Az otthonukba zárt felhasználók elözönlötték az akalmazást, a New York-i főügyész hivatala pedig azt vizsgálja, hogy a Zoom biztonsági és személyiségi jogi szempontból elbírja-e a hirtelen jött népszerűséget.

Kevés olyan internetező lehet, aki az elmúlt hetekben ne hallott volna a Zoom videokonferencia-alkalmazásról, az iskolák bezárásával pedig nálunk is sokan lettek akarva-akaratlanul Zoom-felhasználók. Az applikáció alkalmas rá, hogy a tanárok élőben tartsanak órákat rajta keresztül, sok más szolgáltatásnál pedig azért jobb választás a sebtében elinduló távoktatási programok támogatására, mert egyebek mellett csoportba tudja osztani a hallgatókat, és rajta keresztül feladatokat is lehet adni nekik. A Zoom idehaza is gyorsan megjelent a különböző ajánlásokban, és a kezdeti kísérletezgetés után sok helyen esett rá a választás az alsó tagozattól egészen a felsőoktatásig.

A hirtelen jött népszerűség természetesen az alkamazás felhasználási startisztikáiban is visszaköszön, és a Zoom részvényeinek árfolyama is egyetlen hónap alatt a másfélszeresére növekedett. A Zoom app jelenleg az Apple App Store legnépszerűbb ingyenes letöltése, a JPMorgan egyik elemzője pedig nemrég azt nyilatkozta, hogy harmadik felektől származó forgalmi adatok alapján a Zoom napi rendszerességű felhasználása minimum négyszeresére növekedett a világjárvány kirobbanását megelőző szinthez képest.

Az Apptopia szerint tavaly márciushoz viszonyítva 378 százalékkal nőtt a naponta aktív felhasználók (DAU) száma, a havi szintű aktivitás (MAU) pedig 186 százalékkal emelkedett. A hirtelen felfutást jól érzékelteti, hogy ezen belül a két mutató az év legelejéhez képest, alig három hónap alatt is rendre 340, illetve 160 százalékkal növekedett, köszönhetően a koronavírus-fertőzések miatt távmunkára és otthoni oktatásra kényszerülő felhasználóknak. Érdemes persze hozzátenni, hogy ezeket a számokat a Zoom hivatalosan nem erősítette meg.

Nem csak a szerverek terhelése növekszik

A cég március legelején tette közzé január 31-én végetért, negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit. Ebben a bevételek 78 százalékos növekedéséről számolt be az előző év megfelelő időszakához képest, és az is kiderült belőle, hogy a Zoom éves forgalma pedig 88 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. Emellett konkrét számok nélkül az ingyenes felhasználók táborának jelentős növekedéséről, a videokonferenciák idejének és az új felhasználási esetek számának bővüléséről is tájékoztattak. Ebben a tekintetben a Zoom tehát az általános veszélyhelyzet egyik közvetett nyertese, hasonlóan például a Microsofthoz, ahol már korlátozó lépésekkel igyekeznek úrrá lenni a drasztikus keresletnövekedésen.

Talán az sem meglepő, hogy a szabályozók figyelmét is felkeltette a Zoom gyors növekedése, ezen belül pedig a fiatalok és gyerekek tömeges megjelenése a kommunikációs platformon. A legfrissebb hírek szerint a New York-i főügyész hivatala is vizsgálatot indított, és egyelőre levélben kért tájékoztatást a szolgáltatás informatikai biztonsági és adatvédelmi gyakorlataival kapcsolatban. A The New York Times szerint a kérdések olyasmire vonatkoznak, mint hogy a sokszorosára növekedett felhasználás nyomán milyen biztonsági intézkedések bevezetésére volt szükség.

A biztonság persze a felhasználók számától független abszolútum az online szolgáltatások területén, a gyakorlatban azonban az iparágtól és a szolgáltatások népszerűségétől függően fokozódik a rájuk irányuló figyelem és a velük kapcsolatos kockázatok is. A Zoom esetében például felmerül, hogy a hekkerek és más rosszindulatú szereplők megpróbálhatják kihasználni a sokfelé kaotikus helyzetet és a rengeteg gyerekkorú felhasználó megjelenését a webkamerák manipulációjára vagy más intruzív támadásokra.

A főügyész arra is választ vár, hogy a terhelés nagyságrendjének növekedésével a Zoomnál általánosságban is átvilágították-e az eddigi szabályokat, illetve mit tesznek és terveznek a fiatalok fokozott védelmében, legyen szó akár a hozzájárulási nyilatkozatokról vagy a szolgáltatás felhasználási szabályairól. Ahogy az utóbbi időben a hírekben is megjelent, az unatkozó idióták körében egyre népszerűbb az úgynevezett "zoombombing", vagis a Zoom konferenciahívások megszállása, megbotránkoztató képek vagy más kéretlen tartalom osztogatása. Ez nyilván fokozott problémát jelent, amikor az általános iskolákban zajló oktatás is sokfelé a videokonferencia-alkalmazásra költözött; a jelenséggel egyébként a Zoom hivatalos blogján is foglalkoznak, tanácsokat adva az ilyen kihívások kezeléséhez.

Közösség & HR

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.