A hálózati óriás idén már a sokadik technológiai cég, ahol jelentős mennyiségű dolgozó elküldésével igyekeznek optimalizálni az üzleti eredményeket.
Hirdetés
 

Több ezer embert érinthet az a leépítési kör, amelyről a Cisco vezetősége döntött - állítja a Reuters belső forrásokra alapozott beszámolója. Az okok nagyjából összecsengenek a más technológiai cégeknél mostanában bejelentett elbocsátások indoklásával: az üzletmenet átszervezésével a nagy(obb) növekedési potenciállal rendelkező területekre kíván a menedzsment fókuszálni.

A hírügynökségnek a leépítés tényét és nagyságrendjét három különböző forrás erősítette meg, amelyről várhatóan a most szerdán esedékes negyedéves üzleti jelentés előtt, vagy azzal egyszerre ad majd hivatalosan tájékoztatást a Cisco. Ugyan a Reutersnek súgó belső emberek pontos számot nem említettek, de mivel a cég jelenleg nagyjából 85 ezer főt alkalmaz, így az ezrekben mérhető elbocsátási kör arányaiban sem minősíthető jelentéktelennek.

A beszámoló felidézi, hogy a Cisco legutóbb 2022 novemberében esett át komolyabb karcsúsításon. Akkor az amerikai hálózati óriásnál a kollégák hozzávetőleg 5 százalékának köszönték meg az addigi munkát, ami összességében 600 millió dollárba került. 

Hullik a forgács

Habár az egy-másfél évvel ezelőtti elbocsátási hullámot egyelőre idén még nem közelíti meg a szektor, a technológiai vállalatok egymás után jelentik be a kisebb-nagyobb karcsúsításokat. Csak az elmúlt néhány hét eseményeiből szemezgetve: 20 után újabb 10 százalékos leépítésbe kezd a Snap1900 pozíciót érintő racionalizálás a Microsoftnál, nagyjából 8000 SAP-s kolléga életét változtatja meg a január végén bejelentett, több milliárd eurós szerkezetátalakítás

Bár a világgazdasági klíma messze van az ideálistól, a mostanában bejelentett elbocsátások egy része nem azért történik, mert a fogyasztók pénztárcája továbbra sem nyílt elég szélesre, hanem azért, mert néhány területen tényleg elveszi a munkát az egyre jobb formát mutató generatív mesterséges intelligencia.

Közösség & HR

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.