Tavaly év végére valósággal összezuhant a koronavírus kirobbanásakor kivirágzó szektor. Ettől függetlenül pozitív maradt a 2021-es szaldó. Hasonló mintát követett a chromebookos szegmens is.

Bejöttek a tavaly nyári előrejelzések, miszerint 2021 végére elbúcsúzhatunk a komoly növekedéstől a táblagépeknél. Az IDC frissen kiadott jelentése szerint az utolsó negyedévben közel 12 százalékkal esett vissza a forgalom.

Ezzel hivatalosan is vége a pandémia hozta váratlan reneszánsznak. A távmunka és az otthoni oktatás általánossá válása a hordozható számítástechnikai eszközök többségénél hatalmas keresletnövekedésként csapódott le. Ez a táblagépek esetében 2020-ban 28 százalékos eladásélénkülést hozott. Ráadásul a lendület kitartott a tavalyi év első szakaszában is. Ennek köszönhető, hogy az ünnepi szezon gyatra teljesítménye ellenére az év egészét nézve még átlag bő 3 százalékos pluszban zárt a piaci.

 

Tabletes eladások 2021-ben - IDC
Infogram

 

Ahogy a fenti számokból kitűnik, az Apple egyeduralmát a hullámzóan változó világpiaci körülmények sem tudták megingatni. A piaci átlagot többszörösen meghaladó éves növekedési rátával inkább csak tovább nőtt az olló az iPad-ek sikerére áhitozó, második helyezett Samsunghoz képest. A kiemelt kisebb szereplők között leginkább a Huawei-t érdemes említeni. Az amerikai szankciók szorításában szenvedő kínai gyártó immár alig fér be a legjobb öt közé.

Ugyanaz pepitában

A táblagépek mellett a Chromebookok szegmensét is felmérte az amerikai piackutató. Az IDC számításai szerint a Google Chrome OS-ét futattó, netkapcsolatra kihegyezett speciális számítógépekből 37 millió darab fogyott tavaly, ami komoly, 13,5 százalékos növekedési rátát jelent. A HP és a Lenovo uralta réspiac ugyanakkor az ünnepi szezonban éves összevetésben több mint 63 százalékot zuhant, azaz ugyanazok a tendenciák rajzolódnak ki, mint a tabletek esetében. (A nagy visszaesésben egyébként szerepet játszott az alkatrészhiány is, hiszen a szállítók elsősorban a kövérebb árcédulával rendelkező hagyományos PC-ket igyekeztek piacra dobni.)

Bár az aranyéletnek vége, a szakértők szerint attól nem kell félnie a gyártóknak, hogy a pandémia előtti szintekre esne vissza az eszközök forgalma, mivel a világ az elmúlt két évben hozzászokott a digitális eszközök intenzívebb használatához.

Konzumer tech

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.