A tabletpiacon mért közel 20 százalékos idei első negyedéves csökkenés azt jelenti, hogy mostanra teljesen eltűnt a távmunka és otthoni oktatás jelentette extra kereslet.
Hirdetés
 

A koronavírus miatt világszerte elrendelt kényszerű intézkedések a hordozható számítástechnikai eszközök többségénél váratlan és hatalmas keresletnövekedést hozott. Ez a táblagépek esetében egyedül 2020-ban 28 százalékos piacbővülésben mutatkozott meg. A lendület egészen 2021 végéig kitartott, ám tavaly év elején már látszott, hogy vége a reneszánsznak. A helyzetet pedig csak tovább rontották a világgazdaságot 2022-ben párhuzamosan hátráltató geopolitikai és egyéb gondok.

Ilyen körülmények után gyakorlatilag borítékolható volt, hogy az idei első negyedévben sem kapnak erőre a tabletek. A kérdés csak az volt, milyen nagy szám áll majd a mínuszjel után. A válasz: 19,1 százalék. Az IDC kutatói ugyanis ekkora éves visszaesést mutattak ki a globálisan leszállított mennyiségek tekintetében. 

Keserű múltidézés

Az amerikai piackutató szektorról szóló friss jelentése megállapítja, a darabszámra 30,7 milliót kitevő forgalom szinte ugyanannyi, amennyit a szegmens a Covid megjelenése előtti időkben produkált. 2019 első negyedévében ugyanis 30,1 millió, egy évvel korábban pedig 31,6 millió volt a globálisan leszállított mennyiség.

 

Tabletes szállítások 2023/Q1 - IDC
Infogram

Ahogy az a fentebbi táblázatból jól látszik, egyik jelentős piaci szereplő sem volt képes ellentétes irányba "úszni az árral". A szegmenst ettől függetlenül továbbra is két óriás, az Apple és a Samsung uralja. A két gyártóhoz köthető a negyedéves szállítások 58 százaléka.

A harmadik helyezett ezúttal tényleg nevethet, mivel az amerikai szankcióktól gúzsba kötött Huawei egy huszárvágással ismét a dobogón találta magát. A kínai vállalat ezt elsősorban annak köszönheti, hogy hazai piacán annak ellenére szép számban képes forgalmazni, hogy mostanság a távol-keleti országban sem szórják két kézzel a pénzt a fogyasztók.

Ami a közeljövő kilátásait illeti, az IDC szakértői bíznak benne, hogy a világgazdaságot hátráltató tényezők enyhülésével ismét felfelé indulhat majd a szektor. Ezt segítheti egy-két komolyabb új termék megjelenése. Utóbbiak közé sorolható például a Google sajátmárkás eszköze, a bemutatás előtt álló Pixel Tablet is.

Konzumer tech

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.