A pandémián turbómód felhízó kommunikációs platform olyan szintű felvásárlást jelentett be, amilyet csak a legnagyobb cégek szoktak megejteni.

Tegnap a Zoom (nem túl hosszú) története legjelentősebb akvizícióját jelentette be. A célpont a call centerek szoftveres hátterét biztosító Five9, az ügylet értéke pedig közel 15 milliárd dollár.

Gombócból is sok

A gigantikus felvásárlással a mindössze 2011-ben alapított Zoomhoz kerül a kétszer annyi ideje működő Five9. A vevő a vételárat teljes egészében részvényekkel fizeti ki: minden Five9-papírból 0,5533 Zoom-részvény lesz. Így a bejelentéskori árfolyamon számolva az üzlet 14,7 milliárd dollárt tesz ki.

A Five9 a tervek szerint külön egységként működik majd az új szervezetben, annak mostani vezetője, Rowan Trollope pedig a Zoom elnöki pozícióját is megkapja amellett, hogy továbbra is az ő irányítása alatt folytatódhat a munka a divíziónál.

A 2020 első felében lezárni tervezett akvizíciótól természetesen azt remélheti a Zoom, hogy a vállalati ügyfelek számára szélesebb, vonzóbb termékportfóliót kínálhat. Ez a cég bevételtermelő képessége szempontjából kritikus, hiszen önmagában az, hogy százmilliók használják videóhívásokra alkalmas platformját, még automatikusan nem generál forgalmat, mivel a felhasználók többségének tökéletesen elég az ingyenes változat funkcionalitása.

A cégvezetői nyilatkozatok alapján a felek azt remélik, hogy a skálázható online ügyfélszolgálati platformot működtető Five9 képességei jól összeilleszthetők a Zoom meglévő megoldásaival, és ebből a házasságból olyan szolgáltatás születhet, ami "újraértelmezheti a vállalatok és az ügyfelek közötti kapcsolattartás folyamatát". 

Felívelő pályán

Az ügyletben érintett mindkét vállalat szekerét alaposan megtolták a világjárvány miatt elrendelt korlátozások. Az online térbe terelődő kommunikáció, munka és tanulás óriási keresletnövekedést hozott. A Zoom a tavaly év elején felmerült biztonsági aggályok ellenére áprilisra már 300 millió felhasználó felett járt, és ugyan ezek nagy része nem fizetett, de a platform általános népszerűsége magával hozta a céges ügyfélkör érdeklődését. 

Mindezzel párhuzamosan a cég értéke is exponenciális növekedésbe kezdett. Az árfolyam a tavaly januári 70 dollár alatti szintről október közepére 560 dollár közelébe ugrott. 2020 vége felé azonban egyre világosabbá vált az a probléma, hogy az ingyenes felhasználók jelentette hatalmas terhelés költségoldalon komoly terhet jelent. Ez is közrejátszhatott abban, hogy idén a kifejezetten jó első negyedéves számok sem tudták jobb kedvre deríteni a vállalat befektetőit: a részvényárfolyam jelenleg nagyjából ott van, ahol januárban kezdett.

Ami a Five9-t illeti: a cég papírjai a koronavírus első hulláma okozta tőzsdei mélyrepülésből még valamennyire kivették a részüket, hogy utána egy év alatt a háromszorosára emelkednek a papírok értéke. Az idei első negyedévban a vállalat 138 millió dollár bevételt ért el, ami közel másfélszerese az egy évvel korábbi teljesítménynek. A profitabilitáson azonban még van mit dolgozni, hiszen a GAAP szerinti nettó profit 12,3 milliós mínuszt mutatott.

Cloud & big data

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.