Félelmetes sebességgel növekszik a videokonferencia-alkalmazás felhasználói tábora, miközben a szolgáltató igyekszik befoltozni azokat a hiányosságokat, amelyekre éppen a Zoom népszerűsége irányította rá a figyelmet.

A Zoom videokonferenciás alkalmazása mindössze három hét alatt 50 százalékkal növelte amúgy sem alacsony felhasználói táborát, így már több mint 300 millióan lépnek be napi szinten a zoomos meetingekre. A szolgáltató hivatalos blogján a Zoom alapító vezérigazgatója, Eric Yuan számolt be az újabb mérföldkőről az alkalmazás történetében, amelyet az utóbbi időben alaposan megtolt a világjárvány: a távmunka terjedésével és az iskolák bezárásával mindenfelé, így idehaza is sokan váltak a Zoom felhasználóivá, ha nem is minden esetben a saját elhatározásukból.

A fenti időszak növekedését összefüggésbe helyezi, hogy – bár a Skype, a Microsoft Teams és a hasonló platformok mind egyre több embert szolgálnak ki – a Zoom a múlt hónapban azt jelentette, hogy az előző év legjobb időszakaihoz képest is kétszázszorosára (!) bővült a program napi felhasználóinak száma. A páratlan sikert csak az árnyékolja be, hogy a Zoomra egyelőre nagynak tűnik a kabát: amennyire nagyot megy az alternatív felhasználásban, úgy szaporodnak a vele kapcsolatos biztonsági aggályok.

Ezek eredményeként az applikációt egyre több helyen teszik explicit tiltólistára. A héten például a Daimler jelentette be, hogy további intézkedésig nem engedi a céges tartalmak továbbítását a Zoom rendszerén keresztül, hasonlóan a Google-höz, a SpaceX-hez, az Ericssonhoz vagy az NXP-hez, kormányzati oldalon pedig a német, tajvani vagy szingapúri államhoz és az amerikai NSA-hoz. A kifogások alapja, hogy end-to-end titkosítást az ígéretek ellenére csak a szöveges csevegésben használnak, és a cég átláthatósági jelentéseket sem tesz közzé a szolgáltatásával kapcsolatban.

Az applikáció népszerűsége mások mellett annak köszönhető, hogy a sebtében elinduló távoktatási programok támogatására különösen alkalmas a hallgatók csoportokra bontásának vagy a feladatokat kiosztásának lehetőségeivel. Ahogy azonban az előző hónap végén mi is beszámoltunk róla, már a New York-i főügyész hivatala is vizsgálatot indított az alkalmazás informatikai biztonsági és adatvédelmi gyakorlataival kapcsolatát illetően, és arra is kíváncsi, hogy a terhelés nagyságrendjének növekedésével átvilágították-e az eddigi szabályokat, különös tekintettel a fiatalok fokozott védelmére.

Menet közben nőnének fel a feladathoz

Az utóbbi napokban megjelent beszámolók szerint a Zoom már kijavított egy maréknyit a felmerült problémák közül, a mostani 300 milliós bejelentéssel együtt pedig a korábban közölt, 90 napost biztonsági ütemtervéről is friss információkat közölt. Ennek értemében a jövő héten számíthatunk a Zoom app következő verziójának kiadására, amelyben az eddiginél komolyabb titkosítási funkciók jelennek meg. Ilyen lenne a 256 bites GCM-titkosítás is, ami a Zoom szerint megfelel az aktuális iparági standardnak.

Korábban a kritikák között szerepelt az is, hogy a társaság az adatkommunikáció egy részét kínai szervereken keresztül routolta, amire az új verzió szintén választ adna azzal a megoldással, hogy a fiók adminisztrátorok kiválaszthatják a nekik tetsző adatközponti régiót is a videokonferenciák létrehozásakor. Mindez természetesen az üzleti felhasználásban lesz különösen érdekes, de az otthoni alkalmazásban vagy a távoktatásban sem haszontalan – igaz, az utóbbi esetben sokakat jobban érdekelne mondjuk a "zoombombing" nevű idétlenkedés hatékony kezelése, kiküszöbölve a megbotránkoztató képek vagy más kéretlen tartalom osztogatását a hívások során.

Az mindenesetre biztos, hogy a Zoom népszerűsége rakétázik, és egyelőre nem úgy néz ki, hogy lassulna az aktív felhasználók számának emelkedése. Erre reflektál a versenytársak igyekezete is, hogy sebtében Zoom-szerű funkciókat adjanak ki saját programjaikhoz: legutóbb a Google frissítette a Meet videokonferencia-szoftvert egy olyan mozaikos interfésszel, amely lehetővé teszi, hogy a beszélgetésekben egyszerre 16 résztvevőt jelenítsen meg egyszerre. Az ilyesmi az üzleti felhasználásban (a Zoom és akár a fizetős Meet fő célcsoportjában) annyira nem nagy dolog, de a szolgáltatók kénytelenek reagálni az otthoni vagy félprofi felhasználók rohamára.

Közösség & HR

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.