De ki használja ezeket és mire? És egyáltalán: mi van most a bitcoinnal?

Hat éve, 2013. október 29-én állították üzembe a világ első bitcoin ATM-jét a kanadai Vancouverben egy kávézóban. Az első napon 81 ember használta. Idén júniusban viszont, miután a hónap elejétől több mint 150 új ATM-et állítottak üzembe, a kriptoautomaták száma meghaladta az ötezret. Június 28-án a Coin ATM Radar összesítése szerint 5026 berendezés üzemelt a világ 90 országában.

Az automaták típustól függően (gyártókból rengeteg van) több mindenre is alkalmasak. A legegyszerűbbek lényegében kihelyezett pénzváltó automaták, melyeken a felhasználók kriptovalutát vásárolhatnak vagy válthatnak valódi pénzre (egyes automaták több kiptopénztípust is kezelnek).

Magyarországon 2014 augusztusában helyezték üzembe az első ATM-et. 2017 januárjában még mindig csak kettő volt, utána azonban felgyorsult a telepítés. Jelenleg a Coin ATM Radar összesen 25 magyarországi ATM-et tart nyilván. Ezek többsége a fővárosban üzemel, de a nagyobb vidéki városokban és a népszerű fürdővárosokban (például Zalakaros, Gyula) is találunk egyet-egyet. Ezzel mennyiséggel egyébként az első húsz ország között vagyunk a kripto-ATM-ellátottságot nézve. Maguknak a berendezéseknek az elhelyezkedése is azt mutatja azonban, hogy nem feltétlenül a hazai "kriptovalutázókra" számítva telepítették ezeket, hanem az országba érkező külföldiekre is gondoltak.

Ki használja, és mire jó?

A legnagyobb kriptovalutázók ugyanis továbbra is az amerikaiak. Az USA-ban 3248 ATM működött június 28-án. Ez közel háromszor annyi, mint amennyivel az USA-t követő Kanada (687), Ausztria (267) és Egyesült Királyság (249) együttesen rendelkezik.

Az azonban, hogy mire használják, nagyon országfüggő. Az USA-ban például az első helyen a kriptovaluta-vásárlás áll. Ezzel szemben például Kolumbiában (42 ATM) épp fordítva, kriptovalutát váltanak készpénzre.

Van azonban egy ennél is érdekesebb felhasználási mód. Mivel az ATM-ek egy része nem csak váltásra, hanem különböző tranzakciók lebonyolítására is alkalmas, egyre gyakoribb, hogy a bűnözők kriptovaluta ATM-eken keresztül szedik be a pénzt. Ez azért terjedhetett le, mert például a bitcoin-tranzakciók elvileg visszanyomozhatatlanok, de a fizetőnek is egyszerűbb, hogy nem kell valamilyen speciális wallettel küzdeni: egyszerűen odamegy az ATM-hez, betolja a hivatalos pénzét, és utal bitcoinban.

 
Kriptovaluta ATM-ek számának növekedése 2013-tól
Infogram


A legszebb ilyen ügy az volt, amikor tavaly az ausztrál adóhivatalnak kellett kiadni figyelmeztetést: ha valaki felszólítást kap, hogy adótartozása van és fizesse be egy kriptovaluta ATM-en keresztül, ne tegye meg, mert az adóhivatal soha nem kéri ezt a fizetést ATM-eken keresztül. A bűnözők egyébként gyakran fenyegetik azzal a kiszemelt áldozatokat, hogy ha nem fizet, az adóhatóság kezdeményezi a letartóztatását. Ennek van olyan változata is, amikor a csalók valamilyen közüzemi szolgáltató nevében küldenek hasonló felszólítást.

Emellett a "küldj valamennyi kriptovalutát, és tízszer annyit adok vissza" típusú, főleg a Twitteren botokkal futtatott átveréskampányoknál is előszeretettel kérik a csalók az ATM-en keresztüli fizetést.

A Facebook is besegített

Az ATM-telepítési lázat – valószínűleg akaratlanul – a Facebook is segítette. Amióta ugyanis felröppentek a hírek, hogy Zuckerbergék saját kriptovalutát fejlesztenek, ismét nőtt az érdeklődés a meglehetősen hektikus árfolyamú fizetőeszközök iránt. A bitcoin árfolyamát például a Libra bejelentése igencsak felrántotta, 9350 dollárról másfél hét alatt 12 400 dollár fölé emelkedett az árfolyam.

Emellett más apró lépések is számíthattak: például az, hogy az AT&T lehetővé tette ügyfeleinek a bitcoinos fizetést. Persze a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató óvatosan lépett, nem közvetlenül fogadja a bitcoinos számlafizetéseket, hanem a BitPay rendszerének beiktatásával. Ha az ügyfél online vagy a myAT&T alkalmazáson keresztül fizeti a számláját, ott megjelenik a BitPay is fizetési lehetőségként. A tranzakciót a BitPay ellenőrzi, majd utalja tovább a szolgáltatónak a számla ellenértékét.

Vagy lehet hozni Ohio állam példáját: a szövetségi államnak az év elejétől akár bitcoinban is lehet fizetni az adót. Persze ez csak részben igaz: az adófizető az OhioCrypto.com weboldalon keresztül fizet, de ez az oldal lényegében egy kirptovaluta-váltó: a polgár az oldalon átváltja a bitcoinját, hogy az államhoz már dollár formájában folyjon be az adó.

Piaci hírek

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.