Gyári munkásokra, kézbesítőkre és ügyfélszolgálatosokra tíz év múlva már nem lesz nagy szükség, előtérbe kerül az érzelmi intelligencia, a tanulékonyság, a kreativitás és a nyitott gondolkodás.

Ma már közhely, hogy az utánunk jövő generációknak a maitól gyökeresen eltérő készségekre és képességekre lesz majd szükségük, ahhoz, hogy sikeres karriert futhassanak be.  Az automatizáció, a robotika, a mesterséges intelligencia és a biotechnológia teljesen átalakítják a munka világát. Nemrég például az Alibaba Group Holding alapítója, Jack Ma véleményét idéztük, aki szerint az MI vagy a robotok miatt a gyártóipar többé már nem a munkahelyteremtés motorja – az új technológiák azonban sok esetben nem kiváltják, hanem kiegészítik az emberi kompetenciát, így a folyamat nyertesei pedig azok lesznek, akiknek saját kompetencia tovább terjed a könnyen automatizálható tevékenységeknél.

Egyebek mellett erről a trendrőlvolt szó az ingatlanfejlesztő Futureal-csoport és a nemzetközi TED konferencia magyarországi változata, a TEDxDanubia szervezésében megvalósuló eseménysorozat első interaktív estjén is, ahol a témában a jelenlévőket is megszondáztatták. A felmérésből kiderült, hogy az ő megítélésük alapján elsősorban a gyári munkásokat, a kézbesítőket és az ügyfélszolgálati munkaköröket veszélyeztetheti a digitális technológia térhódítása.

Melyek a jövőbiztos készségek?

Az informatikai, távközlési, logisztikai és építőipari szakemberekből és döntéshozókból álló hallgatóság a leginkább jövőálló készségeknek az érzelmi intelligenciát, a tanulékonyságot, a kreativitást és a nyitott gondolkodást tartotta. Úgy vélték, hogy a mai gyermekek számára a személyes kapcsolatteremtés, a koncentráció, illetve a munka és a magánélet egyensúlyának megtartása jelenti majd a legnagyobb kihívást felnőtt életük során.

A TEDxDanubia előadói a jövőformálásban és az "okos szokásokban" rejlő lehetőségeket, valamint a gyorsuló világ kihívásaival szembesítették a közönséget. Mányai Csaba, a TEDxDanubia alapítója és kurátora (képünkön) szerint az átalakulás nemcsak a tradicionális munkahelyek és foglalkozások akár nagyarányú megszűnését hozza magával, hanem ma még nem létező szakmák születését eredményezheti, ezzel párhuzamosan pedig a munka és a magánélet közötti viszony is radikálisan átalakulhat.

Digitális evolúció egy analóg világban 

A ma embere a lassú és többnyire állandó sebességű evolúciós változáshoz szokott, így nagyon nehéz lépést tartania a technológia exponenciális változásával. Ezt már Honti Pál, a TedxDanubia tudomány és technológia kurátora, transzformációs szakértő fejtette ki. A jövő sikerének zálogát az élet minden területét érintő, folyamatos önképzésben látja, valamint abban, hogy a technológia segítségével felszabaduló idő és energia felhasználására milyen hatékony formákat találnak a társadalmak.

Végvári Imre interaktívmarketing-szakértő szerint ahhoz, hogy az exponenciális sebességgel fejlődő digitális közeggel lépést tarthasson a társadalom, a napi feladatokat okos szokásokká kell alakítani. A jövő munkaerőpiacán a versenyképességet leginkább az befolyásolja majd, hogy az adott személy milyen gyorsasággal és hatékonysággal képes megoldani a felmerülő feladatokat.

A szakember úgy látja, hogy a jövőben komoly szerephez jutnak majd a munka és a magánélet egyensúlyát segítő alkalmazások. Ide sorolta az alvást segítő, közlekedési információkat nyújtó, időjárást előrejelző vagy éppen a vásárlást megkönnyítő programokat.

A résztvevők többsége szerint az okos készülékek használatát 5 és 7 éves kor között érdemes elkezdenie a gyerekeknek. Az okos eszközök ma már nagyon elterjedtek, de ma még nem tudjuk őket kellően okosan használni, mivel sok esetben negatívan hatnak a magánéletünkre, részben azért is, mert komoly szerepük van abban, hogy a munka és a szabadidő ma még nagy mértékben vagy teljesen összemosódik.

Közösség & HR

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.