De a német vállat árfolyamát egyelőre nem rántotta fel a tegnap tőzsdére lépett leányvállalat sikere.

Egy nap alatt több mint 50 százalékot erősödött a tegnap tőzsdére vitt Qualtrics árfolyama. A különféle (ügyfelekkel, dolgozókkal, termékekkel, brandekkel stb. kapcsolatos) visszajelzések begyűjtésére és elemzésére, értékelésére szakosodott cég tegnap debütált a Nasdaqon. A 30 dolláros kibocsátási ár a zárásig több mint 40 százalékkal szaladt föl, és azóta tovább erősödött. Mint arra a Reuters beszámolója is utal, jó volt az időzítés, a technológiai cégek papírjait az utóbbi egy évben nagyon szerették a befektetők.

Az SAP árfolyamára leányvállalatának látványos tőzsdei antréja csak minimális hatást gyakorolt. Kezdetben ugyan az is erősödött, de mára a tegnapi szint alá ment az árfolyam.

8 milliárdból 23 milliárd

Mint a Bitport is megírta, a Qualtricsra épp tervezett tőzsdére lépése előtt csapott le az SAP. 2018 novemberében a vállalat megszerzéséhez elég volt mindössze 8 milliárd dollár. A "mindössze" persze viszonylagos: de a Qualtrics jelenlegi piaci értékéhez képest mindenképpen érvényes a kitétel: a remek tőzsdei nyitás következtében ugyanis az már 23 milliárd dollárhoz közelít. Ez az SAP értékének közel 15 százaléka (a német vállalat jelenlegi piaci értéke 160 milliárd dollár körül van).

Innen nézve igencsak jó vételt csináltak a németek az "olcsón venni – drágán eladni" jegyében. És minden jel szerint arra számítanak, hogy a Qualtrics sikere visszahat az SAP értékelésére is.

Az anyavállalatnak lesz hová erősödni. Tavaly októberben, a harmadik negyedéves gyorsjelentés közzététele után ugyanis kisebbfajta tőzsdei pánikot okozott, amikor az elemzői konferenciahíváson Christian Klein vezérigazgató bejelentette, hogy más stratégia mentén képzeli el az SAP jövőjét, mint amihez a 2019 végén távozott Bill McDermott alatt a befektetők hozzászokhattak. Klein középtávon is igyekszik megszabadulni az on-premise termékektől. A bejelentés után az árfolyam 150 dollár közeléből pillanatok alatt 20 százalékkal esett, majd 105 dollár alá is ment. Azóta ugyan emelkedő a trend, de még mindig csak 130 dollárig sikerült visszakapaszkodnia az árfolyamnak.

Klein ennek ellenére kitart a stratégia mellett: szerinte hosszú távon az ő elképzelése a nyerő. Csökkenti az SAP függőségét ügyfelei beruházási lehetőségeinek ingadozásától, ezáltal tervezhetőbbé teszi a bevételeket és a vállalat működését is.

Mi lesz a tőzsdéről bejövő pénzekkel

Az SAP pénzügyi vezetője, Luka Mucic azt is elárulta, mire megy a részvényekből bejövő több milliárd dollár. A Qualtrics mindössze 500 millió dollár fölött diszponál majd, a többit pedig az SAP általános vállalati célokra fordítja: többek között az adósságszintjének a csökkentésére és osztalékra.

A Qualtrics tőzsdére lépése és az SAP negyedik negyedéves gyorsjelentése egyébként egybeesett, talán ezért sem olyan látványos a Qualtrics-siker hatása az SAP árfolyamára.

A vállalat bevétele 7,5 milliárd euró volt, 6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban (8 milliárd euró). Ennek ellenére a profitot sikerült növelni, ráadásul látványosan: 1,9 milliárd maradt a kasszában adózás után, 18 százalékkal több, mint 2019 azonos időszalkában (1,6 milliárd). Ez valószínűleg a felhős bevételek szintén látványos, 8 százalékos növekedésével függhetett össze.

A felhő több mint 2 milliárd eurót hozott a negyedévben. Ez az összeg még mindig kevesebb mint fele annak, amennyi bevételt a licencértékesítés és a támogatás hozott (4,5 milliárd euró), ami viszont 8 százalékkal zsugorodott éves összevetésben. A Klein által várt szép jövőt azonban épp a Qualtrics teljesítménye mutathatja: a leányvállalat a negyedik negyedévben 183 millió euró bevételt termelt, ennek azonban 76 százaléka, 139 millió a felhős szolgáltatásból jött össze.

Cloud & big data

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.