig nincs nagy baj, ameddig megáll a dolog a gitározó hawaii zenészeknél, de nem úgy tűnik, hogy éppen ott fog megállni.

Már messze nem csak a hétköznapi felhasználók prolémája, ha nehézséget okoz nekik a mesterséges intelligencia által generált képek megkülönböztetése a valódi felvételektől. Ahogy nemrég beszámoltunk róla, a legújabb tartalomgenerátorok belső tesztelésekor állítólag már a szakértőknek is komoly kihívást jelent az eredeti és a hamis képek szétválasztása, miközben a jelenleg alkalmazott biztonsági megoldások vagy a közösségimédia-szolgáltatók saját eljárásai egyáltalán nem fejlődnek olyan ütemben, mint a generatív MI-modellek hatékonysága. A képek vízjelelekkel való ellátása több szempontból sem tűnik megfelelő biztosítéknak, főleg, ha ezek a jelzések senkit sem érdekelnek igazán.

Az Adobe Stock például mesterséges intelligenciával generált képeket árul a gázai konfliktussal összefüggésben, amelyeknél jó esetben felhívja ugyan a figyelmet az MI szerepére, de a letöltött anyagokat sok helyen már anélkül osztják tovább, hogy jelölnék azok eredetét. A szintetikus fotók ráadásul már a Google keresőjében is felbukkannak, időnként a legelső helyekre rangsorolt találatok között, és ha Google sem képes kezelni a helyzetet, akkor valószínűleg tényleg nagy a baj. Szeptemberben a Tienanmen téri vérengzéshez kapcsolódó képeket kellett eltávolítani a keresési eredmények közül, de a Hopper- vagy Vermeer-festmények között is ugyanúgy megjelentek az MI-vel létrehozott alkotások.

Megoldás helyett eszközöket kapunk

A Business Insider riportja szerint a néhai hawaii zenész és énekes, Israel Kamakawiwoʻole nevére keresve is egy mesterséges intelligenciával generált fotót dobott ki első helyen a Google keresője, amiben egyébként vasárnap este óta sem látszik változás. A jelenségre a Pennsylvaniai Egyetem egyik professzora hívta fel a figyelmet egy Twitter-X bejegyzésben, amelyben azt a tanulságot vonta le, hogy tényleg semmiben nem bízhatunk többé az interneten: a hamisítás triviális lett, különbséget tenni pedig lehetetlen. Természetesen az MI-vel szerkesztett anyagok sem hibátlanok (esetünkben Kamakawiwoʻole gitározik, miközben jellemzően ukulelén játszott), de az árulkodó jelek egyre kevésbé direktek.

Érdekesség, hogy a Midjourney segítségével létrehozott képet eredetileg még a nyáron osztották meg a Redditen, ahol nem keltett különösebb feltűnést, valahogyan mégis befurakodott a Google legjobb találatai közé. Májusban már kiderült, hogy a szolgáltató egy olyan eszköz bevezetését tervezi, amelyik bővebb információt nyújt a képkeresések eredményeiről, így a felhasználók elvileg könnyebben megkülönböztethetik a hiteles képeket a hamisítványoktól. A gyakorlatban azonban nehéz elképzelni, hogy az ilyesminek érdemi hatása lehet egy olyan korszakban, amikor már az eredetiség kérdése is statisztikai alapon dől el, megsemmisüléssel fenyegetve az internetes információs teret.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.