Az USA hadserege jövőre tolta a Microsoft kiterjesztett valóságot biztosító headsetjeinek gyakorlati bevezetését. Az ok minden bizonnyal a nem megfelelő teszteredményekben keresendő.
Hirdetés
 

Kicsit megbicsaklott a Microsoft zsíros hadászati projektje. Az idén tavasszal aláírt, közel 22 milliárd dollárról szóló tízéves szerződés megkötésekor ugyanis még úgy tűnt, hogy az előzetes teszteket sikeresen vevő HoloLens headsetekkel elkezdik villámgyorsan, azaz még idén ellátni az amerikai szárazföldi haderő egységeit.

Ehhez képest némi eltolódást jelez az Egyesült Államok hadseregének csütörtöki bejelentése, miszerint a katonák képességeit a virtuális valóság eszköztárával felturbózó rendszert újabb próbák alá vetik, és csak valamikor 2022 második felében kezdik telepíteni. A döntés hátteréről a közlemény nem árul el gyakorlatilag semmit, ám a szövegben szereplő néhány mondat meglehetősen árulkodó.

A halasztás ugyanis "lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy továbbfejlesszék az IVAS technológiai platformot", ezzel biztosítva a katonák fölényét különböző harctéri viszonyok között. Az IVAS egyébként az Integrated Visual Augmentation System kifejezésre utal, ami jelen esetben praktikusan a Microsoft headsetjének hadászati célú felhasználását jelenti. A kiadott közleményben arról is szó esik, hogy a hadsereg idén szeptemberben végzett egy elektronikus hadviselésre és kibervédelemre fókuszáló gyakorlatot, amelyet jövőre több ízben meg akarnak majd ismételni.

A fentiek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a legutóbbi tesztek során még nem produkált a rendszer olyan eredményeket, amelyekkel elégedett lenne a vezérkar. Ettől függetlenül persze jelenleg mindkét fél igyekszik maximális optimizmust sugározni. A hadsereg vezetése például nem felejtette el megemlíteni, hogy teljes mellszélességgel támogatják a Microsofttal végzett közös munkát, amelynek gyümölcseként a jövő katonái lényegesen több és pontosabb információ birtokában tudnak tevékenykedni a terepen.

Komoly meló

A Microsoft még 2018-ban nyerte el VR/AR headsetjével az első jelentősebb katonai beszerzést. Akkor az IVAS projekt keretében 480 millió dollár értékben kapott megrendelést egy olyan, a HoloLensre alapozott rendszer szállítására, amelynek célja a katonák jobb és gyorsabb információellátása, illetve a különböző csapatrészek és a parancsnokság közötti kommunikáció javítása. Az előételnek is felfogható üzlet nagyságrendjét jól szemlélteti, hogy az önmagában megduplázta a Microsoft termékének aktuális forgalmát.

A pilot keretében alakították ki a speciális AR-sisakok végső formáját, melyek kijelzőjén a katonák megjeleníthetik többek között környezetük térképét, társaik helyzetét és a lehetséges ellenséges harcállásokat. Úgy tűnt, az IVAS keretében leszállított prototípusok hozták azt a szintet, amit a katonai vezetés is elvárt, így a már említett tavaszi üzletkötéssel párhuzamosan a hadsereg átállt a gyártási szakaszra.

Ehhez képest hozott némi visszalépést a mostani bejelentés, ami miatt legkorábban várhatóan csak 2022 szeptemberében kezdődhet meg a gyalogság felszerelése. Már amennyiben az addig elvégzendő teszteken megfelelő eredményeket tud majd felmutatni a rendszer.

Piaci hírek

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.