Másfélszer annyit fizetne érte a Silver Lake és egy nyugdíjalap, mint amennyiért a német vállalat vette.

A Silver Lake magántőke társaság egy kanadai nyugdíjalappal együtt 12,4 milliárd (részvényenként 18,15) dollárt ajánlott a Qualtrics forgalomban lévő részvényeiért. Amióta év elején kiderült, hogy az SAP túladna a piackutatási megoldást fejlesztő cégen, annak részvényei jelentősen emelkedtek. Január elején jobbára 10-11 dollár körül kereskedtek a papírokkal, a bejelentés utána viszont szinte azonnal 16 dollár fölé ugrott az árfolyam.

A Qualtrics a hét elején jelentette be az amerikai tőzsdefelügyeletnek, hogy az ajánlattevőkkel március 15-ig szóló kizárólagossági megállapodást kötöttek, de egyelőre nincs garancia arra, hogy a tranzakció meg is valósul. A végleges szerződésre még rá kell bólintania az SAP felügyelőbizottságának és a szabályozó hatóságoknak is. (A Silver Lake egyébként már birtokon belülről tárgyal, mivel a részvények 4,2 százalékát birtokolja, hívta fel a figyelmet a Reuters.)

A Qualtrics megvásárlása 2018-ban az akkori SAP-vezér, Bill McDermott ötlete volt. Azzal persze McDermott is tisztában volt, hogy egy vásárlási vagy alkalmazotti visszajelzéseket gyűjtő-elemző megoldás csak távolról illeszkedik a vállalat ERP-s fókuszához, de stratégiájának fontos eleme volt az új irányok feltérképezése. Az őt követő vezetés azonban módosított a koncepción, például bejelentették, hogy generálisan leszámolnak az on-premmel, ami kisebb tőzsdei pánikot is okozott.

Már az új stratégia szellemében vezényelték le a Qualtrics tőzsdére vitelét is. Az antré egyébként nagyon jól sikerült, amivel főleg az SAP járt jól. A részvény-értékesítésből befolyt több milliárd dollár jelentős része a közös SAP-s kasszába ment (adósságcsökkentés, osztalékfizetés stb.), és mindössze 500 millió dollár maradt a Qualtricsnál. 

És még haszonnal is lehet eladni

Habár a vételár jóval alacsonyabb, mint amennyit a Qualtrics ért két éve, a tőzsdére lépés után (akkor rövid időre a 26 milliárd dollárt is meghaladta a piaci kapitalizációja), a 8 milliárdos vételár összességében így is busásan megtérült. De a legfontosabb, mint azt Luka Mucic pénzügyi igazgató (aki egyébként a hónap végén távozik a vállalattól) mondta a Handelsblattnak, hogy a befolyó vételár jelentős pénzügyi mozgásteret biztosítana a csoportnak, amit az alaptevékenységéhez közelebb eső területekre fektethet be, sőt akár osztalékot is fizethet. A részvények jelentős része ugyanis még mindig az SAP tulajdonában van.

A Handelsblatt a hír kapcsán felidézi, hogy az SAP most az ERP-re koncentrál (például szeretné minél gyorsabban átterelni partnereit S/4HANA-ra), míg más területeken megszorít, aminek 3000 munkahely is áldozatul esik. A részletek még nem ismeretek, de annyi már kiderült, hogy érinteni fogja az értékesítést és a marketinget támogató termékeket, valamint az iparágak-specifikus megoldások fejlesztését is.

Piaci hírek

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.