A sok helyen több évtizede berögzült személyszállítási piacot felkavaró Uber a fél világgal perben és haragban áll. A legújabb front Berlinben nyílt.

London, Párizs, Madrid csak néhány nagyváros azon az egyre hosszabb listán, amelyek háborút hirdettek a világ egyik legértékesebb startupja ellen. A sorhoz most Berlin is csatlakozik, miután több mint egy évvel az ottani indulást követően a héten betiltották a szolgáltatást a hatóságok.

Szabad a taxi

A 2009-ben, San Franciscóban alapított Uber a taxizás területét vette célba, és több ponton tette azt egyszerűbbé, hatékonyabbá. A hagyományos személyfuvarozást végző vállalatok által rettegett ötlet lényege, hogy az utasok nem egy központi csatornán, például operátorokon keresztül rendelnek autót, hanem egy app segítségével, és a fizetés is az alkalmazáson keresztül, elektronikusan történik. A számos helyen nagyon szigorú szabályozás alá eső taxis iparág ilyen szintű felforgatása borítékolhatóan felháborodást és konfliktust szül bizonyos körökben.

Ennek megfelelően a mára 30 ország 100 városában működő startup az egyik legtöbb vihart keltő vállalkozás lett, ami ellen megszámlálhatatlan mennyiségű per és jogi eljárás indult. A panaszok szerint az Uber a helyi személyfuvarozási szabályok teljes mellőzésével jelenik meg a piacokon, így olyan előnybe juttatva a vadonatúj szolgáltatást, amit a helyi vállalkozók nem hajlandók lenyelni. Az általában a tevékenységtől való eltiltás céljával induló eljárások részben sikerrel zárulnak le, de több olyan eset volt, ahol az Uber megúszta egy nagyobb büntetés megfizetésével.

Berlin beintett

A héten egy meglehetősen tekintélyes piacon, Berlinben robbant az újabb botrány. A helyi hatóságok ugyanis megtiltották az Uber használatát, mivel értelmezésük szerint a cég által szervezett fuvaroknál egy esetleges balesetkor az utasok biztosítása nem megoldott. A döntést egy 25 ezer eurós bírság belengetésével tették még hangsúlyosabbá.

Az Uber viszont a tőle már megszokott makacssággal áll a kérdéshez: a vállalat képviselője jelezte, hogy hivatalosan fellebbeznek a döntés ellen, és amúgy pedig nem fogják beszüntetni a szolgáltatást. Bár Németországban nem dívik a precedensjog, de azért az Uber helyi vezetője felemlegette Hamburg példáját, ahol sikerült megfelelő megoldást találni a működésre. Némi iróniával azt is hozzátette: rengeteg progresszív, előremutató gondolkodású város van a világban, ahol örömmel fogadják a szolgáltatást, és Berlinnek sem szabadna kimaradnia.

Budapest, készülj!

A Facebookkal is hírbe hozott vállalkozás egyébként már megkezdte a magyarországi belépés előkészületeti. Nemrégiben számos pozícióra írtak ki állásajánlatot, ami egyértelmű szándék a budapesti startra. Részünkről elképzelni sem tudjuk, micsoda vihar kavarodik majd abból, ha az alig néhány hónapja újraszervezett fővárosi személyszállítás erővonalait ténylegesen elkezdi átrajzolni az Uber. Azért reméljük, hogy a Párizsban tapasztalt erőszakos jelenetekhez hasonló esetekre itthon nem kerül sor.

Konzumer tech

Nem vicc: a Tesla már értékesebb, mint a Volkswagen

A Tesla jelenleg a világ második legértékesebb autógyártója: a napokban a német VW-t is megelőzte, és már csak a Toyota van előtte. Mindez azonban elsősorban a befektetői reményeket, nem pedig a valós eredményeket tükrözi.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.