Önálló üzleti egység lesz a kiterjesztett és virtuális valósággal foglalkozó részlegből, amivel az egyre jelentősebb PR-katasztrófák között navigáló vállalat már a mobilinternetes korszak utáni időkre készül.

A Facebook hétfői közlése szerint a jövőben már önálló üzleti egységként kezeli a kiterjesztett és virtuális valósággal foglalkozó részlegét, amelynek eredményeit külön is jelöli majd pénzügyi jelentéseiben. A társaság az itt megvalósított fejlesztéseken keresztül dollármilliárdokat fektet az úgynevezett metaverzum felépítésébe, miközben hagyományos alaptevékenysége, a közösségi hálózathoz kapcsolódó online hirdetési ágazat a saját közlése szerint is "jelentős bizonytalansággal" tekint a jövőbe.

Bár a vállalat az előző, harmadik pénzügyi negyedévre 17 százalékos profitnövekedésről számolt be, ezzel együtt arra figyelmeztetett, hogy az Apple adatvédelmi szabályainak változásai már a jelenlegi negyedévben is hatással lesznek digitális üzletágára. A Facebook bevételei ezzel párhuzamosan elmaradtak a piaci várakozásoktól, amit ugyancsak annak a számlájára írtak, hogy az iOS-es alkalmazások körében a digitális követést nehezítő változtatásokat léptettek életbe.

Ahogy most kiderült, a közösségi hálózat 2021-es működési nyereségét további 10 milliárd dollárral csökkentik majd a Facebook hardveres részlege, az említett Facebook Reality Labs irányában megvalósított befektetések. Ahogy a beszámolók is kiemelik, a frissen támadt elkötelezettség egybeesik a vállalatot az utóbbi időben érő, súlyos és egyre védhetetlenebb kritikákkal, sőt a Facebook állítólag a nevét is megváltoztatja, határt húzva a közösségi hálózat és az azt birtokló anyacég közé.

Ahogy nemrég írtuk, a hó eleji leállás csak kellemetlen volt, de az már a cég eddigi legkomolyabb válságát jelti, ahogy a Facebook egykori alkalmazottja és a The Wall Street Journal elkezdte kiteregetni a cég szennyesét. A Google-Alphabet mintájára elképzelt átszervezésre már a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is úgy hivatkozott, mint amelynek nyomán a társaságot már nem közösségimédia-vállalatnak, hanem a metaverzumra összpontosító szolgáltatónak fogják tekinteni.

Fiatalos lendületet vennének

Maga a metaverzum kifejezés tágabb értelemben egy olyan megosztott virtuális környezetre utal, amelyhez a megfelelő eszközöket használó emberek férhetnek hozzá, és amelyet Zuckerberg a következő nagy dobásnak, az okostelefonos korszakot is lezáró felhasználási trendnek tart. A Facebook eddig is jelentős összegeket fektetett a virtuális és a kiterjesztett valóságba: mások mellett olyan cégeket vásárolt fel, mint az Oculus, idén pedig dedikált termékfejlesztő csapatot állított fel a metaverzum fejlesztésére.

A társaság októberben már azt is közölte, hogy a következő öt évben 10 ezer új európai alkalmazottat kíván felvenni ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódóan. Zuckerberg most az elemzőknek nyújtott tájékoztatása során világossá tette, hogy nem olyan befektetésekről van szó, amelyek már a közeljövőben nyereségbe fordulhatnak, de a Facebooknak már az a meggyőződése, hogy a metaverzum lesz a jelenlegi mobilinternetes felhasználás utódja.

A beszélgetés során a Facebook vezetői azt hangsúlyozták, hogy a cég a fiatal felnőttekre összpontosít újabb szolgáltatásain keresztül. A vezérigazgató szerint az átszervezéseket is annak alapján hajtják végre, hogy minél hatékonyabban kiszolgálhassák ezt a csoportot, ahelyett, hogy a legkisebb közös többszörös elvén a nagyobb számú idősebb emberre optimalizálnának. Mindennek teljes végrehajtását azonban nem hónapokra, hanem évekre teszi.

A Reuters beszámolója alapján a Facebook az előző negyedévben 14,37 milliárd dollár értékben vásárolta vissza saját részvényeit, most pedig egy újabb, ezúttal 50 milliárd dollár értékű kört is bejelentett. A vállalat a negyedik negyedévre 31,5-34 milliárd dolláros bevételt prognosztizál, szemben a hírügynökség által idézett 34,84 milliárdos (és éves szinten több mint 24 százalékos növekedésnek megfelelő) elemzői várakozásokkal. A vállalat részvényárfolyama a metaverzumos varázslást követően egy egész százalékot erősödött a hétfői kereskedésben. A Facebook papírjai év eleji szintnél nagyjából ötödével állnak jobban, de a szeptember eleji csúcstól így is messze elmaradnak, így a közösségi hálózat átmenetileg kiesett a billió dolláros cégértékű multik klubjából, amelyhez a Tesla éppen most csatlakozott.

Közösség & HR

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.