Az alternatív kereső sem akar lemaradni a nagyoktól, de kezdésnek azért óvatosan építi be szolgáltatásába a természetes nyelvi feldolgozásra képes modult.

Az idén 15. születésnapját ünneplő DuckDuckGo egyik legfontosabb célja, hogy megkülönböztesse magát nagyobb riválisaitól, leginkább a piacot domináló Google-től. Az alternatív kereső ezt indulása óta azzal próbálja elérni, hogy ellentétben másokkal, soha nem profilozta a felhasználóit, azaz nem gyűjt róluk adatokat a keresések futtatásakor. Mindez persze azt is jelenti, hogy személyre szabott találatokkal sem tud szolgálni.

A felhasználói elégedettség növelésére azonban itt az új csodaszer, a generatív mesterséges intelligencia. A ChatGPT képességeire építve a Microsoft ezzel igyekszik növelni saját megoldása, a Bing népszerűségét, mire a Google gyorsan reagált a Bard bejelentésével.

Úgy tűnik, a DuckDuckGo sem akar nagyon lemaradni a hype-vonatról, mivel a cég csatasorba állítja a DuckAssist elnevezésű, MI-alapú kiegészítőt. Az erről szóló blogbejegyzés szerint az OpenAI és az Anthropic támogatásával indulhat be a projekt, amely első körben még viszonylag korlátozott képességekkel és eléréssel rendelkezik.

Az azonnali válaszként hívott funkció egyelőre csak bizonyos angol nyelvű kereséseknél jelenik meg a cég mobilos alkalmazását, vagy a más böngészőkre telepíthető bővítményt használóknál. A keresésben megfogalmazott kérdésekre az algoritmus a Wikipédiából, illetve bizonyos esetekben az Encyclopedia Britannicából merítve ad értelmes (és remélhetőleg helytálló) választ.

Langsam spazieren!

Mielőtt a DuckAssist szélesebb körben is elérhetővé válna, a vállalat szeretné az első reakciókat összegyűjteni, és a visszajelzések fényében finomítani, bővíteni a rendszert. Az óvatosság oka egyértelműen az, hogy ezek a reflektorfénybe került természetes nyelvi feldolgozó modulok egyelőre hajlamosak "félremenni". A Google-nél például a Bardot is sikerült egy tárgybeli tévedéssel promózni, a Bingben működő chatbotot pedig gyorsan ráncba kellett szedni, miután számos felhasználót szó szerint zaklatni kezdett.

A DuckDuckGo ugyanakkor látja a potenciált a technológiában, és a közleményben is jelezte, hogy felhasználói a jövőben további, mesterséges intelligenciával feljavított funkciókra számíthatnak.

Cloud & big data

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.