Mark Zuckerberg bejelentette a Facebook kriptovalutáját. A tervek szerint 2020-tól lehet használni.

Ma bejelentette Mark Zuckerberg a Facebook saját kriptovalutáját, amelynek feljesztéséről már korábban is érkeztek hírek. A 2020-tól elérhető Libra azonban csak nyomokban emlékeztet a kriptovalutákra. Ugyanúgy a blockchain technológiára épül, de alapvetően egy globális pénzügyi infrastruktúra lesz, amely egy gombnyomásra vagy Messenger-üzenetre egyszerűsíti a pénzküldést – Zuckerberg ígérete szerint olcsón. És nem is a Facebooké, mert egy jelenleg közel harminc tagú nonprofit szervezet, a Libra Association kezeli, amiben persze a Facebook is benne van egy sor fizetési szolgáltató mellett, mint a MasterCard, a Visa vagy a PayPal, de csatlakoztak olyan cégek is, mint a Spofity, az Uber vagy a Vodafone.

Értékálló pénzeszközök biztosítják a stabilitását

A rendszer működése szempontjából kulcsfontosságú a stabilitás. A Libra árfolyama egy több devizát súlyozottan figyelembe vevő devizakosárhoz van kötve, hogy csökkentsék az egyes devizák árfolyammozgásainak hatását. Mint a Libra FAQ-jában olvasható, a stabilitást az is biztosítja, hogy a kriptovaluta mögött tartalék pénzeszközök állnak. Ez konkrétan tőkét jelent, amit jellemzően alacsony kockázatú befektetésekben fialtatnak.

Persze a rendszerbe bele van építve a Facebook biznisze: létrejön a Facebooktól független leányvállalat, a Calibra. Ez olyan digitális pénztárcát kínál a Librához, amely közvetlenül kapcsolódik a Facebook azonnali üzenetküldő platformjához és a WhatsApp-hoz. A Calibra feladata lesz annak az alrendszernek a fejlesztése is, amelyen keresztül online alkalmazásokba lehet beépíteni a Librával fizetés lehetőségét.

A Libra mindenekelőtt olyan országokban tarolhat, ahol fejletlen a bankhálózat, ezért az emberek nem vagy csak nehezen férnek hozzá pénzügyi szolgáltatásokhoz, használatához ugyanis csak okostelefon és net kell. Az esélyek jók, például Kínában hasonló okból terjedt el a mobilfizetés, kihagyva egy fejlődési lépcsőfokot, a bankkártyát. Mint Zuckerberg írja, jelenleg legalább egymilliárd embernek nincs bankkártyája, miközben van okostelefonja. És az bőven elég, hogy hozzáférjen ehhez a fizetési rendszerhez.

Facebookra? Pénzt?!

A posztjában Zuckerberg külön kitér a biztonságra, ami az elmúlt évek sorozatos adatvédelmi botrányai után nem is meglepő. A felhasználók biztonságát több tényező is garantálja Zuckerberg szerint. A Calibra cégre a fizetési szolgáltatókra érvényes szabályozás vonatkozik. A leányvállalat a vele megosztott felhasználói adatokat a Facebookon megosztott információktól szigorúan szeparálva kezeli. Emellett felállítanak egy önálló biztonsági csapatot, melynek feladata a csalások kiszűrése és megakadályozása, valamint a rendszerben tárolt pénz biztonságának garantálása lesz. Ha valaki a rendszer hibájából elveszíti a pénzét, annak megtérítik a kárát.

A Facebook a nyíltság jegyében egyébként a Libra blokklánc technológiáját nyílt forráskódú Apache 2.0 licenccel közzé is teszi.

A Libra Association legfontosabb feladata a jövő évi indulásig a taglétszám százas nagyságrendűre bővítése, hogy minél szélesebb körben lehessen elfogadtatni a rendszert. De mint arra a Reuters felhívja a figyelmet, lesz még más teendő is: a Libra sikere ugyanis elsősorban azon múlik, hogy sikerül-e a felhasználók adatbiztonsággal kapcsolatos aggályait eloszlatni, illetve még a szabályozói oldalról is érkezhetnek kifogások.

Közösség & HR

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.