Legalábbis erre a sarkos következtetésre jutott a témát boncolgató, Egyesült Királyságban végzett kutatás.

Úgy tűnik, annyira megszoktuk a szokatlant, hogy már vissza se akarunk térni a normális kerékvágásba. Ez a kicsengése annak a Microsoft által publikált kutatásnak, amelyet idén ősszel végeztek több mint 2000 Egyesült Királyságban dolgozó munkavállaló és további több mint 500 HR-szakember bevonásával.

A hibrid munkavégzés a pandémia hullámai alatt a szervezetek döntő többségénél egyértelműen átkerült a "nem árt, ha van rá lehetőség" dobozból a "muszáj, hogy legyen" feliratú csomagba. Az otthoni és irodai munkavégzés rugalmas vegyítése egyszerre mérsékli az egészségügyi kockázatokat és ad lehetőséget a dolgozóknak arra, hogy idejük munkájuk nagyrészét saját ütemtervük szerint, az általuk preferált környezetben végezzék el.

Az irodák elnéptelenedésének azonban kockázatai is vannak. A hivatkozott kutatásból például kiderült, hogy azok közül, akik a világjárvány kitörése óta váltottak munkát sokan hátrányosnak érezték, ahogy a belépéssel kapcsolatos teendőiket részben vagy teljes egészében online kellett elvégezni. Közel felük nem igazán érezte, hogy immár a vállalathoz tartozik, 42 százaléknak nehézséget okozott a kapcsolatteremtés a kollégákkal, harmaduknak pedig hiányzott egy felettes "a szobából", akihez első munkanapjaik során útmutatásért fordulhattak volna. (Mindezeket a problémákat már számtalan egyéb forrás is megerősítette.)

Szerzett jogokból nehéz visszavenni

Hiába látják azonban maguk a munkavállalók is a részben vagy egészben otthonról végzett munkavégzés hátulütőit, a hibrid konstrukció támogatottsága elsöprő körükben. A mostani kutatásban például a megkérdezettek több mint fele egyetértett azzal a megállapítással, miszerint alaposan megfontolnának egy munkahelyváltást, amennyiben jelenlegi cégüknél megszűntetnék a hibrid munkavégzés lehetőségét.

Egy korábbi, idén januárban végzett globális felmérésben egyébként szintén magas, de azért némileg kisebb (41 százaléknyi) volt azok aránya, akik hasonlóan vélekedtek. Az adatok alapján nem világos, hogy a britek kedvelték-e meg az átlagosnál jobban a rugalmas munkavégzés lehetőségét, vagy általában erősödött a világban ez a tábor.

Az ősszel meginterjuvolt HR-es vezetők között mindenesetre 38 százaléknyian voltak azok, akik kifejezetten tartanak attól, hogy a hibrid modell esetleges kivezetése miatt komoly problémáik támadnának a munkaerő megtartásával. Ez különösen azért fájhatna a szervezeteknek, mert az utóbbi időben világszinten megugrott az állást váltók aránya. A nagy felmondásként is emlegetett jelenséget a szakértők leginkább a világjárvány okozta felfordulást követő időszakban új utakat kereső munkavállalók "számlájára írják".

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.