Tavaly év végére valósággal összezuhant a koronavírus kirobbanásakor kivirágzó szektor. Ettől függetlenül pozitív maradt a 2021-es szaldó. Hasonló mintát követett a chromebookos szegmens is.

Bejöttek a tavaly nyári előrejelzések, miszerint 2021 végére elbúcsúzhatunk a komoly növekedéstől a táblagépeknél. Az IDC frissen kiadott jelentése szerint az utolsó negyedévben közel 12 százalékkal esett vissza a forgalom.

Ezzel hivatalosan is vége a pandémia hozta váratlan reneszánsznak. A távmunka és az otthoni oktatás általánossá válása a hordozható számítástechnikai eszközök többségénél hatalmas keresletnövekedésként csapódott le. Ez a táblagépek esetében 2020-ban 28 százalékos eladásélénkülést hozott. Ráadásul a lendület kitartott a tavalyi év első szakaszában is. Ennek köszönhető, hogy az ünnepi szezon gyatra teljesítménye ellenére az év egészét nézve még átlag bő 3 százalékos pluszban zárt a piaci.

 

Tabletes eladások 2021-ben - IDC
Infogram

 

Ahogy a fenti számokból kitűnik, az Apple egyeduralmát a hullámzóan változó világpiaci körülmények sem tudták megingatni. A piaci átlagot többszörösen meghaladó éves növekedési rátával inkább csak tovább nőtt az olló az iPad-ek sikerére áhitozó, második helyezett Samsunghoz képest. A kiemelt kisebb szereplők között leginkább a Huawei-t érdemes említeni. Az amerikai szankciók szorításában szenvedő kínai gyártó immár alig fér be a legjobb öt közé.

Ugyanaz pepitában

A táblagépek mellett a Chromebookok szegmensét is felmérte az amerikai piackutató. Az IDC számításai szerint a Google Chrome OS-ét futattó, netkapcsolatra kihegyezett speciális számítógépekből 37 millió darab fogyott tavaly, ami komoly, 13,5 százalékos növekedési rátát jelent. A HP és a Lenovo uralta réspiac ugyanakkor az ünnepi szezonban éves összevetésben több mint 63 százalékot zuhant, azaz ugyanazok a tendenciák rajzolódnak ki, mint a tabletek esetében. (A nagy visszaesésben egyébként szerepet játszott az alkatrészhiány is, hiszen a szállítók elsősorban a kövérebb árcédulával rendelkező hagyományos PC-ket igyekeztek piacra dobni.)

Bár az aranyéletnek vége, a szakértők szerint attól nem kell félnie a gyártóknak, hogy a pandémia előtti szintekre esne vissza az eszközök forgalma, mivel a világ az elmúlt két évben hozzászokott a digitális eszközök intenzívebb használatához.

Konzumer tech

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.