Az emelkedő költségek és az elbocsátástól való félelem újrarajzolja az erőviszonyokat a munkavállalók és munkaadók között.

Az unalomig ismételgetett szófordulat szerint "korunk gyorsuló világában" igencsak kapaszkodni kell mindenkinek, aki lépést akar tartani a fejleményekkel. Bármennyire is elcsépeltek a közhelyek, gyakran tartalmaznak némi igazságot, amire most a munkaerőpiaci (erő)viszonyok hektikus mozgása is példát szolgáltat.

Szembe jött a valóság

Alig néhány hónappal ezelőtt még minden elemzés, felmérés arról szólt, hogy a vállalatvezetés és a menedzserek kénytelenek behódolni a munkavállalók előtt, és inkább engedni a maximálisan rugalmas munkavégzést, a heti 1-2 nap irodai bejárást jelentő hibrid munkavégzést. A világjárvány ugyanis megkedveltette ezt a fajta életmódot az emberekkel, akik köszönik szépen, de nem kérnek a régi felállásból. És ha ez nem tetszik a cégnek, majd keresnek olyat, ahol ez nem probléma.

Ám az ukrajnai háború, illetve az azzal párhuzamosan, ám attól nem függetlenül kísértő globális gazdasági problémák kezdik teljesen újraírni a játékszabályokat. Az elszabaduló infláció, az energiaválság és a recessziótól való félelem egyaránt fokozott óvatosságra intik a fogyasztókat és a belőlük élő vállalatokat.

A korábban a világgazdaság motorjaként funkcionáló technológiai szektorban szinte nincs már olyan jelentős cég, amelyik ne jelentett volna be költségcsökkentő intézkedésként legalább egy ideiglenes létszámstopot. De számtalan példa van az erőteljes leépítésekre is. Utóbbi különösen igaz az éppen józanságteszt alatt álló startupoknál.

Rugalmasabban állnak a rugalmatlansághoz

Mindez kihatással van a dolgozói preferenciákra is. Egy tavaly év végén publikált brit kutatás még azt hozta ki, hogy a munkavállalók fele simán felmondan, ha nem biztosítanák neki a hibrid minkavégzés lehetőségét. Ehhez képest az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának (ONS) adatai szerint jelenleg 10-ből alig több mint három munkavállaló dolgozik legalább részben távmunkában.

Egy friss felmérés szerint pedig az USA-ban dolgozó technológiai vezetők 55 százaléka tervezi, hogy a következő 12 hónapban többet kér irodai munkából a munkatársaktól. Szinte ugyanennyien vélték úgy, hogy a gazdasági visszaesés megkönnyíti a kollégák "visszaterelését" az irodába.

Jelen pillanatban tehát ismét a munkaadók kerültek kicsit erősebb pozícióba, ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy amilyen gyorsan a feje tetejére állt a világ, remélhetőleg annyira gyorsan bekövetkezhet egy újabb felivelő világgazdasági pálya. És mivel az emberek alapvetően megkedvelték a távmunkával járó előnyöket (és a legtöbb kimutatás szerint ez a termelékenységükre se volt rossz hatással), így a menedzsmentnek érdemes nagyon alaposan átgondolni, mennyire erőltetik a visszarendeződést a régi, 9-től 5-ig tartó irodai világba. Mert lehet, hogy most a kényszerhelyzetben lévő dolgozók most ebbe is belemennek, ám a későbbiekben mindez több problémát okozhat, mint amekkora remélt haszonnal jár rövid távon.

Közösség & HR

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.