Majdnem ezer darab, ebből pedig kettő Budapesten. Manapság már naponta telepítenek valahol egy újabb gépet.

A Coin ATM Radar folyamatosan frissülő adatai alapján a Földön ebben a pillanatban 55 országban 950 bitcoinos ATM automata működik. Ez egyelőre elenyésző mennyiség a 30-40 ezer darab, Bitcoinnal kapcsolatos szolgáltatásokat kínáló fiókhoz képest, de nem is kevés, ha figyelembe vesszük, hogy az első ilyen automata még csak három évvel ezelőtt kezdte meg a próbaüzemet.

A speciális bankautomaták szaporodása mindenesetre jól mutatja a kriptovaluta elfogadottságának és használatának lassú, de biztos fejlődését – mint arról az év legelején mi is beszámoltunk, a Bitcoin árfolyama január 2-án, három év után először ismét átlépte az ezerdolláros szintet, ahogy egyébként a többi digitális fizetőeszköz is emelkedést produkált a mögöttünk álló hónapokban.

Egyelőre csak euro-atlanti hóbort

A bitcoinos ATM-ek majdnem háromnegyede, 73 százaléka Észak-Amerikában üzemel, a gépek 20 százaléka pedig Európában található. Ázsia 4 százalékot, az óceániániai térség pedig 2 százalékot ad a közösbe, míg Dél-Amerika és Afrika együtt sem tesz ki fél százalékot. A Coin ATM Radar statisztikája szerint az automaták száma napi átlagban 1,15-tel növekszik világszerte. Ez az alacsony bázishoz képest gyors emelkedést jelent, bár attól egyelőre nem kell félni, hogy a levegőbe hajított sapkánk mindenhol bitcoinos bankautomaták tetejére hullik majd.
 

Az amerikai leljesedés a bitcoinos ATM-ek új telepítéseinek arányában, illetve az arányok éves változásában is megmutatkozik:
 

(forrás: Coin ATM Radar)


Az Egyesült Államokban önmagában is bőven több automata áll rendelkezésre, mint a világ többi részén együttvéve. Az amerikaiak jelenleg 554 helyen vehetik igénybe a bitcoinos ATM-ek szolgáltatásait. Négy nagyvárosukban egyenként is ötvennél több eszköz működik, és tizenhat olyan amerikai település van, amely egymagában top 10-es helyezett lehetne a Coin ATM Radar országok közötti rangsorában.

A legtöbb Bitcoin alapú fizetés amúgy Kínában történik, és a távol-keleti ország ad helyet a legnagyobb bányászoknak is, ehhez képest a mindössze három bitcoinos ATM található arrafelé.

Buda és Pest is a térképen van

Az USA mögött a második legtöbb gép Kanadában (136) és Nagy-Britanniában (47) érhető el, utánuk Spanyolország (27), Finnország (19), Csehország (15), Svájc és Ausztria (15-15), Ausztrália (13) és Japán (11) következik. A lista alapján két számjegyű eredménnyel egyelőre még első tízbe lehet kerülni, mutatóba viszont már nagyon sok helyen üzembe állítottak ilyen eszközöket.

Az eddigi telepítéseket 27 gyártó és összesen 192 operátor jegyzi, a gépek valamivel több mit harmada teszi lehetővé a bitcoinok eladását is az alap funkció, a vásárlás mellett. A tranzakciók feltételei ennek megfelelően igen változatosak, a Coin ATM Radar adatai alapján vételkor 8,59 százalékos, eladáskor pedig 5,76 százalékos átlagos díjjal kell számolni.
 

A gyártók piaci részesedése (forrás: Coin ATM Radar, 2017. 01. 16.)


Az erős holtversenyben huszonötödik Magyarországon eddig két bitcoinos bankautomatát telepítettek: egyet a belvárosi Anker közben, egyet pedig Óbudán. A környékről Ausztria mellett Szlovénia (7), Románia (5), Szlovákia és Horvátország (3-3) is megelőz bennünket, bár ilyen léptékben még nem sok értelme van bármilyen következtetést levonni az aktuális viszonyokból. Például Hollandiában vagy Svédországban ugyancsak két ilyen eszközről tudnak, a Man-szigeten viszont ugyanannyi bitcoinos ATM dolgozik pillanatnyilag, mint Brazíliában, Írországban vagy Új-Zélandon, szám szerint egy darab.

Piaci hírek

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.