Lapértesülések szerint a cégnél javában folyik a munka egy új virtuálisvalóság-eszköz megalkotásán. A területért az elkövetkező években hatalmas csata bontakozhat ki a világ legnagyobb informatikai cégei között.

Ugyan a Google az elsők között próbált villantani a virtuális és kiterjesztett valóság (virtual reality - VR, augmented reality AR) területén, ám a 2013-ban debütált Google Glass sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az eredetileg konzumer terméknek szánt, majd vállalati célra újrakallibrált okos szemüveg a vállalat minden igyekezete ellenére sem tudott áttörést hozni. Ráadásul mindeközben más, területhez kapcsolódó projektekkel (Cardboard, Daydream) sem sikerült bankot robbantani.

A kudarcokat követően 2019-ben a Google már arról beszélt, hogy innentől azokra az AR-fejlesztésekre koncentrál, amelyekre egyébként eddig is rengeteg erőforrást áldozott. A kiterjesztett valósággal a cég olyan termékeiben és szolgáltatásaiban operál, mint amilyen a Google Lens, az AR-alapú navigáció a Google Térképen, vagy három éve bemutatott AR in Search eszközök.

A titokzatos írisz

Ugyanakkor úgy tűnik, a cég nem adta fel a reményt arra, hogy készít egy valóban meghatározó hardvert a témában. Erre utal a The Verge beszámolója, amely szerint lázas munka folyik a Project Iris körül. Ez a szupertitkosként kezelt projekt egy új AR headsetet takar, amelyet az egyelőre lazán megfogalmazott célok szerint 2024-re szeretne a vállalat piacra dobni.

A kiterjesztett, vagy más néven kevert valóság megjelenítésére fejlesztett eszköz korai prototípusa a nevük elhallgatását kérő szivárogtatók szerint síszemüvegre hajaz, és nincs szüksége közvetlen kapcsolatra külső áramforrással. A hardveres hátteret egy speciális Google processzor szolgáltatja, a kütyü pedig a jelek szerint Androidon fut, bár az álláshirdetések alapján az sem kizárt, hogy teljesen új operációs rendszert készítenek a szemüveghez.

A munkálatok titkosságát jól mutatja, hogy a beszámoló szerint a fejlesztés egy Google campusán belül egy teljesen szeparált épületben zajlik, ahová csak speciális kulcskártyával léphetnek be a dolgozók, akik az ott folyó fejlesztésekről semmit nem oszthatnak meg még cégen belül sem. (Úgy tűnik, a The Verge-nek nyilatkozók nem vették annyira komolyan a titoktartási szerződés alárását.)

Közeleg a nagy leszámolás

Amennyiben helytállóak a fentiek, bizonyosan kijelenthető, hogy a Google nem kívánja karba tett kézzel végignézni, ahogy legnagyobb riválisai rárepülnek a VR/HR technológiában rejlő, egyelőre még nem teljesen kibontakozott potenciálra. A Microsoft például a Google-nél lényegesen sikeresebbnek tűnik a HoloLens eszközével, amelyen azért szintén van még mit javítani. Utóbbit segítheti a Qualcommal tető alá hozott partnerség.

A témában természetesen megkerülhetetlen szereplőként kívánja magát láttatni a metaverzum buzzwordre utalva nevét Metára változtató Facebook is. A közösségi polip az Oculus felvásárlásával egy csapásra jó pozícióba került a területen, ám távlati terveiben ennél komolyabb dobások vannak, mint amilyen a 2020-ban megszellőztetett Project Aria.

Végezetül a nagy nevek közül semmiképpen sem érdemes kihagyni az Apple-t. Cupertino környékéről évek óta érkeznek a pletykák egy fejlesztés alatt álló headsettel kapcsolatban. Ez a tavalyi értesülések szerint akár már idén is piacra kerülhetett volna, ám a legújabb hírekben már az szerepelt, hogy különböző technikai problémák miatt valószínűbb a 2023-as megjelenési dátum

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.