Szinte nem telhet el hét, hogy ne kerüljön napvilágra újabb, a korábbiaknak ellentmondó információ a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszeréről.

Már legutóbb is azzal kezdtük cikkünket, hogy nehéz kiigazodni azon, amilyen kanyarokat vesz a Hongmeng operációs rendszer a cégvezetők nyiltkozatai és a sajtóban megjelenő háttérinformációk alapján. Ez a kijelentés most csak erősödött azzal, hogy az állami média meg nem nevezett forrásokra hivatkozva újra feje tetejére állította a sztorit.

Mégis mobilra szabják

A Global Times angol nyelvű anyagában ugyanis arról írnak, hogy a Huawei már a célegyenesben tart a Hongmeng mobil platformra adaptálásában. A közelebbről meg nem nevezett informátorok beszámolója szerint még idén, valamikor a negyedik negyedévben piacra kerülhetnek az első, saját operációs rendszerrel működő telefonok.

A lap értesülései alapján a készülék 2000 jüan körüli áron kerülhet belföldön piacra. A bőven 300 dolláros árszint azt sejteti, hogy a cég az alsóbb kategóriákban vezetné be először a Hongmenget, miközben a prémium eszközeinél megtartaná az Androidot. Utóbbit ugye egyelőre megengedi az amerikai-kínai kereskedelmi csatározás éppen aktuális állása.

Úgy tűnik, a Huawei éppen a teszteléssel foglalatoskodik, amelynek célja elsősorban az androidos alkalmazásokkal való kompatibilitás ellenőrzése. Ez különösen fontos kérdés, legalábbis addig, míg a cég nem képes saját erőből és külső fejlesztők segítségével előállni a maga alternatív alkalmazás-portfóliójával.

A rendszer a pletykák alapján erős kriptográfiai megoldásokkal igyekszik majd védeni a felhasználói adatokat. Az első készülékek pedig többmilliós darabszámban érkezhetnek a hazai piacra a Mate30 sorozattal egy időben.

Tévés premier

Miközben a fenti értesüléseket érdemes kellő távolságtartással kezelni, az már néhány hete biztossá vált, hogy a Hongmeng premierje most augusztus elején lesz. A Huawei héten tartandó fejlesztői konferenciáján ugyanis bemutatkozik a gyártó saját okostévés megoldása, amely ezzel az oprendszerrel fut.

Ez egyébként inkább beleillik a vezetőség korábbi nyilatkozatai alapján festett képbe, miszerint a Hongmeng alapvetően és elsősorban a hálózatra kapcsolt eszközök kiszolgálására lett kitalálva és fejlesztve. A jövőben a rendszer bekerülhet autóktól kezdve egészségügyi eszközökön át ipari megoldásokba is.

Zavar a térerőben

A mobil felhasználással kapcsolatban viszont rengeteg ködösítés történt az elmúlt pár hónapban. Miután a kormányzati szankciók hatására a Google kénytelen volt belengetni az Android elzárását, Kínából rögtön szárnyra kaptak a híresztelések, hogy ez nem gond, mivel a cég készen áll a B tervre, azaz a Hongmeng bevezetésére.

Májusban például a konzumer üzletág vezetője hazai közönség előtt arról beszélt, hogy az alternatív oprendszer már ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal rendelkezésre állhat. Ekkor hangzott el az is, hogy a 2012-től fejlesztett szoftver kompatibilis lesz minden androidos és webes alkalmazással. A kommunikációért felelős alelnök még június közepén is arról beszélt a Reutersnek, hogy folyik az alternatív rendszer elindítását célzó munka, amely várhatóan hónapokon belül befejeződik. Andrew Williamson ugyan hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem ez az irány, amit venni akarnak, de a legrosszabbra készülve már tesztelik Kínában a Hongmenget, amellyel kiváltható lesz az Android.

A fentieket aztán idézőjelbe rakta a Huawei alelnökének júliusi nyilatkozata, miszerint az emlegetett saját oprendszert egyáltalán nem mobilokra fejlesztik. A hivatalos állami sajtóügynökség hasábjain megjelent beszámoló szerint az igazgatótanács tagja a Hongmenget egyértelműen IoT-felhasználásra szánták, így az ebben a formában nem is alkalmas mobil operációs rendszerként funkcionálni.

A friss hírek viszont ismét visszaterelték a sztorit a korábbi verzióhoz, miszerint akár már idén megjelenhet az első, Hongmengen futó Huawei telefon. Legkésőbb decemberig kiderül, hogy ténylegesen akkor mi is a helyzet a vállalat saját rendszerével.

Konzumer tech

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.