A Canalys frissen publikált számai szerint tavaly óriási lökést kaptak a tabletek.

Az elmúlt év összességében is régen látott érdeklődést hozott a táblagépes piacon, de különösen igaz ez a negyedik negyedévre, amikor is több mint másfélszer annyi eszközt sikerült eladni, mint egy évvel korábban - derül ki a Canalys vonatkozó jelentéséből.

Az ünnepi szezon mind az aktivitás, mind a főbb nyertesek és vesztesek tekintetében hasonlóan alakult az okostelefonos "testvérpiachoz". Utóbbinál az Apple dominanciája mellett a Huawei megroppanása volt a fő hír. Nem történt ez máshogy a tabletek esetében sem.

Visszarepültünk a múltba

Az év utolsó három hónapjában 143,7 millió táblagépet értékesítettek, ami egyrészt 35 százalékos forgalomnövekedést jelent, másrészt 2015 óta nem volt példa ilyen volumenre. Kicsit más számokkal, de nagyjából ugyanezzel a trendekkel lehet jellemezni a teljes tavalyi évet is. Az összértékesítés a kutatócég számításai szerint elérte a 458,2 millió darabot, 17 százalékkal megfejelve a 2019-es teljesítményt. Ahogy a negyedik negyedév esetében, itt is egészen 2015-ig kell visszalapozni a naptárban, hogy hasonló értékesítési mennyiségeket találjunk.

 

Tabletes eladások 2020. - Canalys
Infogram

 

Ami a gyártók közötti versenyt illeti, alaposan feje tetejére állt a piac az év utolsó hónapjaiban. A záró negyedév alakulása nem csak azért különösen érdekes, mert a teljes tavalyi forgalom harmada realizálódott ekkor, hanem azért is, mert az itt kirajzolódó folyamatok meghatározhatják az idei teljesítményt is.

Az egyiknek sikerül...

A periódus vesztese egyértelműen a Huawei. Miközben a teljes évet tekintve a gyártó még némi növekedést is össze tudott hozni, az ünnepi szezonban (hasonlóan a telefonos értékesítéshez) valósággal beszakadtak az eladásai. Az amerikai korlátozó intézkedések alatt nyögő kínai márka úgy esett éves szinten a negyedével, hogy közben a piaci növekedés meghaladta az 50 százalékot. Ennek a két tényezőnek az lett az eredője, hogy a korábban stabil dobogós Huawei immár éppen csak befér a Top5 szállító mezőnyébe.

Nyertesből már több nevet lehet említeni. Egyrészt ott van az Apple, amely nem kifejezettne olcsó portfóliójával is magabiztosan uralja az eladási listákat. Az iPad az elmúl időszakban komoly rekordokat hozott. A koronavírus miatt hozott intézkedések például már 2020 legelején felpörgették a tablethez kötődő letöltéseket és költéseket. Nem panaszkodhat a Samsung sem, amely az utolsó negyedévben és az év egészében is nagyjából 40 százalékkal növelte eladásait, amivel megerősítette pozícióját a második helyen. Végül mindenképpen megsüvegelendő a Lenovo, amely a negyedik negyedévben egészen bámulatos, 125 százalékos forgalomnövekedést tudott realizálni, ennek köszönhetően az éves bődülés elérte a 70 százalékot.

Konzumer tech

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.