Jövő héttől lesz elérhető a preview kiadás. Az ingyenes változathoz is lehet használni.

Jövő héttől lesz végponti titkosítás a Zoomhoz. Ezt a cég blogposztban jelentette be. A titkosítás előnyeit a fizetős és ingyenes fiókok felhasználói is élvezhetik. Mint May Krohn, a cég biztonsági vezetője írja a blogpostban, maximum 200 fős konferenciabeszélgetéseket, meetingeket lehet védeni végpontok közötti titkosítással.

Az, hogy az ingyenes változatban is engedélyezik ezt a védelmet, júniustól tudható. Az eredeti tervet, miszerint kizárólag a fizetősben teszik elérhetővé, a negatív visszajelzések hatására gyorsan módosították.

Hatalom és felelősség házigazdának lenni

A titkosítást a meetingek házigazdája kezdeményezheti, az ő feladata a titkosítási kulcsok kiosztása. A kulcsok a Zoom felhős háttérrendszerén még átmenetileg sem tárolódnak. Ez garantálja, hogy a cég se tudjon belenézni titkosított kommunikációba. A 256 bites AES GCM kódolással védett meetingekhez eleve csak az a felhasználó tud csatlakozni, aki bekapcsolja a funkciót (ezt a Zoom ablakának jobb felső sarkában jelzi egy zöld pajzsikon). Félreértés ne essék: normál esetben is titkosított a kommunikáció, csak abban az esetben a Zoom felhős háttérrendszere generál titkosítási kulcsot, és mivel a kulcs a Zoom birtokában van, bármikor bele is nézhet a kommunikációba.

Ahhoz, hogy a végponti titkosításnak legyen is értelme, a Zoom némileg átalakította a szolgáltatást. Ha a meeting résztvevői titkosított kommunikációra váltanak, automatikusan megszűnik minden olyan funkció, amellyel a védelem megkerülhető lenne: az átiratkészítés, a Breakout Rooms (amikor egy nagyobb meetinget max. 50 fős alcsoportokra oszt a házigazda), valamint a meeting felhős rögzítése.

A biztonsági funkciók fejlesztésében a következő, 2021-re tervezett lépése egy hatékonyabb felhasználói azonosítási rendszer bevezetése, valamint a titkosítás és a single sign-on bejelentkezési mód integrációja.

Ökoszisztémát építenek

A Zoom igyekszik kiaknázni azt a gyorsan jött népszerűséget, amire a pandémiás helyzetben tett szert. Ebben a másoknál már bevált utat követi: létrehoz egy online piacteret Zoomon rendezett eseményeknek (pl. konferenciák), valamint külső fejlesztők alkalmazásait is integrálta a Zoommal.

Az egyelőre bétás OnZoom csak a fizetős felhasználóknak szól. A piactéren lehet indítani fizetős rendezvényeket, például tanfolyamokat, de akár koncerteket is, amiket lehet hirdetni és jegyértékesítésre is van lehetőség. Sőt mint általában a boltokban, lehet belépőt küldeni ajándékként is. A hallgatói létszámot a Zoom Meeting licenc határozza meg, a maximum ezer fő. (Itt olvasható róla részletes ismertető.) Ez egyelőre csak az USA-ban érhető el. Jövőre azonban globális szolgáltatássá teszik.
 

A Zapps nyitóoldala


Külön bolt jött létre az integrált külső alkalmazásoknak – ezeket mélyen szellemes módon zappoknak (Zapps) nevezi a cég. Viszont jó hír, hogy ezeket az ingyenes konstrukcióiban is lehet használni. A zappokkal úgy lehet dolgozni, hogy nem kell elhagyni a videomeeting felületét, és azok tartalmát meg is lehet osztani az adott meeting résztvevőivel. Első körben 25 partnercég alkalmazásait integrálták. A gyűjteménybe főleg kollaborációs eszközök (Atlassian, Slack Dropbox) és oktatási programok (Coursera, Kahoot, Katura) kerültek, de vannak más területről is appok.

Cloud & big data

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.