A Chromium-alapú független böngésző ugyanazzal próbálja eladni a funkciót, mint az alapterméket: a személyes adatok fokozott védelmével.
Hirdetés
 

Ha nem is gyorsan, de a Brave is felkapaszkodni látszik arra a vonatra, amelyet a pandémia fűtött fel sosem látott sebességre. A járványügyi helyzetben a világon mindenhol első számú kommunikációs csatornává vált a videós kapcsolattartás, amire mostantól a Chromiumra alapozott böngésző is kínál egy saját megoldást. 

Nem vak az, csak bátor(?)

A Brave Talk elnevezésű szolgáltatást még tavaly májusban, azaz a világjárvány kiszélesedésekor kezdték tesztelni, ám a hivatalos startra mostanáig kellett várni. A két élesedő változatban kínált videós platform közül az egyszerűbb teljesen ingyenes (azzal az apróbetűs résszel, hogy ehhez a felhasználónak el kell fogadnia a Brave saját hirdetéseinek megjelenítését böngészés közben). Bár a szolgáltatásról írt blogbejegyzésben a korlátok nélküli élmény gyakran megjelenik érvként, az ingyenes változatnál meglehetősen limitáló, hogy mindössze kétszemélyes beszélgetéseket lehet rajta lebonyolítani. Az viszont tény, hogy semmiféle időlimithez nem vagyunk kötve, ráadásul a másik fél gyakorlatilag bármilyen eszközről, böngészőről becsatlakozhat a kapott egyedi link segítségével. A havi 7 dollárért megszámított fizetős csomag természetesen már nagy számú értekezleteket levezénylésére is alkalmas, olyan extra funkciókkal, mint a metting rögzítése, vagy a kódhoz kötött beléptetési rendszer.

 

A Brave érvei azzal kapcsolatban, hogy miért jobb a Talk a Zoomnál

 

A vállalat hivatalos beharangozójában név szerint is megemlíti az egyik riválist, a járvány miatt páratlan lendületet kapó Zoomot. Nem véletlenül, hiszen utóbbinál a felhasználói számok emelkedésével párhuzamosan azonnal megjelentek a biztonsági aggályok, amelyekre kapkodva kellett választ találni a cégnek. A Brave viszont pont a biztonsággal, személyes digitális jelenlétünk maximális tiszteletben tartásával igyekszik magának szimpatizánsokat gyűjteni. Ez a filozófia pedig tetten érhető minden járulékos szolgáltatásnál (például kereső), így a most debütáló Talknál is. A cég ígérete szerint a többszörösen titkosított kommunikációt nem lehet visszakövetni az egyénekig, semmiféle metaadatot, képet, felvételt nem tárolnak, illetve nem is osztanak meg másokkal a felhasználó kifejezett beleegyezése nélkül.

Kétségtelen, hogy a Talk indítása mögött egy új bevételi láb igénye áll, ám az erősen kétséges, hogy ez a láb mennyire tud megizmosodni. Az átlagos felhasználó számtalan ingyenes megoldás közül választhat már, miközben a személyes adatok védelme nem mindenkinél szerepel az adott szolgáltatással szemben támasztott legfontosabb elvárások listáján. Vállalati terepen viszont a Zoom mellett ott sorakozik egy seregnyi nagy informatikai óriás is (Microsoft, Cisco stb.), akiket több mint nehéz lesz kiütni a nyeregből.

Szépen nőnek

Bárhogy is alakul a Talk sorsa, a Brave-nél az idei teljesítményre nem lehet sok panasz. A béta változatban még 2016-ban indult böngésző első stabil verziója 2019-ben jelent meg. Tavaly ősszel a havonta aktív felhasználói tábor átlépte a 20 millió főt, idén februárban a 25 milliós mérföldkőnek örülhettek, a mostani bejelentésben pedig már 36 milliós felhasználói számot említenek. Ez utóbbi ugyan még egyetlen százalékát sem teszi ki a böngészőpiacnak, de ha a lendület kitart, hamarosan a Brave nevét külön is említeni kell a számottevő jelenléttel bíró szereplők között.

Közösség & HR

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.