Az Egyesült Államokban egy kétpárti törvényjavaslat azokat a cégfelvásárlásokat nehezítené meg, amelyekkel a meghatározó digitális platformok előszeretettel takarítják el maguk elől a feltörekvő versenytársakat.

A demokrata Amy Klobuchar (aki mellesleg a szenátus igazságügyi bizottságában a trösztellenes testület elnöke) a republikánus Tom Cottonnal közösen állt elő egy új törvényjavaslattal, amelynek célja, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen megnehezítse a big tech vállalatok dolgát a kisebb versenytársak sorozatos felvásárlását illetően. Az új rendelkezés előírná az érintett cégeknek, hogy bíróság előtt bizonyítsák, mennyire szolgálnák az aktuális ügyletek a piaci versenyt, és ebből fakadóan jogszerűek.

Mindez a híradások alapján jelentősen megkönnyítené a mindenori kormányzat számára az olyan akvizíciók leállítását, amelyekről úgy gondolja, hogy azok megsértik a trösztellenes törvényeket. A kétpárti javaslat ugyanis megfordítaná azt a hagyományos gyakorlatot, amelynek értelmében a kormányhivatalok feladata azt bemutatni, hogy az adott tranzakciók szükségszerűen az árak emelkedését hoznák magukkal, vagy bármilyen más okokból illegálisnak tekinthetők.

A szenátorok közleménye ismét felhívja rá a figyelmet, hogy a meghatározó piaci szereplők egyre inkább a konkurencia felvásárlásával operálnak ahelyett, hogy versenyezni próbálnának. Szerintük a most benyújtott törvényjavaslat úgy venné elejét az ilyen versenyellenes akvizícióknak, hogy megnehezítené a domináns digitális platformoknak (vagyis mások mellett az Amazonnak, az Alphabet-Google-nek vagy a Facebooknak) a riválisok egyszerű kiiktatását, ezáltal pedig saját piaci erejük további növelését.

Ötletekből már nincs hiány

A Reuters beszámolójából kiderül, hogy képviselők egy csoportja időközben benyújtott egy hasonló tervezetet, amelyet a képviselőház igazságügyi bizottsága már jóváhagyott, és a teljes ház szavazására vár. Augusztusban két demokrata és egy republikánus szenátor (köztük a fenti javaslatot is jegyző Amy Klobuchar) fogott össze, hogy törvényben tiltsák meg az alkalmazásboltok üzemeltetőinek, hogy saját fizetési rendszerüket erőltessék rá az alkalmazásfejlesztőkre.

Ennek a javaslatnak az lenne a célja, hogy ne szenvedhessenek semmilyen hátrányt azok a fejlesztők, akik az általuk választott fizetési rendszert használják, szemben azokkal, akik elfogadják az Apple vagy a Google saját megoldásait. Az indoklás ebben az esetben is az volt, hogy a big tech vállalatok befolyása mára olyan hatalmasra növekedett, ami már a gazdaság egészének működésére hatással van, ezen belül pedig saját termékeik és szolgáltatásaik megkerülhetetlenné tételével képesek elfojtani az innovációt is.

A hírügynökség riportja emlékeztet rá, hogy az utóbbi időben az Egyesült Államokban is sorra születnek meg azok törvényjavaslatok, amelyek a túlméretezett technológiai cégek piaci erejét próbálják megfékezni, bár egyelőre egyik sem emelkedett törvényerőre – leszámítva azt az előterjesztést, amelyik megnövelte a trösztellenes hatóságok forrásait. Eközben az Apple és a Google is egyre többet jár a bíróságra, miután az alkalmazásáruházak gyakorlatait nem csak az appfejlesztők, de még az amerikai tagállamok kormányzatai is folyamatosan támadják.

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.