Lapértesülések szerint a terméket fejlesztő csapat aggódik, hogy egyelőre túl kiforratlan a technológia, ám Tim Cook döntése értelmében így is piacra kerülhet a kevert valóságot megjelenítő fejfedő.

Hosszú évek óta húzódik az Apple első headsetjének megjelenése, de az utóbbi hónapokban már szinte biztosnak tűnt, hogy az idei első félévben bemutatkozhat a virtuális- és kiterjesztett valóság megjelenítésére egyaránt alkalmas modell első generációja. Ha ez valóban így lesz, akkor az a jelek szerint a felső vezetés kifejezett erőltetésére történik - adta hírül a Financial Times.

A lap informátorokra hivatkozva arról ír, hogy a kevert valóságot biztosító headset bevezetésének időzítése komoly vitákat váltott ki Cupertinóban. A termék megalkotásával megbízott ipari formatervezői gárda úgy látja, az eszköz jelenlegi állapotában nem alkalmas a piacra lépésre. A csapat szerint érdemesebb lenne kivárni, amíg a fejlesztés eljut egy jól működő, könnyű AR-szemüveg előállításáig, és csak ezt követően elindítani az összetettebb vonalat.

A projektben érintett másik team pedig állítólag a termék egy korábbi változatának "felmelegítése" mellett kardoskodott. Ez egy kizárólag virtuális valóságot használó síszemüveg-szerű megoldást jelentene, amivel a felhasználók 3D-s videókat nézhetnének, interaktív edzéseken vehetnének részt, vagy éppen FaceTime-hívásokat folytathatnának virtuális avatarok közreműködésével.

Tim Cook vezérigazgató azonban kollégája, Jeff Williams operációs főnök mellé állt, és lesöpörte az asztalról az alternatív lehetőségeket. A menedzsment kívánságának megfelelően így még az idén érkezik az első generációs vegyes valóságot használó headset.

Inkább a tartalomhoz a forma, mint a formához a tartalom

A fentebbi fejlemények alapján a cég legendás dizájnfőnőkének 2019-es távozása után némileg megváltoztak a termékfejlesztés súlypontjai az Apple-nél. Jony Ive ideje alatt ugyanis gyakorlatilag mindent a dizájnerek által felvázolt konepciónak rendeltek alá, és a mérnökök feladata ezeknek az álmoknak a gyakorlati megvalósítása volt. A Tim Cook-érában azonban láthatóan mindez lassan az ellenkezőjére fordult, ami egyébként egyfajta magyarázata is lehet annak, miért "lépett le" Ive.

Az viszont biztos, hogy a hírek szerint 3000 dolláros áron érkező headset kulcsfontosságúnak ígérkezik a cég életében, mivel Cupertino hosszú idő után debütálhat egy számára teljesen új termékkategóriában. A vezérigazgatói "örökség" szempontjából szintén kiemelt projektről van szó, hiszen a becslések szerint hét éve készülő headset lesz az első olyan eszköz, amit már teljes egészében a céget a csillagokba repítő Steve Jobs halála után fejlesztettek.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.