A vállalat megszenvedte a világjárványt. Éves összevetésben 4 százalékkal csökkent a bevétele. A részvényárfolyam bezuhant, de nem emiatt.

Hiába bővült az SAP felhős üzletága 11 százalékkal a 2019-es harmadik negyedévhez viszonyítva, ez nem tudta ellensúlyozni a többi üzletág gyenge teljesítményét. Összességében ez vezetett ahhoz, hogy hosszú idő után az SAP-nak éves összevetésben csökkent a bevétele.

A 2020. szeptember 30-ával zárult időszak teljes nettó bevétele 6,54 milliárd euró, szemben a múlt év azonos időszakában elért 6,79 milliárd euróval. Még durvább az operatív profit visszaesése: a tavalyi 1,68 milliárd euróval szemben most csak 12 százalékkal kevesebbet, 1,47 milliárdot sikerült összehozni. Ez utóbbi azonban nem a vállalat működési hatékonyságának romlásával függött össze – állítja a menedzsment –, hanem hogy az előző évhez képest magasabbak voltak a részvényalapú kompenzációs kiadások.

A profiton mindenesetre nem érződik a gyenge negyedév: míg tavaly szeptember végén 1,26 milliárd euró volt az adózás utáni nyereség, most 1,65 milliárd euróval zárt a vállalat. A mutatók egyébként jók, a működési cash flow az év első kilenc hónapjában 5,1 milliárd euró volt. Ez 54 százalékkal magasabb az előző évinél, mert például kevesebb ment el szerkezetátalakításra.

A tőzsde majdhogynem pámnikszerűen reagált a vállalat negyedévére, de nem a pénz miatt. Az aggodalom (és az erre válaszként következő 20 százaékos árfolyamesés) sokkal inkább az, hogy a befektetőknek egyértelművé vált: az áprilisban egyedül maradt vezérigazgató, Christian Klein más stratégia mentén képzeli el az SAP jövőjét: már középtávon is igyekszik megszabadulni az on-premise termékektől, hogy azokat csak felhőben lehessen elérni. Bár elemzők szerint ez jókor hozott jó döntés (a pandémia hatását nézve az év eddigi eredményeire), de úgy tűnik, a tőzsdei szereplőkben nagy a félsz.

A felhő még mindig két számjeggyel nő

Az SAP felhős üzlete még mindig dinamikusan nő. Az üzletág 11 százalékkal hozott többet, mint egy éve, és már csak hajszállal marad el a 2 milliárdtól, miközben a foglalási állomány eléri a 6,6 milliárd eurót. Ezzel szemben az új szofverlicencek értékesítése 23 százalékkal visszaesett és 710 millió euróra csökkent.

Ez utóbbi azonban nem okozhatott komolyabb meglepetést a vállalatvezetésnek az első két negyedév után: az elsőben 31 százalékos, a második negyedévben 18 százalékos volt a visszaesés. Csakhogy a felhős bevételek sokkal nagyobb mértékben bővültek: az első három hónapban 29 százalékkal, a másodikban 21-gyel. Viszont a felhővel és a támogatással együtt az első és a második negyedévben is pozitív lett az eredmény: 7, illetve 4 százalék. Most viszont az összesítés 2 százalékos mínuszt mutat.

És hogy a vállalat egy örömhírrel is szolgáljon a befektetőinek, a jelentésben kihangsúlyozták, hogy az SAP S/4HANA újabb 500 ügyfelet szerzett a negyedév során, ötödével többet, mint egy éve.

Mindenhol fertőzött a vírus

A vállalat közleménye szerint az SAP négy fő üzleti szegmense (az alkalmazások, technológia és szolgáltatások, a Qualtrics, a Concur és a szolgáltatások) is megérezte a járványt. Az alkalmazások, technológia és szolgáltatások bevétele 2 százalékkal, 5,17 milliárd euróra csökkent az előző év azonos időszakához képest (lásd a grafikont).

 
SAP: pénzügyi eredmények 2020 Q3
Infogram


A Concur, ami például az üzleti utak költségelszámolását segíti, 14 százalékos mínuszt hozott (érthető módon, hiszen leálltak az üzleti utazások). A szegmens gyenge teljesítménye a felhő növekedését is visszafogta, mivel a szegmens 357 millió eurós bevételének 85 százaléka felhős előfizetésekből jön. A vállalat számításai szerint az üzletág rossz teljesítménye 6 százalékkal csökkenthette a felhős bevételeket. A nagy önállóságot, sőt az USA-ban önálló tőzsdei létet élvező Qualtrics viszont 22 százalékkal növelte a bevételeit. A koronavírus-járvány felpörgette az online értékesítést, ami növelte a keresletet a Qualtrics által is képviselt ügyfélvéleményeket begyűjtő-elemző alkalmazásokra.

A szolgáltatási szegmens bevételeinek 16 százalékos zuhanását azzal magyarázta a menedzsment, hogy a területhez tartozó SAP-oktatások világszerte teljesen leálltak.

Összességében a vezetés úgy látja, az egész év gyenge lesz, és például a Concurnak esélyes sincs arra, hogy visszahozzon valamit a korábbi negyedévek veszteségeiből. Ennek megfelelően a menedzsment közel 2,5 százalékkal csökkentette az egész évre vonatkozó bevételi várakozásait is.

Piaci hírek

Elkezdődött az online Ignite: érkezik a végponti titkosítás a Teamsbe

A virtuális térbe kényszerült konferencia mi mással is foglalkozna kiemelten, mint a virtuális tér biztonságával. Teams- és Azure AD-újdonságok.
 
Ha egy szervezetnek címtárszolgáltatásra van szüksége, akkor nagy valószínűséggel az Active Directoryhoz nyúl. Ezt azonban a hekkerek is tudják.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.