A hírek szerint a következő iPhone már nem kap 3,5 mm-es jack portot.

Az Apple eddig sem volt különösebben szívbajos, ha az évek óta használt szabványok elvetéséről és újak bevezetéséről volt szó. Az amerikai gyártó például elsők között szorgalmazta az apró méretű nano SIM kártyák használatát, de hasonló lépés volt, amikor 2012-ben, az iPhone 5 megjelenésekor leváltotta a 30 tűs csatlakozót és bevezette helyette a Lightning portot.

Keskenyebb kell

A változásokat a hivatalos álláspont szerint minden esetben a készülék formálódása, egyre keskenyebbé válása vezérelte, de azt a véleményt is sokan osztják, hogy az Apple ezekben az esetekben inkább a tartozék piac megpörgetését szeretné elérni, hiszen a meglévő kiegészítők új készülék vásárlása esetén hirtelen használhatatlanná válnak.

A jövőre érkező iPhone 7-ről nem lehet túl korán megkezdeni a pletykák gyártását – ezt a véleményt osztja a japán Mac Otakara is. Az általában megbízható forrásokkal bíró lap úgy tudja, hogy az Apple ismét markáns változtatásra készül és a következő iPhone-ból száműzi az évek óta jelen lévő és a piacon is elterjedt 3,5 mm-es jack portot.

Philips Fidelio M2: a ritka kivételek egyike Lightning csatlakozóval

Ez szolgál az audio kiegészítők, fejhallgatók csatlakoztatásához, és úgy tűnik, hogy az Apple ezt is beáldozná a cél érdekében. A lépésre állítólag azért van szükség, mert ezzel 1 mm-el csökkenthető lenne az új mobil vastagsága, amivel elérhető lenne az egyébként szintén jack portot használó, hatodik generációs iPod 6,1 mm-es vékonysága (az iPhone 6s 7,1 mm-es).

Jövőre beindulhat a jack mentesítés

A külső eszközök csatlakoztatására a jack port eltűnése után a Lightning szolgálna, sőt, a készülékek mellé ilyen típusú csatlakozóval ellátott EarPod fülhallgatókat mellékelne az Apple. Ezzel együtt a hagyományos kialakítású fülesek értékesítése sem szűnne meg és természetesen a Lightninggal szerelt verziók külön is megvásárolhatók lennének.

Az ötlet nem lenne különösebben meglepő és az Apple készül is már egy ideje a váltásra, amit jelzett az is, hogy 2014-ben lehetővé tette, hogy Lightning kompatibilis fejhallgatók készüljenek. A dokumentáció és specifikációk 14 hónappal ezelőtti közzététele mégsem mozgatta meg nagyon az iparágat, így egyedül a Philips és a Sony dobott piacra néhány, Lightning csatlakozós eszközt. A mobilgyártók is kezdik pedzegetni a jack nyugdíjba küldését, amit a kínai Oppo az extrém vékony (4,85 mm), R5 típusú mobilja esetében már meg is tett.

Konzumer tech

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.