Továbbra sem megy flottul az amerikai hadsereg Microsofttal közös, potom 22 milliárd dolláros projektje, amely a kevert valóság eszköztárával igyekszik felturbózni a katonák teljesítményét.

Meglehetősen komoly egészségügyi mellékhatások jelentkeztek több katonán azokon a terepgyakorlatokon, amelyeken a Microsoft módosított HoloLens sisakjának harci körülmények közötti hatékonyságát tesztelte az amerikai hadsereg - derül ki a nyilvánosságra nem hozott, ám a Bloomberg által megszerzett összefoglaló jelentésből.

A Pentagon tesztelésekért felelős irodája által készített anyag szerint a kevert valóság megjelenítésére alkalmas eszközöket viselő katonáknál számos esetben "a küldetést befolyásoló fizikai károsodás" jelentkezett. A nem kívánt mellékhatások között említik a fejfájást, a szem megerőltetését és a hányingert.

A kellemetlenségeket tapasztalók több mint 80 százalékánál kevesebb mint három óra elteltével jelentkeztek a tünetek. Arról azonban egyelőre nem jelent meg adat, hogy a gyakorlaton résztvevő összes ember között milyen arányban jöttek elő a fentebb említett negatív jelenségek.

A tesztelésekért felelős iroda vezetője által jegyzett összefoglaló arra is kitér, hogy a rendszerben még mindig túl sok alapvető funkció meghibásodása is előfordul. Nickolas Guertin verdiktje ennek ellénére nem annyira borús. A hadseregnek megfogalmazott ajánlásában a fejlesztések prioritásként kezelését említi a széles körű bevezetés előtt, ami csökkentheti a "felhasználók fizikai kényelmetlenségét". A fejlesztendő technológiai részletekkel kapcsolatban a jelentés a szenzorok gyenge fényviszonyoknál mutatott teljesítményét, a kijelző tisztaságát, a látómező és néhány alapvető funkció megbízhatóságát említi még.

Ami a pozitívumokat illeti, a korábbi tesztekhez képest sokat sikerült javítani a rendszer általános rendelkezésre állásán, azaz megnőtt az egész rendszert működésképtelenné tevő meghibásodások közötti átlagos idő. A parancsnokok és a katonák visszajelzései alapján a legújabb verzió "javította a navigációt és az egység mozgásának koordinálását" is.

Hosszú történet

A Microsoft 2018-ban nyerte el kiterjesztett- vagy más néven kevert valóságot (augmented/mixed reality) biztosító headsetjével az első jelentősebb katonai beszerzést. Akkor az Integrated Visual Augmentation System (IVAS) projekt keretében 480 millió dollár értékben kapott megrendelést a cég egy olyan, a HoloLensre alapozott rendszer szállítására, amelynek célja a katonák jobb és gyorsabb információellátása, illetve a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítása.

A program azonban még csak egy pilot volt, hogy elnyerjék végső formájukat azok a speciális AR-sisakok, melyek kijelzőjén a katonák megjeleníthetik többek között környezetük térképét, társaik helyzetét és a lehetséges ellenséges harcállásokat. Úgy tűnt, a prototípusok hozták azt a szintet, amit a katonai vezetés is elvárt, mivel tavaly tavasszal a felek aláírtak egy lényegesen komolyabb, távlatilag akár 22 milliárd dollárt hozó megállapodást.

Ezt követően azonban látványosan belassultak a dolgok. A sorozatgyártást megelőző végső harctéri próbát elvileg 2021 szeptemberében tartották volna meg, ám miután az elmaradt, egyértelművé vált, hogy az eszközök korábban remélt gyors rendszerbe állítása sem valósul meg.

Idén januárban pedig az is kiderült, hogy a rendszer teljesítménye egyelőre nem kellően jó ahhoz, hogy az IVAS-t harctéri körülmények között alkalmazhassák. Év elején a felek még úgy kalkuláltak, hogy szeptemberre sikerül minden problémás kérdést lezárni. Úgy tűnik, mindez hiú ábránd volt, és a gigaprojekt története tovább nyúlik.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.