A Bitport tizenharmadik alkalommal megrendezett konferenciája ma már hagyományosan a hazai informatikai vezetők legnagyobb seregszemléje, ahol meghívott vendégeink együtt értékelik a pandémiát követő legújabb kori kihívásokat.

Ezekben a percekben ér véget Magyarország legnagyobb szabású, IT-vezetőknek szóló kétnapos eseménye, a CIO Hungary csütörtöki szakmai programja, amelynek során a pandémiát követő korszak erővonalait igyekeztünk bemutatni. A szóban forgó trendek digitális értelemben is átalakítják a világot, alapvetően megváltoztatva az informatika és az informatikai vezetők szerepét; keynote előadásunk a blokklánc-technológia és az NFT-k kapcsán mutatta be az informatika és a művészet találkozását, ahonnan eljztottunk a CIO-kkal szemben támasztott új elvárásokig és az ezekre nyújtott megoldásokig a globális csiphiány, az IT-biztonsági kihívások, a munkaerőhiány és más nehézségek közepette. Beszámolónk első része a Bitport száznál is több nagyvállalati informatikai vezető részvételével zajló eseményéről erre található »

A CIO Hungary konferenciák állandó témája az S/4HANA migráció, amelynek kockázatairól és lehetőségeiről most is Zsoldos Sándor, az IPR-Insights vezérigazgatója beszélt annak apropóján, hogy 2027-ban lejár SAP ECC 6.0 teljes körű támogatása. A rendelkezésre álló idő nem sok, ha figyelembe vesszük, hogy az átállás érinti az IT-infrastruktúra minden szintjét, így az előkészítés halogatása is komoly kockázatokat hordoz, de az előadásból kiderült, hogy az S/4HANA-átállás a meglévő SAP-licencportfólió teljes újragondolásának lehetőségét is magávban hordozza. Az alkalmazásmodernizáció ezt követően a VMware tálalásában is felbukkant: Czuczumanov Valentin solution engineering menedzser a gyártóról kialakult képet frissítette fel annak bemutatásával, hogy a VMware miként vált fontos szereplővé ezen a területen, és milyen üzleti előnyöket kínál alkalmazásmodernizációs megoldásaival.

Mostanra a német Capefoxx AG is a CIO Hungary visszatérő vendégének számít. Ebben az évben Reiko Raie, a vállalat kelet-európai értékestési vezetője és Vass Donát, a LicenseCore vezérigazgatója ismertette a használt Microsoft-licencek értékesítési és vásárlási lehetőségeit, illetve és azok felhasználásának különösen hatékony lehetőségeit a hibrid (cloud és on-premise) szcenáriókban. Innen a fenntartható és ellenálló edge adatközpontok felépítése felé kanyarodtunk: Gendúr István, a Schneider Electric kereskedelmi igazgatója a helyi erőforrások, a mikro-adatközpontok energiahatékonyabbá tételéről és az új generációs felügyeleti rendszerek ebben betöltött szerepéről beszélt, követve a központosított és regionális adatközpontok szintjén már tapasztalható elmozdulást.

Az idei CIO Hungary korábbi előadásaiban is menetrendszerűen felbukkant a globális csiphiány kérdése. Leveli András, az LSK Hungária termékfejlesztési igazgatója részletesen is bemutatta a szállítási problémák hatását a digitális transzformációra. Az LSK saját termékbevezetésein keresztül szemléltette, hogy mire lehet jutni a tudatos tervezéssel és kényszer szülte fejlesztésekkel, kitérve többek között az agilis módszerek kihívásaira is a hibrid érában. Az Invitech részéről Pászty György IT igazgató és Fodor Balázs cloud termékmenedzser csavart még egyet az agilitás potméterén azokkal a tapasztalatokkal, amelyek az új termékötleteket gyors kipróbálásáról szóltak. Az IT itt nem csak a hagyományos informatikai feladatok megoldásában, de termékfejlesztési és termékvalidációs feladatok támogatásában is hatékonyan segíti a kereskedelmi célokat a kritikus üzleti helyzetekben.

A kibertérben is háború zajlik

A változások a kiberbiztonságban is meghatározóak, miután a belső innováció része lett a kibervédelmi stratégiának, ez pedig új csapatdinamikát követel a hálózat- és kibervédelem területén. A biztonsági vonalra Kiss Zoltán senior systems engineer (Fortinet) prezentációjával kanyarodtunk rá, aki gyakorlati példákat mutatott be az automatizálás, a dinamikus elemzés vagy a zero trust témakörében. A rendszerek háborús helyzetben való védelméről Makay Kálmán, az MBCOM Technologies (Broadcom) szenior pre-sales tanácsadója beszélt, összefoglalva az elmúlt időszak történéseit, és bemutatva a támadások logikáját és a kivédésükre alkalmas megoldásokat. A tőlünk keletebbre zajló háborúban sajnos közvetlenül is látszik, hogy az ideológiai, politikai vagy titkosszolgálati alapokon futó kibertámadásokat milyen technikákkal hajtják végre.

A telekommunikációs biztonság gyakorlati vonatkozásait a Yettel, egész pontosan Horváth György Teodor senior non-core termékmenedzser hozta el a CIO Hungary konferenciára. Az előadás olyan kérdésekre is kitért, mint hogy létezik-e jó és olcsó nyílt internet, szükség van-e bérelt vonalra, miért drága a bizalom a hálózati határvédelemben, hogyan viszonyul egymáshoz a kiberbiztonság és távoli munkavégzés, és hogyan lehet naprakésznek maradni a szűkülő források mellett. Egy másik, több mint aktuális kérdés, hogy milyen módszerekkel lehet proaktívan védekezni a beszállítói láncot érintő támadások ellen. Ennek kapcsán Sipos Péter, az InterComputer Csoport kereskedelmi képviselője ismertette meg a hallgatósággal a BlueVoyant válaszait arra, hogy mi történik, ha egy kibertámadás megbénítja a beszállítókat vagy rajtuk keresztül a megrendelőket, milyen trendek uralkodnak az ilyen jellegű akciókban, és hogyan előzhetők meg a támadások okozta károk a beszállítói lánc egészét tekintve.

A konferencia első napját záró panelbeszélgetés központi témája is az volt, hogy mennyiben érezteti-e hatását a kiberháború Magyarországon, és lehet-e háborús gyakorlatot szerezni békeidőben. A "Várni a pofont jobbról, megkapni balról" alcímmel rendezett kerekasztalban éppen most tárgyalja a kockázatokat és jó gyakorlatokat a beszélgetést vezető Hágen István (CISO, Bonafarm Csoport), illetve Agárdi Györgyi (CIO, Allianz), Szoboszlai Beáta (üzleti elemzési vezető, MVM) és Hári Krisztián (CISO, NISZ Zrt.). A 2022-es CIO Hungary ezúttal a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének (mVISZ) bemutatkozásával és közgyűlésével zárul, vendégeink pedig az esti programok után tartalmas második napra készülhetnek majd: a pénteki programban többek között a mesterséges intelligencia, az adatelemzésre épülő proaktív döntések vagy a regionális multik jó gyakorlatai is terítékre kerülnek.

Beszámolónkat a 2022-es CIO Hungary második napjával folytatjuk.

Piaci hírek

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.