A vállalat haszonkulcsát alaposan lenyomta az ingyenes felhasználók áradata, és saját előrejelzése szerint ez 2021-ben is így marad.

A Zoom Video Communications hétfőn kiadott figyelmeztetése szerint a vállalat bruttó árrését a jövő évben is alaposan megnyomják majd az ingyenes szolgáltatások: a nem fizető felhasználók továbbra is özönlenek a videokonferencia-alkalmazásba, amivel az üzemeltetés a költségei is elszállnak, és nem lesz egyszerű fenntartani a fejlődés eddig megszokott ütemét. Az eddigi felfutásra jellemző, hogy a világjárvány kitörése óta a 2019 végi 10 millióról már 2020 áprilisára 300 millióra nőtt a Zoom felhasználói tábora. Bár ezzel párhuzamosan a társaság részvényeinek értéke is már a hétszeresére növekedett az év eleje óta, a közlemény a kedvező negyedik negyedéves előrejelzések ellenére is azonnal 5 százalékos mínuszba vágta az árfolyamot.

A vállalat az utolsó három hónapra 806 és 811 millió dollár közötti bevételre számít, ami ebben az esetben jócskán meghaladja a piaci várakozásokat, amelyek a Refinitiv adatai alapján valahol 730 millió körül mozogtak. Összehasonlításképpen: az augusztus és október közötti harmadik negyedévben a Zoom forgalma 777 millió dollár volt, ami ugyancsak felülmúlta az elemzők 694 milliós prognózisát.

Bár az Zoom saját adatközpontokat is üzemeltet, bizonyos folyamatok és elsősorban a villámgyorsan megugró terhelés kiszolgálásához olyan felhőszolgáltatókra támaszkodik, mint amilyen az Amazon vagy az Oracle. Ezek esetében nyilvánvalóan az ingyenes felhasználás is költségekkel jár, gondoljunk például a szeptemberben megjelenő sok millió diákra és oktatóra.

A tanévkezdés a Zoom bruttó haszonkulcsát is egyből 66 százalékosra csökkentette, ami önmagában nem feltétlenül rossz arány, de figyelembe kell venni, hogy a koronavírus-járvány előtti átlag 80 százalék körül volt, és korábban a befektetők sem számítottak rá, hogy ez a 72 százalékos szint alá csökkenhet. A Zoom pénzügyi vezetője szerint ráadásul a mostani érték jövőre is konzisztens marad, és a mutató érdemi növekedésére csak azután lehet majd számítani.

Mégsem borultak az Oracle karjaiba

Közben az Amazon (AWS) is bejelentette, hogy egy több évre szóló megállapodással meghosszabbította a Zoommal való, 2011 óta fennálló partneri kapcsolatát, sőt ezzel a videokonferencia-alkalmazás előnyben részesített (preferred) felhőszolgáltatója lett. A dolog azért érdekes, mert tavasszal még az Oracle közölte nagy csinnadrattával, hogya Zoomnak a továbbiakban ő biztosítja a zavartalan működéshez szükséges plusz erőforrásokat.

Ennek értelmében mégsem az Oracle zsákolja be a megállíthatatlanul növekvő Zoom-üzletet, csupán egy lesz a társaság beszállítói közül. A beszámolókból egyébként már jóval korábban kiderült, hogy vegyes infrastruktúrát (saját adatközpontok, AWS, Azure) használ, és az Oracle bejelentését az AWS vezérigazgatója is annyival intézte el, hogy a Zoom "legnagyobb részben náluk fut". Ezt természetesen most sem mulasztották el hangsúlyozni; nemsokára persze kiderül majd az is, hogy az Oracle-nek van-e mindehhez bármilyen érdemi hozzáfűznivalója.

Piaci hírek

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.