A virtuális- és kiterjesztett valóság megjelenítésére alkalmas Quest 3 természetesen minden tekintetben felülmúlja a korábbi generáció képességeit.

Tegnap a Meta alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg jelentette be Instagramon cége új headsetjének érkezését. A Quest 3-mal a felhasználók a termékcsalád korábbi tagjaihoz hasonlóan a virtuális- és a kiterjesztett valóság (VR/AR) élményeiben is elmerülhetnek majd.

A hivatalos tájékoztatás ugyan nem merül el a technológiai finomságokban, de néhány részlet azért így is kiderült. A headset 499 dolláros árcédulával érkezik majd valamikor idén ősszel. Az eszköz a fejlesztéseknek köszönhetően 40 százalékkal vékonyabb lesz elődjénél, így várhatóan viselet könyebb, kényelmesebb lesz hosszabb távon is. A Qualcomm új generációs Snapdragon csipjének köszönhetően a grafikus teljesítmény a Quest 2 képességeihez viszonyítva megduplázódik az ígéretek szerint.
 

 

A Meta a bejelentéssel párhuzamosan egyrészt csökkenti a meglévő Quest 2 headsetek árát, másrészt ígéretet tett, hogy a "gödülékenyebb felhasználói élmény" biztosítására további teljesítménybeli fejlesztésekkel támogatja ezeket a modelleket.

Úgy jó, hogy annyira nem jó

A cég jelenleg meglehetősen kényelmesen ül a VR-headsetek piacának tetején. Az IDC piackutató becslése szerint a tavaly értékesített 8,8 millió termékből közel 80 százalék a Quest márkához kötődött. Második helyen messze lemaradva a nagyjából 10 százalékos részesedéssel bíró kínai ByteDance áll Pico nevű sisakjával.

A probléma ugyanakkor az, hogy a technológia továbbra is jellemzően a leglelkesebb (és tehetősebb) játékosok alkotta nem túl nagy felhasználói tábort érdekli csak. Ráadásul a pandémia lecsengésével a lezárások idéjén támadt hirtelen érdeklődés is elhalni látszik. Jelentések szeirnt az idei első negyedévben éves szinten több mint 50 százalékkal csökkent az AR/VR headsetek forgalma. Ezt visszatükrözi a Meta Reality Labs részlegének legutóbbi teljesítménye is, amelynek bevételei lefeleződtek a legutóbbi negyedévben.

Mások is érdeklődnek

A vélhetően késő ősszel érkező Oculus 3-nak így minden bizonnyal az lesz a feladata, hogy új lendületet adjon a metaverzum ideáját kergető cég hardveres vonalának. Ez azonban nem lesz könnyű, mivel egyre több szereplő jelenik meg a piacon, köztük jó pár kifejezetten nehézsúlyú versenyzővel.

A Sony például nemrégiben debütált második generációs headsetjével. A Playstation 5-höz fejlesztett PS VR2 ugyan meglehetősen borsos, 550 dolláros áron került forgalomba, ám a hírek alapján jobban fogyott, mint a japán gyártó első VR-sisakja.

És persze mindenképpen érdemes az Apple-t is felemlegetni. A cég jó pár éve készíti elő belépését az AR/VR világba, ami több csúszás után most már valószínűleg tényleg napokon belül valósággá válik. A várakozások szerint ugyanis a cég jövő héten esedékes éves fejlesztői konferenciáján ránthatják le a leplet a pletykák szerint 3000 dolláros árszinten érkező (ennek megfelelően egyelőre nem a tömegeknek szánt) első almás headsetről.

Konzumer tech

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.