A virtuális- és kiterjesztett valóság megjelenítésére alkalmas Quest 3 természetesen minden tekintetben felülmúlja a korábbi generáció képességeit.

Tegnap a Meta alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg jelentette be Instagramon cége új headsetjének érkezését. A Quest 3-mal a felhasználók a termékcsalád korábbi tagjaihoz hasonlóan a virtuális- és a kiterjesztett valóság (VR/AR) élményeiben is elmerülhetnek majd.

A hivatalos tájékoztatás ugyan nem merül el a technológiai finomságokban, de néhány részlet azért így is kiderült. A headset 499 dolláros árcédulával érkezik majd valamikor idén ősszel. Az eszköz a fejlesztéseknek köszönhetően 40 százalékkal vékonyabb lesz elődjénél, így várhatóan viselet könyebb, kényelmesebb lesz hosszabb távon is. A Qualcomm új generációs Snapdragon csipjének köszönhetően a grafikus teljesítmény a Quest 2 képességeihez viszonyítva megduplázódik az ígéretek szerint.
 

 

A Meta a bejelentéssel párhuzamosan egyrészt csökkenti a meglévő Quest 2 headsetek árát, másrészt ígéretet tett, hogy a "gödülékenyebb felhasználói élmény" biztosítására további teljesítménybeli fejlesztésekkel támogatja ezeket a modelleket.

Úgy jó, hogy annyira nem jó

A cég jelenleg meglehetősen kényelmesen ül a VR-headsetek piacának tetején. Az IDC piackutató becslése szerint a tavaly értékesített 8,8 millió termékből közel 80 százalék a Quest márkához kötődött. Második helyen messze lemaradva a nagyjából 10 százalékos részesedéssel bíró kínai ByteDance áll Pico nevű sisakjával.

A probléma ugyanakkor az, hogy a technológia továbbra is jellemzően a leglelkesebb (és tehetősebb) játékosok alkotta nem túl nagy felhasználói tábort érdekli csak. Ráadásul a pandémia lecsengésével a lezárások idéjén támadt hirtelen érdeklődés is elhalni látszik. Jelentések szeirnt az idei első negyedévben éves szinten több mint 50 százalékkal csökkent az AR/VR headsetek forgalma. Ezt visszatükrözi a Meta Reality Labs részlegének legutóbbi teljesítménye is, amelynek bevételei lefeleződtek a legutóbbi negyedévben.

Mások is érdeklődnek

A vélhetően késő ősszel érkező Oculus 3-nak így minden bizonnyal az lesz a feladata, hogy új lendületet adjon a metaverzum ideáját kergető cég hardveres vonalának. Ez azonban nem lesz könnyű, mivel egyre több szereplő jelenik meg a piacon, köztük jó pár kifejezetten nehézsúlyú versenyzővel.

A Sony például nemrégiben debütált második generációs headsetjével. A Playstation 5-höz fejlesztett PS VR2 ugyan meglehetősen borsos, 550 dolláros áron került forgalomba, ám a hírek alapján jobban fogyott, mint a japán gyártó első VR-sisakja.

És persze mindenképpen érdemes az Apple-t is felemlegetni. A cég jó pár éve készíti elő belépését az AR/VR világba, ami több csúszás után most már valószínűleg tényleg napokon belül valósággá válik. A várakozások szerint ugyanis a cég jövő héten esedékes éves fejlesztői konferenciáján ránthatják le a leplet a pletykák szerint 3000 dolláros árszinten érkező (ennek megfelelően egyelőre nem a tömegeknek szánt) első almás headsetről.

Konzumer tech

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.