A kínai vállalat egyik alelnöke igen érdekes nyilatkozatott adott a korábban az Android alternatívájaként emlegetett saját fejlesztésű rendszerükkel kapcsolatban.
Hirdetés
 

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik azon, hogy milyen kanyarokat vesznek a Huawei mobilpiaci tervei az amerikai gazdasági szankciók miatt. A Huawei egyik alelnöke tegnap egy Brüsszelben tartott kerekasztalbeszélgetésen tisztázott egy sor dolgot a cég saját operációs rendszerével kapcsolatban.

Nem is annak készült

Catherine Chen a korábban adott nyilatkozatokkal és sajtóértesülésekkel némileg ellentétes információkat közölt a Hongmeng rendszerről. A vezető világossá tette, hogy cége továbbra is az Androidra szeretne támaszkodni az okostelefonoknál - már csak azért is, mivel az emlegetett saját oprendszert egyáltalán nem mobilokra fejlesztik. A hivatalos állami sajtóügynökség hasábjain megjelent beszámoló szerint az igazgatótanács tagja a Hongmenget egyértelműen ipari felhasználású (például gép-gép közötti kommunikációt támogató) rendszernek szánták, és jóval azelőtt megkezdődött a fejlesztése, minthogy a Google-lel való esetleges szakítás egyáltalán felmerült volna.

A mostani hírek kapcsán újra előkerült a társaság elnökének interjúja, amelyet egy francia lapnak adott a múlt héten. Ebből úgy tűnt, hogy a Hongmeng egy rendszereken átívelő, mindenhol alkalmazható univerzális operációs rendszer, amely ráadásul valószínűleg lényegesen gyorsabb az Androidnál. Ám a cégvezér szavait kicsit szabadon interpretálták az újságírók, mert Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) inkább egy lehetséges jövőről beszélt, és nem küszöbön álló megoldásról.

A friss történések alapján tehát kezd világossá válni, hogy ha egyáltalán alkalmazható is lesz a Hongmeng mobil platformon, az bizonyosan hosszas fejlesztést igényelne.

Ködös sztori

Érdekes megnézni, hogy honnan jutottunk ide a történetben. Amikor az USA-ban meghozták a kivitelt és behozatalt egyaránt ellehetetlenítő szankciókat a cég ellen, a Google is kénytelen volt beállni a sorba, és közölte, hogy a jövőben becsukja saját mobilos ökoszisztémájának kapuit a Huawei előtt. Az Android saját fejlesztésű alkalmazásairól való lemondás és a Play Store-ból történő kiszorulás persze óriási problémát jelent(ene) a kínaiaknak, így rögtön be is dobták a köztudatba, hogy ha nem alakulnak kedvezően a nagyhatalmi tárgyalások, élesíthetik a B tervüket.

Májusban például a konzumer üzletág vezetője hazai közönség előtt arról beszélt, hogy az alternatív oprendszer már ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal rendelkezésre állhat. Ekkor hangzott el az is, hogy a 2012-től fejlesztett szoftver kompatibilis lesz minden androidos és webes alkalmazással. És ha előbbiket újrafordítják a platformjukra, azon 60 százalék feletti javulást érnek el futtatáskor.

Mi több, a kommunikációért felelős alelnök még június közepén is arról beszélt a Reutersnek, hogy folyik az alternatív rendszer elindítását célzó munka, amely várhatóan hónapokon belül befejeződik. Andrew Williamson ugyan hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem ez az irány, amit venni akarnak, de a legrosszabbra készülve már tesztelik Kínában a Hongmenget, amellyel kiváltható lesz az Android.

Bár a korlátozott információkból nehéz kibogozni, hogy pontosan mi történt, de esélyes, hogy nem csupán a médiában megjelent pontatlan idézetek okozták a kavarodást. A Huawei-nek ugyanis nem jött rosszul, hogy a nagyvilág felé egy kompetens, bármilyen negatív helyzethez gyorsan alkalmazkodni képes vállalat képét sugározza. A szankciók éppen most zajló részleges feloldásával azonban némileg kiderült az égbolt, így már annyira nem fontos, hogy a Hongmenget egy mindenre alkalmas, bármikor kijátszható dzsókernek higgye a világ.

Piaci hírek

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.