A felhőszolgáltatások bevétele sokkal nagyobb arányban nőtt, mint ahogy a licencekhez kapcsolódó bevétel csökkent.

Összességében 2 százalékos plusszal zárta az SAP a második negyedévét. Ez azért is nagy fegyvertény, mert a német szoftvervállalat második negyedéve az európai járványhelyzet legsúlyosabb időszakára, április-júniusra esett. A teljes bevétel 6,7 milliárd euró volt a tavalyi azonos időszak 6,6 milliárdjával szemben.

A vállalat közleménye hangsúlyozza, ezt az eredményt úgy sikerült elérni, hogy szinte teljes egészében áttértek a távoli munkavégzésre, és az értékesítés is kizárólag online csatornákon folyt.

A felhő továbbra is nagyon megy

A növekedést egyértelműen a felhőszolgáltatások biztosították. A szegmens tavaly 1,7 milliárdot hozott a vállalatnak, idén viszont már több mint 2 milliárdot. Ez léptékét tekintve 21 százalékos növekedés. A bevétel zömét hozó a szoftverlicenc-üzlet (licencértékesítés és -támogatás) 4 százalékkal esett vissza, 3,8 milliárdról 3,7 milliárd alá. Ezen belül a licencértékesítés 18 százalékkal esett, ami 0,8 milliárd eurós csökkenést jelent.

A vállalat féléves adatait összegző közleményből egyébként egyértelműen látszik, hogy maga a szoftverértékesítés ma már csak nagyjából negyedakkora volumenű üzlet, mint a felhő. Tavaly az első hat hónapban 1,6 milliárd eurónyi bevétel jött új licencek értékesítéséből (támogatási bevételek nélkül), idén viszont már csak 1,2 milliárd. Ezzel szemben a felhőbevétel 3,3 milliárdról 4,1 milliárdra nőtt. A féléves eredményekből azonban az is egyértelmű, hogy a bevételek több mint 40 százalékát a support hozza.

A vállalat működési eredménye 1,3 milliárd euró, 55 százalékkal több, mint egy éve (0,8 milliárd). A profit a tavalyi 580 millióval szemben idén 890 millió euró közelébe nőtt.

Új működési modellel is kísérleteznek

A negyedéves eredmények közzétételével egy időben még egy közleményt kiadott az SAP: tőzsdére viszik az USA-ban a Qulatricsot. A most lezárt negyedévben a Qualtrics bevétele 168 millió euró volt, 34 százalékkal több, mint egy éve.

Christian Klein (a címlapfotón), aki a McDermott-érát követő rövid életű kettős vezetés után idén áprilistól egyedül vezeti a szoftvervállalatot, a vállalat közleményében nagy sikernek nevezte a Qulatrics 2018-as felvásárlását. Az ügyfél-, dolgozói és vásárolói visszajelzések begyűjtésére és elemzésére szakosodott vállalat felhős termékei 2019-ben 40 százalékkal tudtak növekedni.

A közlemény szerint a tőzsdére vitel növeli a Qualtrics autonómiáját, és nagyobb lehetőséget ad a vállalatnak arra, hogy akár az SAP ügyfélkörén túl is jelentős szereplő legyen. A vállalatnak továbbra is az SAP marad a többségi tulajdonosa, valamint a cégalapító Ryan Smith marad a legnagyobb magántulajdonos. A tőzsdére lépés pontos dátumát még nem közölte a cég.

A döntés érdekessége, hogy két éve az SAP épp tőzsdére menetel előtt csapott le a Qualtricsra. A mostani modell eltérő a korábban alkalmazottól. A korábbi jelentős szerzeményeket a BusinessObjectstől a Sybase-en és a SuccessFactorson át az Aribáig próbálták szervesen integrálni a meglévő portfólióba.

Cloud & big data

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.