A vállalat megszenvedte a világjárványt. Éves összevetésben 4 százalékkal csökkent a bevétele. A részvényárfolyam bezuhant, de nem emiatt.

Hiába bővült az SAP felhős üzletága 11 százalékkal a 2019-es harmadik negyedévhez viszonyítva, ez nem tudta ellensúlyozni a többi üzletág gyenge teljesítményét. Összességében ez vezetett ahhoz, hogy hosszú idő után az SAP-nak éves összevetésben csökkent a bevétele.

A 2020. szeptember 30-ával zárult időszak teljes nettó bevétele 6,54 milliárd euró, szemben a múlt év azonos időszakában elért 6,79 milliárd euróval. Még durvább az operatív profit visszaesése: a tavalyi 1,68 milliárd euróval szemben most csak 12 százalékkal kevesebbet, 1,47 milliárdot sikerült összehozni. Ez utóbbi azonban nem a vállalat működési hatékonyságának romlásával függött össze – állítja a menedzsment –, hanem hogy az előző évhez képest magasabbak voltak a részvényalapú kompenzációs kiadások.

A profiton mindenesetre nem érződik a gyenge negyedév: míg tavaly szeptember végén 1,26 milliárd euró volt az adózás utáni nyereség, most 1,65 milliárd euróval zárt a vállalat. A mutatók egyébként jók, a működési cash flow az év első kilenc hónapjában 5,1 milliárd euró volt. Ez 54 százalékkal magasabb az előző évinél, mert például kevesebb ment el szerkezetátalakításra.

A tőzsde majdhogynem pámnikszerűen reagált a vállalat negyedévére, de nem a pénz miatt. Az aggodalom (és az erre válaszként következő 20 százaékos árfolyamesés) sokkal inkább az, hogy a befektetőknek egyértelművé vált: az áprilisban egyedül maradt vezérigazgató, Christian Klein más stratégia mentén képzeli el az SAP jövőjét: már középtávon is igyekszik megszabadulni az on-premise termékektől, hogy azokat csak felhőben lehessen elérni. Bár elemzők szerint ez jókor hozott jó döntés (a pandémia hatását nézve az év eddigi eredményeire), de úgy tűnik, a tőzsdei szereplőkben nagy a félsz.

A felhő még mindig két számjeggyel nő

Az SAP felhős üzlete még mindig dinamikusan nő. Az üzletág 11 százalékkal hozott többet, mint egy éve, és már csak hajszállal marad el a 2 milliárdtól, miközben a foglalási állomány eléri a 6,6 milliárd eurót. Ezzel szemben az új szofverlicencek értékesítése 23 százalékkal visszaesett és 710 millió euróra csökkent.

Ez utóbbi azonban nem okozhatott komolyabb meglepetést a vállalatvezetésnek az első két negyedév után: az elsőben 31 százalékos, a második negyedévben 18 százalékos volt a visszaesés. Csakhogy a felhős bevételek sokkal nagyobb mértékben bővültek: az első három hónapban 29 százalékkal, a másodikban 21-gyel. Viszont a felhővel és a támogatással együtt az első és a második negyedévben is pozitív lett az eredmény: 7, illetve 4 százalék. Most viszont az összesítés 2 százalékos mínuszt mutat.

És hogy a vállalat egy örömhírrel is szolgáljon a befektetőinek, a jelentésben kihangsúlyozták, hogy az SAP S/4HANA újabb 500 ügyfelet szerzett a negyedév során, ötödével többet, mint egy éve.

Mindenhol fertőzött a vírus

A vállalat közleménye szerint az SAP négy fő üzleti szegmense (az alkalmazások, technológia és szolgáltatások, a Qualtrics, a Concur és a szolgáltatások) is megérezte a járványt. Az alkalmazások, technológia és szolgáltatások bevétele 2 százalékkal, 5,17 milliárd euróra csökkent az előző év azonos időszakához képest (lásd a grafikont).

 
SAP: pénzügyi eredmények 2020 Q3
Infogram


A Concur, ami például az üzleti utak költségelszámolását segíti, 14 százalékos mínuszt hozott (érthető módon, hiszen leálltak az üzleti utazások). A szegmens gyenge teljesítménye a felhő növekedését is visszafogta, mivel a szegmens 357 millió eurós bevételének 85 százaléka felhős előfizetésekből jön. A vállalat számításai szerint az üzletág rossz teljesítménye 6 százalékkal csökkenthette a felhős bevételeket. A nagy önállóságot, sőt az USA-ban önálló tőzsdei létet élvező Qualtrics viszont 22 százalékkal növelte a bevételeit. A koronavírus-járvány felpörgette az online értékesítést, ami növelte a keresletet a Qualtrics által is képviselt ügyfélvéleményeket begyűjtő-elemző alkalmazásokra.

A szolgáltatási szegmens bevételeinek 16 százalékos zuhanását azzal magyarázta a menedzsment, hogy a területhez tartozó SAP-oktatások világszerte teljesen leálltak.

Összességében a vezetés úgy látja, az egész év gyenge lesz, és például a Concurnak esélyes sincs arra, hogy visszahozzon valamit a korábbi negyedévek veszteségeiből. Ennek megfelelően a menedzsment közel 2,5 százalékkal csökkentette az egész évre vonatkozó bevételi várakozásait is.

Piaci hírek

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.