A Bosch és a Daimler együttműködéséből született meg az az úttörő szolgáltatás, amely negyedik szintű önvezető képességekkel rendelkező autókra épül.

Miután a helyi hatóságok áldásukat adták rá, megkezdődhet a közel ötévnyi fejlesztői munkával megalkotott önparkoló rendszer tesztje éles környezetben. Aki ki szeretné próbálni, annak sajnos a Stuttgartban található Mercedes-Benz múzeum garázsáig kell menni.

Negyedik sebességbe kapcsoltak

Az autógyártó Daimler és az alkatrészeket szállító Bosch közös fejlesztése 2015-től zajlik. A rendszerhez a járműtechnológiát a Daimler, míg az azt támogató infrastruktúrát a Bosch adja. Bár ma már taxiktól kezdve  buszokon át egészen a kamionokig bezárólag sokféle önvezető rendszer állt szolgálatba a világ számos pontján, a német projekt különlegességét az adja, hogy itt már valódi 4-es autonómiaszintű járművek teszik a dolgukat.
 

Az International Society of Automotive Engineers (SAE) 0-tól 5-ig határozott meg szinteket az önvezető autók technológiai kereteivel kapcsolatban, amit ma már nemzetközi szabványként kezelnek. Ezek közül a SAE 2 és 3 mutat túl a megszokott kisegítő lehetőségeken (tolatóradar, sávtartást segítő rendszer stb.) és képes aktívan irányítani a vezetést, míg a 4-es szint az emberi beavatkozás lehetőségével, az 5-ös pedig anélkül jelent teljes autonómiát a járművek közlekedésében.


A technológia az önvezető képességekkel felvértezett Mercedes-Benz mellett egy telefonos alkalmazást igényel. Ha a vendég megérkezik a múzeumba, csak ki kell szállnia a kocsiból és egy gombnyomással utasítani a járművet, hogy keressen magának helyet. Ezt a gép a parkolóban kihelyezett szenzorokkal kommunikálva képes megtalálni, majd ha vége a programnak, ugyanígy vissza is gurul a "gazdát" felvenni.

Ember már nem is kell

A rendszert egyébként már 2017 nyarától tesztelik a parkolóban, tavaly pedig már a látogatóknak is megengedték a kipróbálását. Ám egészen mostanáig ehhez szükség volt egy biztonsági (humán) pilótára is, aki a volán mögött ülve figyelte a működést, és szükség esetén be is avatkozhatott. A 4-es szintű tesztfázis viszont már nem igényel emberi jelenlétet, elég, hogy kívülről tudják monitorozni a működést. 

A felek a teljes körű tesztlehetőség megszerzésétől azt várják, hogy sok tapasztalatot kapnak a technológia működtetésével kapcsolatban, ami értelemszerűen felgyorsíthatja és megkönnyítheti az egyéb önvezető projektek fejlesztését is. 

Cloud & big data

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.