A Google feladta, hogy komoly pénzt csináljon a telefonos virtuális valóságból. A filléres Cardboard koncepciója azonban tovább élhet, mert az eszköz szoftveres környezetét szabadon elérhetővé tette a cég.
Hirdetés
 

A Google Cardboard immár ötéves története során több mint 15 millió példány kelt el. Igaz, ezek egy része vélhetően konferenciákra, karácsonyra szánt céges ajándékcsomagok formájában került a felhasználókhoz, mert trendi és nem utolsósorban olcsó megoldásról beszélünk. Az eltelt évek alatt azonban az is világossá vált, hogy nem az okostelefon lesz az a platform, ahol a virtuális valóság kiteljesedhet. A Google teljesen nem engedi el a kezét a technológiának, de a héten tett bejelentés is mutatja, hogy a jövőben inkább másra fókuszálnának.

Szabad a vásár

A hivatalos bejegyzés szerint az open source modell a legjobb módja annak, hogy a külső fejlesztők továbbra is remek alkalmazásokat készíthessenek a Cardboardra alapozva. Ugyan a blogposzt igyekszik kiemelni, hogy maga a Google is részt kíván venni az új tartalmak, fejlesztések létrehozásában, de a lépés így is inkább egy csendes temetésnek tűnik.

Mostantól kezdve bárki hozzáférhet minden olyan programozási segédlethez, amelyek szükségesek a Cardboard képességeinek beépítéséhez egy-egy alkalmazásban. A nyílt megoldás egyben azt is lehetővé teszi, hogy az érdeklődők egymást támogatva tudjanak újabb funkciókat, frissítéseket adni az arzenálhoz, ami elengedhetetlen feladat az egyre változatosabb felbontású és konfigurációjú mobilkijelzők világában.

A programot hasonlóan képzeli futtatni a Google, mint a hardveres oldalról eddig is biztosított szabad csatlakozási lehetőséget. A Cardboard Manufacturing Kit segítségével mások is elkészíthették egyedi kialakítású, a Cardboard rendszerével kompatibilis terméküket.

Megpróbálták

A pár dollárba, és néhány apróságon kívül tényleg csak hajtogatható kartonlapokból álló termék alapötlete kifejezetten érdekes volt. A Google igyekezett bebizonyítani, hogy nem feltétlen van szükség sok száz dollárba kerülő VR-sisakra annak, aki át akarja élni a virtuális valóság nyújtotta élményt. A Cardboard mindössze egy fizikai keretet adott a mindenki zsebében ott lévő okostelefon számára, annak kijelzőjét az arcunk elé rakva pedig némi szoftveres rásegítéssel megszülethet a VR-élmény.

Hiába kelt el azonban viszonylag sok példányban a Cardboard és különböző mutációi, idővel kiderült, a technológia egyszerűen nem alkalmas arra, hogy a felhasználókat elégedetté tegye. Ezt egyébként maga a Google is kvázi elismerte a szerdai írásában, amikor arról van szó, hogy csökken a Cardboard globális használati intenzitása.

A mostani bejelentés alig néhány héttel az után történt, hogy a cég hivatalosan is elkaszálta a Cardboard fejlettebb megtestesülését, a Daydream VR-programot. Utóbbit a Google 2016 tavaszi fejlesztői konferenciáján debütált. Ennek folyományaként a nem sokkal később kiadott Android N (Nougat) rendszer már alapértelmezett módon támogattta a virtuális valóság alapú tartalmakat és alkalmazásokat, a vállalat pedig igyekezett más gyártókat rávenni arra, hogy építsék meg a megfelelő eszközöket a Daydream névre keresztelt referencia alapján. A Daydream a Facebook Oculus vagy a HTC prémium megoldásaihoz képest könnyebben megfizethető VR-élményt célzott meg, ám amint ez mostanra világossá vált, hiába.

Konzumer tech

Álhíreknek járó figyelmeztetést kapott Trump tweetje

A fekete öves twitterezőnek számító amerikai elnök bejegyzését első ízben ítélte neccesnek a szolgáltató. Természetesen a felháborodott reakció sem maradt el.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.