Nem csak egyszerűbb, hanem szórakoztatóbb is lesz a netes keresés, állítják Redmondban.

Újra feltalálta a keresést a Microsoft, jelentette be tegnap egy blogbejegyzésben Yusuf Mehdi, a vállalat fogyasztói termékekért felelős alelnöki rangban lévő marketingigazgatója. És hogy ez mit jelent? Mehdi szerint azt, hogy nem csak egyszerűbb, hanem szórakoztatóbb is lesz a keresés. Ha pl. bútort vásárolunk, akkor nem kell a bútor méretei után vadásznunk, hanem csak megkérdezzük a Edge-ben a Binget: "Bele fog férni az Ikea Klippan ülőgarnitúra a 2019-es Honda Odyssey-mbe?" Az új Edge a nyári programok tervezésében is segít: "Szeretem az elektronikus zenét, és idén szeretnék elmenni az első fesztiválomra. Van valami javaslata vagy tippje számomra?"

Nagyon leegyszerűsítve: a Microsoft egy MI-alapú csetbottal egészíti ki a Binget, amely nem csak további elemzéseknek alávetendő keresési eredményeket böfög vissza kulcsszavakra, hanem képes összefoglalni weboldalakat, szintetizálni különböző forrásokat, sőt e-maileket írni és lefordítani. Például részletes útmutatót állít össze, ha valaki egy sütemény készítése közben arra kíváncsi, hogy mivel helyettesíthet egy adott, esetleg hiányzó összetevőt, így a konyhatündérnek nem kell több tucatnyi találatot végigböngésznie, hoz életközeli példát Mehdi.

A cél az, hogy ezzel az újítással a Microsoft ismét az élre kapaszkodjon a fogyasztói szegmens egyik legfontosabb területén, az internetes keresésben. Redmondban ugyanis úgy kalkulálnak a Reuters szerint, hogy minden egyes százalékpontnyi részesedésszerzés a keresőpiacon 2 milliárd dollár keresési reklámbevétellel gazdagítja a vállalat kasszáját.

Egyelőre csak egy korlátozott preview érhető el

A Microsoft desktopon a bejelentéssel egy időben elérhetővé tette az új Bing keresőmotor korlátozott preview-ját, amely pár héten belül mobileszközökön is elérhető lesz. És ahogy az ilyen eszközöknél lenni szokott, a vállalat reményei szerint sokan használják, így kellő mennyiségű visszajelzés érkezik, ami folyamatosan javítja az MI-t. Az ugyanis, ismerik el a Microsoftnál, továbbra is kiköphet magából pontatlan/hamis infókat.

Az új Bing alapját adó modellnél a Microsoft nem szerénykedett: Prometheusnak nevezte el az istenek kovácsától tüzet lopó titán után. Az alap természetesen az OpenAI jelenlegi legizmosabb technológiája, amely a Bing valós idejű webes adataiból okosítja magát. Így némileg több is, mint a ChatGPT, hiszen aktuális eseményekről is képes tájékoztatni használóját.

Új Binghez új Edge jár. A böngésző új külsőt kapott, és az MI-képességehez kapcsolódóan két-két új funkcióval bővül: a csevegéssel (chat) és a komponálással (compose). A felhasználó például kérhet összefoglalót egy hosszú pénzügyi jelentésből, amit a chat funkció segítségével összehasonlíttathat egy másik, konkurens vállalat pénzügyi adataival, sőt automatikusan táblázatot is készíttethet az adatokból. Az Edge emellett képes segíteni tartalom, például egy LinkedIn-bejegyzés összeállításában. A kezdéshez csak néhány utasítást kell megadni, majd a posztot lehet finomíttatni vele (hangnem, formátum, terjedelem) aszerint, hogy milyen felületen jelenik meg a szöveg. Az Edge ugyanis felismeri, hogy milyen weboldalon van, és ahhoz optimalizálja a szöveget, olvasható a Yusuf Mehdi jegyezte posztban.

Előre a fogyasztók lelkéért!

Az MI-alapú Bing önmagában nem szenzáció, de piacra hozatalának gyorsasága igen, mert a Microsoft eredetileg tavaszra ígérte. Jordi Ribas, a Microsoft keresésért és mesterséges intelligenciáért felelős alelnöke a Reutersnek azt mondta, hogy az MI tavaly nyár óta látott hatalmas fejlődése bátorította őket arra, hogy továbblépjen az MI-vel turbózott Binggel. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója (a fenti képen), a Bing bejelentése kapcsán tartott washingtoni sajtótájékoztatón pedig ismét megerősítette: az MI minden szoftverkategóriát át fog alakítani.

Becslések szerint jelenleg a keresőpiac kevesebb mint tizede a Microsofté. A Gartner elemzője, Jason Wong azt mondta a Reutersnek, hogy bár a Microsoft és az OpenAI partnersége rövid távon az üzleti ügyfelek számára relevánsabb, hosszabb távon komoly, diszruptív hatása lehet a fogyasztói szegmensben, ahol a Microsoft – a játékpiacot leszámítva – eddig nem volt erős.

Az Alphabet/Google persze nem tette le a fegyvert: hétfőn jelentette be saját szupercsetbotját, a Bardot, ami az OpenAI ChatGPT-jét lesz hivatott lenyomni. Sundar Pichaiék gyorsan reagáltak az OpenAI-Microsoft páros tavaly év végi bejelentésére: már karácsony előtt minden szabad erőforrást átvezényeltek az MI-fejlesztésre.

Az, hogy most a Microsoft egy paraszthajszállal előrébb tart, nem biztos, hogy a Google szempontjából egyértelmű hátrány. A ChatGPT-t övező vitákból ugyanis úgy tanulhat, hogy közben nem kell erőforrásokat pazarolnia a problémák kezelésére.

Cloud & big data

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.