A kínai vállalat egyik alelnöke igen érdekes nyilatkozatott adott a korábban az Android alternatívájaként emlegetett saját fejlesztésű rendszerükkel kapcsolatban.

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik azon, hogy milyen kanyarokat vesznek a Huawei mobilpiaci tervei az amerikai gazdasági szankciók miatt. A Huawei egyik alelnöke tegnap egy Brüsszelben tartott kerekasztalbeszélgetésen tisztázott egy sor dolgot a cég saját operációs rendszerével kapcsolatban.

Nem is annak készült

Catherine Chen a korábban adott nyilatkozatokkal és sajtóértesülésekkel némileg ellentétes információkat közölt a Hongmeng rendszerről. A vezető világossá tette, hogy cége továbbra is az Androidra szeretne támaszkodni az okostelefonoknál - már csak azért is, mivel az emlegetett saját oprendszert egyáltalán nem mobilokra fejlesztik. A hivatalos állami sajtóügynökség hasábjain megjelent beszámoló szerint az igazgatótanács tagja a Hongmenget egyértelműen ipari felhasználású (például gép-gép közötti kommunikációt támogató) rendszernek szánták, és jóval azelőtt megkezdődött a fejlesztése, minthogy a Google-lel való esetleges szakítás egyáltalán felmerült volna.

A mostani hírek kapcsán újra előkerült a társaság elnökének interjúja, amelyet egy francia lapnak adott a múlt héten. Ebből úgy tűnt, hogy a Hongmeng egy rendszereken átívelő, mindenhol alkalmazható univerzális operációs rendszer, amely ráadásul valószínűleg lényegesen gyorsabb az Androidnál. Ám a cégvezér szavait kicsit szabadon interpretálták az újságírók, mert Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) inkább egy lehetséges jövőről beszélt, és nem küszöbön álló megoldásról.

A friss történések alapján tehát kezd világossá válni, hogy ha egyáltalán alkalmazható is lesz a Hongmeng mobil platformon, az bizonyosan hosszas fejlesztést igényelne.

Ködös sztori

Érdekes megnézni, hogy honnan jutottunk ide a történetben. Amikor az USA-ban meghozták a kivitelt és behozatalt egyaránt ellehetetlenítő szankciókat a cég ellen, a Google is kénytelen volt beállni a sorba, és közölte, hogy a jövőben becsukja saját mobilos ökoszisztémájának kapuit a Huawei előtt. Az Android saját fejlesztésű alkalmazásairól való lemondás és a Play Store-ból történő kiszorulás persze óriási problémát jelent(ene) a kínaiaknak, így rögtön be is dobták a köztudatba, hogy ha nem alakulnak kedvezően a nagyhatalmi tárgyalások, élesíthetik a B tervüket.

Májusban például a konzumer üzletág vezetője hazai közönség előtt arról beszélt, hogy az alternatív oprendszer már ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal rendelkezésre állhat. Ekkor hangzott el az is, hogy a 2012-től fejlesztett szoftver kompatibilis lesz minden androidos és webes alkalmazással. És ha előbbiket újrafordítják a platformjukra, azon 60 százalék feletti javulást érnek el futtatáskor.

Mi több, a kommunikációért felelős alelnök még június közepén is arról beszélt a Reutersnek, hogy folyik az alternatív rendszer elindítását célzó munka, amely várhatóan hónapokon belül befejeződik. Andrew Williamson ugyan hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem ez az irány, amit venni akarnak, de a legrosszabbra készülve már tesztelik Kínában a Hongmenget, amellyel kiváltható lesz az Android.

Bár a korlátozott információkból nehéz kibogozni, hogy pontosan mi történt, de esélyes, hogy nem csupán a médiában megjelent pontatlan idézetek okozták a kavarodást. A Huawei-nek ugyanis nem jött rosszul, hogy a nagyvilág felé egy kompetens, bármilyen negatív helyzethez gyorsan alkalmazkodni képes vállalat képét sugározza. A szankciók éppen most zajló részleges feloldásával azonban némileg kiderült az égbolt, így már annyira nem fontos, hogy a Hongmenget egy mindenre alkalmas, bármikor kijátszható dzsókernek higgye a világ.

Piaci hírek

Döbbenet: a Facebookról megint elszivárgott némi személyes adat

A közösségi oldalnak megint nem sikerült összehangolni a saját házirendjét a saját alkalmazásprogramozási eszközeivel, és sokadszor is olyan fejlesztőknek biztosított hozzáférést a felhasználói adatokhoz, akiknek nem kellett volna. Aggodalomra semmi ok, a Facebook eddiginél is keményebb munkája eredményes lesz.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.