A Microsoft évek óta dolgozik együtt az amerikai hadsereggel azon, hogy speciálisan átalakított HoloLens headsetje biztosítsa a kiterjesztett valóság előnyeit a katonák számára. A rendszer bevezetése azonban egyre csak csúszik.
Hirdetés
 

A Microsoft 2018-ban nyerte el kiterjesztett- vagy más néven kevert valóságot (augmented/mixed reality) biztosító headsetjével az első jelentősebb katonai beszerzést. Akkor az Integrated Visual Augmentation System (IVAS) projekt keretében 480 millió dollár értékben kapott megrendelést a cég egy olyan, a HoloLensre alapozott rendszer szállítására, amelynek célja a katonák jobb és gyorsabb információellátása, illetve a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítása.

A program azonban még csak egy pilot volt, hogy elnyerjék végső formájukat azok a speciális AR-sisakok, melyek kijelzőjén a katonák megjeleníthetik többek között környezetük térképét, társaik helyzetét és a lehetséges ellenséges harcállásokat. Úgy tűnt, a prototípusok hozták azt a szintet, amit a katonai vezetés is elvárt, mivel tavaly tavasszal a felek aláírtak egy lényegesen komolyabb, távlatilag akár 22 milliárd dollárt hozó megállapodást.

Ezt követően azonban látványosan belassultak a dolgok. A sorozatgyártást megelőző végső harctéri próbát elvileg szeptemberben tartották volna meg, ám miután az elmaradt, egyértelművé vált, hogy az eszközök korábban remélt gyors rendszerbe állítása sem valósul meg.

A vezérkarnak ennél több kell

A témával kapcsolatos legújabb fejleményeket a Bloomberg szellőztette meg a héten, egyelőre nem nyilvános dokumentumokra hivatkozva. A Pentagon tesztekért felelős igazgatójának jelentése szerint az elmúlt években jelentős fejlődést mutatott a bevezetni kívánt rendszer, ám mindez egyelőre nem elég ahhoz, hogy az IVAS-t harctéri körülmények között alkalmazhassák. Az értékelés szerint a szemüveg prototípusainak továbbfejlesztett változatai az előzetes tesztek során "fejlődési potenciált mutattak", az ezeket használó katonák szerint javult a viselet komfortossága és a látómező kiterjedése is.

Jelen állás szerint a tavaly szeptemberben elmaradt intenzív gyakorlatozást májusban szeretnék lebonyolítani, ám ehhez előbb a hadseregnek megfelelő tesztelési és értékelési stratégiát kell kidolgoznia. Utóbbinak képesnek kell lennie számszerűsítve mérni a beazonosított hiányosságok kiküszöbölését célzó fejlesztések hatékonyságát - áll a Pentagon jelentésében.

A Bloomberg cikke kitér arra is, hogy 2021 márciusában első körben 5000 sisak gyártására adott megrendelést a hadsereg, összessen 373 millió dollár értékben. Ebből egyelőre csak 40 milliót fizettek ki, és a headsetek leszállítása sem kezdődhet meg addig, amíg a fentebb említett végső tesztfázison nem jut túl sikeresen a rendszer. Az aktuális terv az, hogy mindez szeptember végéig mindkét fél megelégedésével lezárulhat.

Ahogy a tavaly ősszel bejelentett csúszás alkalmával, a Microsoft hivatalos reakciójában ezúttal is maximális együttműködési készségét hangoztatta. Redmond deklarált célja, hogy az Egyesült Államok katonái a lehető legfejlettebb, minden elvárásnak megfelelő eszközt kaphassanak kézhez (illetve húzhassanak majd a fejükre).

Furcsa is lenne, ha nem ezen munkálkodna a cég, hiszen ez kell ahhoz, hogy megkezdődhessen a több mint 120 ezer legyártandó headsetet, alkatrészeket, logisztikai támogatást magába foglaló 22 milliárdos keretszerződés teljesítése.

Piaci hírek

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.