Az Egyesült Államokban egy kétpárti törvényjavaslat azokat a cégfelvásárlásokat nehezítené meg, amelyekkel a meghatározó digitális platformok előszeretettel takarítják el maguk elől a feltörekvő versenytársakat.

A demokrata Amy Klobuchar (aki mellesleg a szenátus igazságügyi bizottságában a trösztellenes testület elnöke) a republikánus Tom Cottonnal közösen állt elő egy új törvényjavaslattal, amelynek célja, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen megnehezítse a big tech vállalatok dolgát a kisebb versenytársak sorozatos felvásárlását illetően. Az új rendelkezés előírná az érintett cégeknek, hogy bíróság előtt bizonyítsák, mennyire szolgálnák az aktuális ügyletek a piaci versenyt, és ebből fakadóan jogszerűek.

Mindez a híradások alapján jelentősen megkönnyítené a mindenori kormányzat számára az olyan akvizíciók leállítását, amelyekről úgy gondolja, hogy azok megsértik a trösztellenes törvényeket. A kétpárti javaslat ugyanis megfordítaná azt a hagyományos gyakorlatot, amelynek értelmében a kormányhivatalok feladata azt bemutatni, hogy az adott tranzakciók szükségszerűen az árak emelkedését hoznák magukkal, vagy bármilyen más okokból illegálisnak tekinthetők.

A szenátorok közleménye ismét felhívja rá a figyelmet, hogy a meghatározó piaci szereplők egyre inkább a konkurencia felvásárlásával operálnak ahelyett, hogy versenyezni próbálnának. Szerintük a most benyújtott törvényjavaslat úgy venné elejét az ilyen versenyellenes akvizícióknak, hogy megnehezítené a domináns digitális platformoknak (vagyis mások mellett az Amazonnak, az Alphabet-Google-nek vagy a Facebooknak) a riválisok egyszerű kiiktatását, ezáltal pedig saját piaci erejük további növelését.

Ötletekből már nincs hiány

A Reuters beszámolójából kiderül, hogy képviselők egy csoportja időközben benyújtott egy hasonló tervezetet, amelyet a képviselőház igazságügyi bizottsága már jóváhagyott, és a teljes ház szavazására vár. Augusztusban két demokrata és egy republikánus szenátor (köztük a fenti javaslatot is jegyző Amy Klobuchar) fogott össze, hogy törvényben tiltsák meg az alkalmazásboltok üzemeltetőinek, hogy saját fizetési rendszerüket erőltessék rá az alkalmazásfejlesztőkre.

Ennek a javaslatnak az lenne a célja, hogy ne szenvedhessenek semmilyen hátrányt azok a fejlesztők, akik az általuk választott fizetési rendszert használják, szemben azokkal, akik elfogadják az Apple vagy a Google saját megoldásait. Az indoklás ebben az esetben is az volt, hogy a big tech vállalatok befolyása mára olyan hatalmasra növekedett, ami már a gazdaság egészének működésére hatással van, ezen belül pedig saját termékeik és szolgáltatásaik megkerülhetetlenné tételével képesek elfojtani az innovációt is.

A hírügynökség riportja emlékeztet rá, hogy az utóbbi időben az Egyesült Államokban is sorra születnek meg azok törvényjavaslatok, amelyek a túlméretezett technológiai cégek piaci erejét próbálják megfékezni, bár egyelőre egyik sem emelkedett törvényerőre – leszámítva azt az előterjesztést, amelyik megnövelte a trösztellenes hatóságok forrásait. Eközben az Apple és a Google is egyre többet jár a bíróságra, miután az alkalmazásáruházak gyakorlatait nem csak az appfejlesztők, de még az amerikai tagállamok kormányzatai is folyamatosan támadják.

Piaci hírek

Szupervékony hajlítható telefonnal jelentkezett a Huawei

A kínai gyártó az amerikai szankciók ellenére komoly fejlesztésekkel igyekszik meghatározó márka maradni a mobilos szegmensben.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

A modern kihívásokkal szemben is ellenállóvá tudja tenni az IT-biztonságot az automatizáció, de nem csodaszer. Az akadályok azonban leküzdhetők, csak be kell tartani néhány egyszerű szabályt.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.