A Microsoft évek óta dolgozik együtt az amerikai hadsereggel azon, hogy speciálisan átalakított HoloLens headsetje biztosítsa a kiterjesztett valóság előnyeit a katonák számára. A rendszer bevezetése azonban egyre csak csúszik.

A Microsoft 2018-ban nyerte el kiterjesztett- vagy más néven kevert valóságot (augmented/mixed reality) biztosító headsetjével az első jelentősebb katonai beszerzést. Akkor az Integrated Visual Augmentation System (IVAS) projekt keretében 480 millió dollár értékben kapott megrendelést a cég egy olyan, a HoloLensre alapozott rendszer szállítására, amelynek célja a katonák jobb és gyorsabb információellátása, illetve a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítása.

A program azonban még csak egy pilot volt, hogy elnyerjék végső formájukat azok a speciális AR-sisakok, melyek kijelzőjén a katonák megjeleníthetik többek között környezetük térképét, társaik helyzetét és a lehetséges ellenséges harcállásokat. Úgy tűnt, a prototípusok hozták azt a szintet, amit a katonai vezetés is elvárt, mivel tavaly tavasszal a felek aláírtak egy lényegesen komolyabb, távlatilag akár 22 milliárd dollárt hozó megállapodást.

Ezt követően azonban látványosan belassultak a dolgok. A sorozatgyártást megelőző végső harctéri próbát elvileg szeptemberben tartották volna meg, ám miután az elmaradt, egyértelművé vált, hogy az eszközök korábban remélt gyors rendszerbe állítása sem valósul meg.

A vezérkarnak ennél több kell

A témával kapcsolatos legújabb fejleményeket a Bloomberg szellőztette meg a héten, egyelőre nem nyilvános dokumentumokra hivatkozva. A Pentagon tesztekért felelős igazgatójának jelentése szerint az elmúlt években jelentős fejlődést mutatott a bevezetni kívánt rendszer, ám mindez egyelőre nem elég ahhoz, hogy az IVAS-t harctéri körülmények között alkalmazhassák. Az értékelés szerint a szemüveg prototípusainak továbbfejlesztett változatai az előzetes tesztek során "fejlődési potenciált mutattak", az ezeket használó katonák szerint javult a viselet komfortossága és a látómező kiterjedése is.

Jelen állás szerint a tavaly szeptemberben elmaradt intenzív gyakorlatozást májusban szeretnék lebonyolítani, ám ehhez előbb a hadseregnek megfelelő tesztelési és értékelési stratégiát kell kidolgoznia. Utóbbinak képesnek kell lennie számszerűsítve mérni a beazonosított hiányosságok kiküszöbölését célzó fejlesztések hatékonyságát - áll a Pentagon jelentésében.

A Bloomberg cikke kitér arra is, hogy 2021 márciusában első körben 5000 sisak gyártására adott megrendelést a hadsereg, összessen 373 millió dollár értékben. Ebből egyelőre csak 40 milliót fizettek ki, és a headsetek leszállítása sem kezdődhet meg addig, amíg a fentebb említett végső tesztfázison nem jut túl sikeresen a rendszer. Az aktuális terv az, hogy mindez szeptember végéig mindkét fél megelégedésével lezárulhat.

Ahogy a tavaly ősszel bejelentett csúszás alkalmával, a Microsoft hivatalos reakciójában ezúttal is maximális együttműködési készségét hangoztatta. Redmond deklarált célja, hogy az Egyesült Államok katonái a lehető legfejlettebb, minden elvárásnak megfelelő eszközt kaphassanak kézhez (illetve húzhassanak majd a fejükre).

Furcsa is lenne, ha nem ezen munkálkodna a cég, hiszen ez kell ahhoz, hogy megkezdődhessen a több mint 120 ezer legyártandó headsetet, alkatrészeket, logisztikai támogatást magába foglaló 22 milliárdos keretszerződés teljesítése.

Piaci hírek

Az Apple hurcokodni próbál Kínából

Már nekik is sok lesz, ami az utóbbi időben a "világ gyárában" történik, így a termelésben egyre inkább Indiára és Délkelet-Ázsiára támaszkodnának.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.