Tegnap az Invitech is a csillapíthatatlan étvágyú cég kosarába került. Megkerülhetetlen szereplője lesz a kommunikációs és adatközponti szektornak.

Két héttel azután, hogy az Antenna Hungária többségi részesedésének megszerzéséről írt alá megállapodást Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel, a 4iG újabb jelentős akvizíciót jelentett be. A legfrissebb szerzemény az Invitech és leányvállalata, az InviTechnokom. Ezzel a telekommunikáció és az IT hálózati infrastruktúra-szolgáltatás területének egyik vezető társasága kerül a tulajdonába. A vállalat, melynek jelenlegi tulajdonosa a ciprusi bejegyzésű Rotamona Limited, az akvizíció után a 4iG és a magyar állam együttműködésével létrejövő távközlési szuperholding része lesz, mondta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

11 ezer km optikai hálózat, 5 adatközpont

A két évtizede alapított, kb. 600 főt foglalkoztató vállalat komplex infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt több mint ötezer vállalati, intézményi és nagykereskedelmi ügyfelének. Egyaránt kínál a szélessávú üzleti internetet, adatközponti szolgáltatásokat, IT-biztonsági és felhő megoldásokat, valamint hang- és IT-szolgáltatások. 11 határátlépő ponttal rendelkező, összesen 11 ezer km országos lefedettségű saját optikai hálózata a második legnagyobb Magyarországon. Van öt adatközpontja, és jelentős ügyfelei között ott van az összes hazai mobilszolgáltató, valamit a legnagyobb vállalatok.

Az akvizíció fontos lépés az end-to-end szolgáltatások kiépítésében a 4iG számára, amellyel a telekommunikáció mellett az informatikához köthető területeken is (pl. felhő, adatközpont, IoT) bővíteni tudja majd szolgáltatásait a cégcsoport. A tőkepiaci társaság távközlési portfóliójának építésében pedig az Invitech optikai gerinchálózata és egyéb adatátvitel megoldásai, valamint az üzleti kommunikációs szolgáltatások biztosítanak majd kiemelkedő szinergiát és növekedési lehetőséget, írja a 4iG közleményében.

A Portfolio becslése szerint a vételár 4-8 évnyi EBITDA lehet (a hasonló európai szolgáltatók piaci értéke ilyen határok között mozog). Ez, valamint az Invitech tavalyi 9 milliárdos EBITDA-ja alapján 36-72 milliárd forint közötti vételár jön ki. Az akvizíciót a 4iG bankhitel mellett nagy volumenű részvény- és kötvénykibocsátásból fedezheti, véli a gazdasági lap.

Egyre hosszabb a lista

Jászai Gellérték őrült tempóban vásárolnak. Az Antenna Hungáriát már említettük, de idén vásárolták fel a Hungaro DigiTelt, a Poli Computer PC Kft.-t, valamint a DataCenter Group kizárólagos magyarországi képviselőjeként működő Spacenet Zrt. 70 százalékát. Ezzel együtt a portfólió is szélesedett, Jászaiék még a magyar űrkutatásban is láttak fantáziát.

Az, hogy az Antenna Hungáriával közösen is komoly terveik vannak, sokaknak tavasszal, a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft.-re, az Invitelre és az I TV-re vonatkozó felvásárlási szándékuk bejelentésekor vált nyilvánvalóvá. Jászai Gellért akkor azt nyilatkozta, hogy a tranzakció azért fontos, mert az Antenna Hungáriával közösen tervezett nemzeti távközlési platform létrehozásában fontos szerep jutna a DIGI-nek.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.