Állítólag más részlegektől irányítanak át csoportokat az MI-termékek fejlesztésére, annyira valós veszélynek tartják, hogy az új technológia belekarmol a vállalat keresőüzletébe.
Hirdetés
 

A Google vezetése "vörös riasztást" adott ki a ChatGPT december eleji megjelenését követően – számolt be róla a The New York Times. A lap belső feljegyzésekre és hangfelvételekre hivatkozva arról ír, hogy a Google anyavállalatát, az Alphabetet irányító Sundar Pichai más részlegeknél működő csoportokat utasított rá, hogy összpontosítsák erőfeszítéseiket azoknak a fenyegetéseknek a kezelésére, amelyeket az OpenAI által létrehozott, rövid idő alatt elképesztően népszerűvé vált MI-chatbot jelent a vállalat keresőüzletére. A NYT szerint az alkalmazottat olyan termékek fejlesztésére is ráállították, amelyek az OpenAI hasonlóan népszerű DALL-E mesterséges intelligenciájához hasonló művészeti alkotásokat és képeket generálnak.

A cikk alapján a Google-nél komolyan mérlegelik, hogy a ChatGPT-alapú alkalmazások képesek lehetnek-e kiváltani a társaság bevételi központjaként működő keresőmotort, ezen keresztül pedig károsíthatják-e a Google hirdetésekre épülő üzleti modelljét. Az MI-chatprogramok újabb generációja ugyanis megakadályozhatja, hogy a felhasználók rákattintsanak a Google-hirdetéseket tartalmazó linkekre, amelyek az előző évben 208 milliárd dollárt – az Alphabet teljes bevételének 81 százalékát – termelték. A ChatGPT, ami öt nappal a december eleji nyilvános bevezetése után már milliónyi felhasználóval rendelkezett, sok millió webhely információit szintetizálva egyedi, az emberi társalgásra hajazó válaszokat generál a kérdésekre.

Nem hibátlan, de ettől még sikeres

A Business insider riportja ezzel kapcsolatban kitér rá, hogy a robot akármilyen lenyűgöző teljesítményt nyújt, egyelőre közel sem hibátlan. Nem tudja tényszerűen ellenőrizni például mindazt, amit közöl, ezért különbséget sem igazán képes tenni az ellenőrzött információ és a félretájékoztatás között – sőt kitalált válaszokat is adhat, amit a mesterséges intelligencia kutatói "MI-hallucinációnak" neveznek. A Bloomberg arról is beszámolt, hogy a ChatGPT a műfajban már megszokott módon időnként sértő, rasszista és szexista válaszokat generál; a robotok működésének magas hibaaránya és az online toxicitással szembeni sebezhetősége éppen a fő oka annak, hogy a Google vonakodik a nyilvánosan bevezetni saját LaMDA AI chatbotját.

A BI szerint a Google vezetői éppen a vállalat hírnevét érintő kockázatok miatt nem hajlandók jelenlegi állapotukban széles körben megnyitni ezeket a modelleket, amelyeket még nem tartanak olyan szintű technológiának, hogy az emberek napi szinten megbízhatóan használhatnák azokat. A társaság így eredetileg a keresőmotorja fejlesztésére összpontosított volna, nem pedig annak leépítésére, de a fentiek értelmében már gőzerővel dolgozik az olyan új mesterségesintelligencia-alapú termékeken, amelyeket a Google éves fejlesztői konferenciáján, a várhatóan májusban rendezett I/O-n mutathat majd be. A beszámolókból persze az is kiderül, hogy a Google szóvivője hivatalosan még nem reagált a lapok értesüléseire.

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.